Това искане е подкрепено със становища на Българската асоциация за

...
Това искане е подкрепено със становища на Българската асоциация за
Коментари Харесай

Кметът на Созопол изпрати декларация до парламента и министрите  срещу  ВЕИ в морето

Това искане е подкрепено със мнения на Българската асоциация за туризъм и на браншовите организации в областта на туризма и рибарството

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев изпрати декларация до Министерски съвет и до 49-тото Народно заседание на Република България, с която показва своето противоречие с приемането на Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства. Според него той би трябвало да бъде анулиран или значително променен.

Това искане на кмета Янакиев е подкрепено със мнения на Българската асоциация за туризъм и на браншовите организации в областта на туризма и рибарството.

„ В качеството си на кмет на община Созопол, както и браншовите организации и общинските съветници, настояваме, ако актуалният законопроект не бъде отдръпнат,  да бъде написан явен текст, според който риболовните и туристически зони да се изключат от зоните за градеж на вятърни електроцентрали в морските пространства на Република България “, се споделя в писмото на кмета.

„ Считам, че приемането на Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства (ЗЕВИМП) ще нанесе основни вреди на риболовния бранш, туризма по българското Черноморие и биоразнообразието в акваторията на Черно море “, добавя Тихомир Янакиев.

Според него законопроектът не регистрира ползите нито в туристическия, нито в риболовния бранш. Не се регистрират редица опасности по отношение на заплахите за морските биологични запаси, които крият вятърните електроцентрали, издигнати в морето. 

„ Изграждането  ВЕИ в морето може да промени морската екосистема като повлияе на миграцията на рибите, местата за мятане на хайвер и хранене. Рибарите показват угриженост за шума и вибрациите, които ще провокират перките и за електромагнитното поле към проводниците. Със сигурност приемане на плана ще усили замърсяването на морското пространство “, счита кметът на Созопол.

„ Не са регистрирани екологичните вреди, които биха нанесли ветрогенераторите на миграцията на птиците. Созопол се намира на пътя на мигриращите типове – „ Виа понтика “. В непосредственост е и резерватът „ Пода “, където целогодишно гнездят предпазени типове. Създаването на уреди, високи над 100 метра в района би нарушило нормалното държание на птиците, което би довело до смяна на екосистемата в района “, написа в писмото.

„ Трябва да отбележа, че управлението на община Созопол и обществеността, не сме срещу въвеждането на ВЕИ централи. Като община в страна – членка на Европейски Съюз, поддържаме Директивата на Европейския парламент и на съвета за поощряване потреблението на сила от възобновими източници.  Наясно сме и с уговорките, които България е поела, само че считаме, че морските пространства не са подобаваща платформа за развиване на този тип уреди. 

В умозаключение декларирам цялостната си поддръжка към засегнатите от Законопроект за силата от възобновими източници в морските пространства (ЗЕВИМП) сектори, които показаха своето противоречие с него, подкрепено с неоспорими причини срещу реализирането му “, приключва кметът Тихомир Янакиев. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР