Ким Чен Ун изглежда готов да се срещне с Владимир Путин, докато Русия се опитва да закупи оръжия от Северна Корея, за да подсили кампанията в Украйна

...
Това идва, когато САЩ твърдят, че Кремъл се опитва да
Коментари Харесай

Това идва, когато САЩ твърдят, че Кремъл се опитва да придобие военно оборудване за войната си в Украйна.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън каза в понеделник, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е пътувал до столицата на Северна Корея Пхенян миналия месец.

Смята се, че г-н Шойгу се е опитал да убеди Северна Корея - една от най-милитаризираните страни в света - да продават артилерийски боеприпаси на Русия.

Изображение: Севернокорейският лидер Ким Чен Ун, вдясно, и руският министър Сергей Шойгу Pic:AP

Г-жа Уотсън каза: „Имаме информация, че Ким Чен Ун очаква тези дискусии да продължат, за да включат дипломатически ангажимент на ниво лидер в Русия.“

Тя добави, че САЩ настояват Северна Корея „да прекрати преговорите си за оръжия с Русия и да спазва обществените ангажименти, които Пхенян се задължи да не предоставя и не продава оръжия на Русия".

Това идва, след като г-н Шойгу също каза в понеделник, че Русия и Северна Корея може да проведат съвместни военни игри.

"Защо не , това са нашите съседи“, цитира руската информационна агенция Интерфакс думите на г-н Шойгу.

Прочетете още:
Северна Корея организира симулация на ядрен удар на „изгорената земя“
Втори севернокорейски шпионин изстрелването на сателит е неуспешно

„Има една стара руска поговорка: „Съседите си не избираш, по-добре е да живееш със съседите си в мир и съгласие“.

На въпроса относно възможността за съвместни учения между двете страни той каза, че те "разбира се" се обсъждат, каза агенцията.

Северна Корея преди това отрече да има "оръжейни сделки" с Русия, но САЩ наложиха санкции на три субекта, които обвиниха, че са свързани с оръжейни сделки между двете страни.

Изображение: Севернокорейският лидер Ким Чен Ун посещава тренировъчния център на Генералния щаб на Корейската народна армия (КНА) Снимка :KCNA/Ройтерс

Миналата седмица Белият дом каза също, че разполага с разузнавателна информация, сочеща, че г-н Путин и г-н Ким са си разменили писма след посещението на г-н Шойгу.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че писмата са " повече на повърхностно ниво“, но преговорите между Русия и Северна Корея за продажба на оръжия напредват.

Г-н Ким и г-н Путин преди това се срещнаха в Русия по време на посещение във Владивосток през 2019 г., докато г-н Шойгу посети Севера Корейският лидер в Пхенян през юли за 70-ата годишнина от края на Корейската война - празнувана в Северна Корея като "Ден на победата".

Според New York Times, който първи съобщи за възможността за среща между г-н Путин и г-н Ким, Северна Корея може да потърси напреднала технология в подкрепа на своите програми за сателит и ядрени подводници в замяна на артилерийски снаряди и противотанкови ракети.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР