Това е възпалително заболяване, което засяга съдовете на сърцето и

...
Това е възпалително заболяване, което засяга съдовете на сърцето и
Коментари Харесай

70% от преболедувалите COVID-19 са застрашени от инфаркт

 Това е възпалително заболяване, което визира съдовете на сърцето и целия организъм. Микроемболия и инфаркт са постоянно срещани в ранния стадии на болестта. Някой пациент, който е със подозрение за COVID-19 и е с остра болежка в гърдите, би трябвало да потърси профилирана помощ. Това е един от първите сигнали, че може да получите изострен миокарден инфаркт. Това съобщи пред Нова тв кардиологът доцент Красимира Христова.

Заедно с доцент Сотир Марчев тя разяснява за какво 70% от преболедувалите COVID-19, съгласно Българското кардиологично сдружение, са застрашени от инфаркт.

" Заболяването обгръща и тъканите, а от това най-вече страда миокардът. Всичко зависи от имунната система на организма. Трябва да имаме добър имунен отговор ", сподели още доцент Христова.

" Съкращението на този вирус е SARS-CoV-2 и то идва от британски. Означава тежък изострен респираторен синдром (ТОРС). В гърдите на здравите хора има въздух. Съществуват тежки положения, в които в тях има течност, която е пристигнала от съдовете. Според това, от къде идва тази течност, тези положения се назовават по друг метод. Ако е от сърдечна непълнота, се назовава белодробен оток. Ако е породена от съдовете, се назовава респираторен синдром ", изясни началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи доцент Сотир Марчев.

Той добави, че този вирус предизвиква течност в белия дроб, която идва от съдовете. " Такива положения се лекуват от доста време. Пациентите се интубираха, вдигахме налягането в дробовете и то избутваше течността назад в съдовете. При ковид обаче това не може да стане, тъй като съдовете са запушени ", разкри той.

Специалистът изрази мнение, че когато в екипа за лекуване взе участие кардиолог, смъртността е по-ниска.

" Антикогуланти - това би трябвало да се включи, когато един човек е съществено болен. Антикогулантът е лекарство, което понижава съсирването на кръвта. Проблемът е, че са запушени съдовете на белия дроб. Първото нещо при съществено болен е да се включи антикоагулант профилактична доза. Смъртността пор това заболяване се понижи не от респираторите, а от антикогулантите. Ако белият дроб продължава да се цялостни с течност, се прави втора стъпка с кортикостероид. Това е потвърдено и по този начин се лекуват хората, когато медиците ги е грижа за пациента. Фармацевтичната индустрия мечтае да измисли лекарство, което да продаде безумно скъпо и да направи огромни облаги. Но тази болест не се лекува с вълшебен медикаменти, а се лекува като всички останали вирусни болести от екип, който си гледа пациента ", сподели още доцент Марчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР