Това категорично заяви пред Българската национална телевизия конституционалистът Екатерина Михайлова. Преди

...
Това категорично заяви пред Българската национална телевизия конституционалистът Екатерина Михайлова. Преди
Коментари Харесай

Няма време за конституционна реформа до Коледа. Хоризонтът е къс,...

Това изрично съобщи пред Българската национална телевизия конституционалистът Екатерина Михайлова.

 

Преди дни започнаха нови публични разисквания по въпроса в Народното събрание, откакто през октомври депутатите в пленарна зала не събраха задоволително болшинство, с цел да може конституционната промяна да тръгне по “бързата писта ”. “За ” правосъдната промяна гласоподаваха 161 народни представители, до момента в който нужни за това са 180. “Бавната писта ” значи, че тези промени би трябвало да бъдат гласувани наново в период сред два до пет месеца. 

 

В края на ноември водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде поръчка, че кабинетът на акад. Николай Денков ще остане сигурно най-малко доникъде на декември, когато ще бъдат прегледани измененията в конституцията.

 

В предложенията за промени в Конституцията влизат хрумвания за ограничение пълномощията на служебното държавно управление, които към този момент срещат консенсус. Висшият правосъден съвет да бъде разграничен на две елементи, както и да се вкара опция за директна конституционна тъжба.  

 

Първото четене ще е на 8 декември. 

 

“Амбицията на депутатите е в границите на десетина дни да бъдат гласувани на второ и трето четене ", уточни Михайлова.

 

От диалозите в конституционната комисия по думите й станало ясно, че ще има готови нови текстове за по-нататък, само че никой не знае какви ще са те. 

 

“Това са неща, които не сме видели и това ме тормози. Може пък да ни изненадат с хубаво направени текстове- по Коледа стават чудеса ”, съобщи Михайлова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР