Това е втори опит на арх.Здравко Здравков да промени най-важния

...
Това е втори опит на арх.Здравко Здравков да промени най-важния
Коментари Харесай

Небостъргачите в София да са позволени само на три места, предлага Столичната община

Това е втори опит на арх.Здравко Здравков да промени най-важния закон за строителството в София.

Още по тематиката
Столичната община позволява градежа на поредна висока постройка на бул. " България " при субективно пояснение на разпоредбите

Строителната компания НИКМИ е на път да издигне втори небостъргач на бул. " България " макар волята на общината и благодарение на съда

Според основния проектант на София назрява моментът, в който строителният пазар в столицата ще се претрупа

До септември би трябвало да е подготвен анализът на Gehl Architects за най-големите проблеми за пешеходците в центъра на града

Проектът за небостъргач на бул. " Черни връх " се ражда по времето на арх. Петър Диков и е планиран от... компанията на Диков. Одобрен е с гласовете на ГЕРБ, " Атака " и Вътрешна македонска революционна организация

Строежът на високи здания в София може да бъде стеснен до три зони - край булевардите " Цариградско шосе " и " Царица Йоанна " и зад Централна гара, а за строителството във всички останали зони на града да бъде въведена оптималната височина от 75 метра. Това са част от концепциите за смяна в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, с които основният проектант на София Здравко Здравков предлага да бъдат запушени " малките врати ", които разрешават изникването на небостъргачи на инцидентни места в целия град.

Промените са направени от Направление " Архитектура и градоустройство " и преди седмица са показани на народните представители от ГЕРБ. " Очакваме поддръжка, тъй като ние нямаме законодателна самодейност, само че имаме незабавна потребност от основаване на тъкмо тези правила, които да затворят тези малки врати ", изясни Здравков. Идеята е през лятото да бъдат разисквани и изчистени текстовете, които да бъдат импортирани в Народното събрание през септември.

Това е втори опит на арх. Здравко Здравков да промени най-важния закон за строителството в София. В края на предходната година също бяха импортирани оферти за ремонти в ЗУЗСО, само че предходното държавно управление на Бойко Борисов по този начин и не ги гласоподава, преди да се разпусне. Първоначалната версия е призната през 2007 година и като се изключи промяна на графичната част на общия организационен проект на София от 2009 година законът не е променян от този момент. " Проблемите, които не са регистрирани към оня миг преди 10 години, би трябвало да бъдат решени ", разяснява арх. Здравков.

" Три сисита "

" Има редица малки врати в закона, които дават опция високите здания да се появяват безредно в целия град. Желанието ни е да затворим всички тези нормативни малки врати и да създадем ясни регламенти ", разяснява арх. Здравков новите нормативни оферти.

По думите му в София би трябвало да се появят " три ситита ". Първото ще бъде " от седми километър до река Искър, по протежението на " Цариградско шосе ", където към този момент се обособява зона с високи здания и има обезпеченост от метро и инженерна инфраструктура. " Там има задоволително въздух и не пречи на гледката към Витоша ", изясни Здравков. Втората зона е по продължението на бул. " Царица Йоанна ", кръстовището с Околовръстния път и бъдещото продължение на метрото. Третото " сити " би трябвало да се появи зад Централна гара. " Това ни подсигурява опазване на гледката към Витоша и застраховане с транспортна и инженерна инфраструктура ", разяснява основният проектант на София.

По думите му всяко друго строителство в София би трябвало да бъде лимитирано до височина от 75 метра. " Изключение ще вършат единствено " комплексните градски центрове " - това са местата, където градски булеварди пресичат радиалните посоки ", изясни Здравков. Според препоръчаните промени обаче за здания над 75 метра на такива места наложително ще се изисква позитивно мнение на Столичния общински съвет (СОС).

Здравков предлага и решение на казуса с чл.27, ал.3 от Закона за устройство на територията (познат като проблема НИКМИ), който разрешава в ъглови парцели да се строи с неограничени параметри на компактност и активност. Ще ограничим параметрите до известна степен и ще задължим вложителите за надвишената стойност на постройката да заплащат по-високи такси за позволение за градеж, изясни Здравков.

На борба с небостъргачите

Идеите на Столичната община за законови промени идват след година на непрекъснати рецесии и митинги към няколко по-мащабни плана в София. Макар и сега единственият небостъргач с годно позволение за градеж да е 202-метровата " Скай форт " край " Цариградско шосе ", в последните месеци още няколко вложителя оповестиха сходни планове. Такива са 215-метровата " Парадайс тауър " на бул. " Черни връх ", 150-метров план на НИКМИ на бул. " България ", 120-метрова жилищна постройка на " Артекс " край хотел " Маринела " в Лозенец, 77-метровата " България билдин " на " Джи Пи груп " в квартал " Борово ". Срещу множеството от тези планове има цивилен митинги.
В сряда стана ясно и че г 11 идентични тъжби до административния съд против " Парадайс тауър ", който неотдавна получи утвърждение от общинския съвет. Един от
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР