„Наистина ще ме натъжи“: Грузия планира да забрани търговското сурогатно майчинство

...
Това е вторият път, когато Елена*, която живее в грузинската
Коментари Харесай

Това е вторият път, когато Елена*, която живее в грузинската столица Тбилиси, избира да бъде сурогатна майка за доходи.

Тъй като собствената й дъщеря се нуждае от скъпо медицинско лечение и терапии за лечение на здравословно състояние, Елена намери работата като сурогатна майка за добър начин да издържа семейството си.

„Програмата за сурогатно майчинство ми помогна много с всички медицински разходи на дъщеря ми и други домакински разходи. Беше истинско облекчение за цялото семейство“, каза тя пред Ал Джазира.

И все пак този източник на доход може скоро да бъде прекъснат за Елена и други сурогатни майки в Грузия, ако предложената от правителството забрана за предотвратяване на достъпа на чуждестранни двойки до комерсиални сурогатни услуги в страната бъде приложена следващата година, както е планирано.

Обявявайки плана за забраната през юни, министър-председателят Иракли Гарибашвили каза, че е необходим за защита както на сурогатните майки, така и на децата и за предотвратяване на трафика на хора.

Той също каза, че е необходимо да се гарантира, че бебетата няма да попаднат в еднополови двойки в нарушение на грузинското законодателство.

Некомерсиалните сурогатни услуги ще останат законни само на „принципа на алтруизма“ и изключително за грузински двойки.

Законопроектът предвижда компенсиране на разходите, свързани с медицински прегледи или труд. Ако бъде одобрен, законопроектът, който също така ще забранява рекламите на сурогатни услуги, ще влезе в сила на 1 януари следващата година.

Войната в Украйна

Анализатори казват, че този ход идва на фона на засилен натиск върху сектора на сурогатното майчинство в страната след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналия февруари, което доведе до кратко забавяне на операциите за сурогатно майчинство в разкъсаната от война страна. Преди войната Украйна се смяташе за най-големия център за сурогатно майчинство в Европа.

Полина Власенко, постдокторант по репродуктивни мобилности в университета в Индиана, която е провела полеви изследвания в Джорджия преди пандемията от коронавирус, каза пред Al Jazeera, че очакваната забрана е част от по-широка политическа програма на консервативното правителство на Джорджия.

„Част от това също е популизъм и правителството се опитва да приспособи политики към избирателите и това, което обществото очаква да прави по отношение на определени теми, които са много чувствителни, което е сурогатното майчинство“, каза тя.

„Но ако това се случи, сурогатните майки ще бъдат негативно засегнати. Вместо да им осигури по-добра защита и мерки за сигурност, правителството решава просто да забрани цялата практика, което на практика отнема работата им“, добави Власенко.

В по-широк план, това е най-новото развитие в рамките на вече несигурен сектор, който беше засегнат от войната в Украйна, както и от предполагаемите скандали с трафик на хора.

Миналия месец голяма клиника за безплодие в Гърция беше обвинена в експлоатация на близо 200 сурогатни майки от страни, включително Украйна, Румъния и Грузия.

Скандалът остави редица планирани родители и бебета в правна неопределеност.

„Има голям натиск върху сектора в международен план“, каза Сам Еверингам, глобален директор на известната базирана в Сидни мрежова организация за сурогатно майчинство Growing Families.

„След като избухна войната в Украйна, програмите за плодовитост бяха затворени за около шест месеца и след това клиниките бавно се отвориха отново“, каза Еверингам, който имаше две дъщери от своя еднополов партньор чрез сурогатно майчинство преди повече от 10 години.< /p>

Междувременно много украински сурогати се преместиха в Северен Кипър, Гърция и Грузия, оказвайки натиск върху тези по-малки нации, които нямат силна правна и регулаторна рамка, каза той пред Al Jazeera.

„Сега се занимаваме със ситуацията в Гърция, докато за планираните родители виждаме, че разходите за сурогатното майчинство нарастват в световен мащаб.“

Глобален сектор на сурогатното майчинство

Процедура, която за първи път стана възможна в САЩ преди около 30 години за подпомагане на двойки, които не могат да заченат по естествен път, комерсиалното сурогатно майчинство остава незаконно в много европейски държави.

Украйна и Грузия са сред страните, в които компаниите с печалба законно имат право да работят.

Въпреки че е трудно да се получат точни данни, изследванията показват, че около 2000 бебета са били родени в Украйна от сурогати преди избухването на войната миналата година.

Денис Херман, правен съветник в медицинския център BioTexCom, една от най-големите клиники за безплодие в Европа, открита в Киев през 2014 г., каза пред Ал Джазира, че първоначалният период след всеобщата война на Русия в Украйна е бил труден, но операциите на компанията в момента са възстановени до предвоенните нива.

„От 28-ата седмица на бременността молим сурогатните майки да дойдат в Киев, но след инвазията беше трудно майките от източните части на Украйна и от сепаратистки региони да бъдат докарани тук безопасно“, каза той.

>

„Имаше много контролно-пропускателни пунктове за преминаване и имахме един случай, при който една майка беше спряна на последния контролно-пропускателен пункт от руски войници. Сурогатната майка трябвало да купи храна в най-близкото село, където останала няколко дни. По-късно тя успя да бъде евакуирана от друг екип от доброволци.“

Херман каза, че има и препятствия за планираните чуждестранни родители, които въпреки рисковете са потърсили услугите в разкъсаната от война страна.

Цената на пакетите за сурогатство на BioTexCom започва от 39 000 евро (41 816 $).

„Имаше много предизвикателства за нашите планирани родители, защото бебетата се раждаха всеки ден и не всички родители успяха да отидат в Украйна. Някои двойки от Европа ни посетиха със собствените си коли и собствените си запаси от бензин, тъй като по това време имаше голям недостиг“, каза Херман.

Интегрирането на инструменти, взети по време на пандемията от коронавирус, като например използването на цифровото пространство за поддържане на процеса, помогна на клиниката да се върне към работа.

„Повече от 600 бебета са родени след инвазията. Сега всичко работи напълно както преди.“

Грузия пое част от чуждестранната клиентела, отзвук, който според анализаторите продължава да оказва влияние върху сектора на сурогатното майчинство в Украйна и извън нейните граници, въпреки възобновяването на услугите в Украйна.

„Тъй като Грузия не е в състояние да се справи с това увеличено търсене след избухването на войната, това, което сега означава, е увеличен натиск върху места, които имат надеждни програми като Канада и САЩ, и повишено усвояване на програми в страни, които са нещо като нововъзникващи, като Аржентина, Мексико и дори Уганда“, каза Еверингам.

Анализаторите казват, че тъй като сурогатното майчинство става все по-често срещано сред двойките, е време правителствата по света да започнат да регулират индустрията и да увеличат защитните мерки.

„Трябва да се зададат някои трудни въпроси на доставчиците относно това какво правят, за да се грижат за сурогати и вакуумът трябва да се запълни на ниво държава, за да се гарантира, че родителите са защитени от извършване на отчаяни неща“, каза Евърингам.

>

Обратно в Грузия, сурогатната майка Елена каза, че ако грузинското правителство прокара забраната, тя вижда как жените емигрират.

„Наистина ще ме натъжи, ако наистина приемат нов закон, забраняващ сурогатното майчинство за чуждестранни пациенти“, каза тя.

„Според мен това е повече дискриминация, отколкото валиден законопроект. Всеки има право да има дете и националността няма значение. Пациентите отговарят на добротата с доброта и е наистина невероятно усещането да можеш да сбъднеш мечтите на двойки, които чакат дете от дълго време“, добави Елена.

Елена* избра да говори с Ал Джазира при условие за анонимност.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР