Спадът в одобрените ипотечни кредити е допълнителен знак за забавяне на жилищния пазар

...
Това идва след поредица от цифри от кредитори и фирми
Коментари Харесай

Това идва след поредица от цифри от кредитори и фирми за имоти, които показват, че жилищният пазар се забавя.

Водещият уебсайт за имоти Zoopla каза на В сряда сутринта Обединеното кралство е на път да продаде около един милион къщи и апартаменти до края на тази година - най-ниското ниво от 2012 г.

Експертите предупредиха, че високите лихвени проценти и кризата на разходите за живот са оказва влияние върху достъпността за мнозина.

Месечният отчет за парите и кредитите на Английската централна банка, публикуван в сряда, също установи, че сумата пари, заета от потребителите, е спаднала до £1,2 милиарда през юли, което е спад от петгодишен връх през юни.

Домакинствата са депозирали допълнителни £0,4 млрд. в банки и строителни дружества през същия месец - рязък спад спрямо £3,8 млрд. през юни. Това изглежда предполага, че финансите на хората стават все по-напрегнати, казаха коментатори.

Междувременно нетното заемане на ипотечен дълг се увеличи за трети пореден месец до £0,2 млрд. през юли, докато одобренията за повторно ипотекиране се увеличиха леко от 39 100 до 39 300 през същия период.

Средната двугодишна фиксирана лихва по жилищна ипотека в момента е 6,72%, докато петгодишната лихва е 6,21%, според Moneyfacts.

Но експерти казаха, че пълният ефект от последните повишения тепърва ще се усеща.

Прочетете още от бизнеса:
Най-добрите и най-лошите летища в Обединеното кралство са обявени
„Без загуба на работни места в Wilko“, докато офертите разглеждан

„Ефективният“ лихвен процент – реално платеният лихвен процент – по новоизтеглени ипотеки е бил 4,66% през юли, каза Bank of England.

Андрю Уишарт , старши икономист на имотите от Capital Economics, каза: „Спадът на одобрените ипотечни кредити до петмесечно дъно през юли показа, че подновеният скок на лихвите по ипотечните кредити от април започна да оказва своето влияние.

„Но като се има предвид забавянето между котираните лихви по ипотечните кредити и одобренията, пълното въздействие едва ли ще стане ясно до септември.

„Необходими са два до три месеца, за да се отразят промените в котираните лихви по ипотечните кредити към активността на жилищния пазар. .така че предстоят по-нататъшни спадове в одобрените ипотечни кредити.“

Алис Хейн, личен финансов анализатор в Bestinvest, каза: „Ипотечното кредитиране вероятно ще остане слабо през следващите месеци, тъй като търсенето и покупателната способност на купувачите продължават да намаляват бъдете ударени от скок на лихвените проценти и високите разходи за живот.

„Средните лихвени проценти по ипотечните заеми може вече да са се понижили спрямо пика си през юли, но това няма да помогне малко за облекчаване на стреса и безпокойството на новите купувачи, които отчаяно се опитват да осигурят своите първа сделка или тези, които искат да рефинансират, които са изправени пред значително по-високи нива на погасяване.

„С нарастването на предизвикателствата за достъпност цените на имотите ще бъдат подложени на нарастващ натиск, принуждавайки продавачите да продават домовете си по-конкурентно, ако искат да осигурят продажба ."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР