Това е установила проверка на правния портал в регистъра на

...
Това е установила проверка на правния портал в регистъра на
Коментари Харесай

Гешев повишил без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

Това е открила инспекция на правния портал в регистъра на командированите на уеб страницата на Висшия правосъден съвет.

В последния ден от съществуването на Специализираната и Апелативната профилирана прокуратура – 27 юли, Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет реалокира всички магистрати в други органи на правосъдната власт.

Така шефка на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура-София. Два дни по-късно – на 29 юли, основният прокурор Иван Гешев със своя заповед я е командировал в Апелативната прокуратура в столицата, считано от 1 август.

В АП-София са командировани и Детелина Йотова (от ОП-София), и Ирена Арменова (от СГП).

Бившият началник на АСП Даниела Попова и сътрудника й Дочо Дочев бяха преместени в АП-София, само че от 29 юли Попова е командирована във Върховната административна прокуратура, а Дочев – във Върховната касационна прокуратура.

Десетима някогашни спецследователи пък са командировани в Националната следствена работа. Девет от тях са от следствения отдел на СГП – Нели Тодорова (бивш началник на Следствен отдел към окръжна прокуратура на СП), Виолета Вълчева-Николова, Иван Иванов, Миряна Иванова, Оля Антонова, Преслава Петкова, Ралица Дашева, Силвия Борисова и Славка Баханова. Десетият е Иван Делчев, който беше изместен в следствения отдел на ОП-София, само че към този момент е в Национална следствена служба.

Тази процедура не е от през днешния ден или от през вчерашния ден. Командироването действително е покачване без конкурс в правосъдната система, което от много време се подлага на критика като метод магистратите да бъдат държани според от шефовете, които ги „ качват “ по този начин по инстанциите, напомня „ Сега “. През годините неведнъж прокурори, които минават за „ послушни “, останаха сякаш „ вечно “ командировани на по-високо място в кариерата, заобикаляйки закона. Други пък използваха схеми, с цел да се реалокират от провинцията в столицата.

От своя страна обаче Висшият правосъден съвет никак не бърза с провеждането на състезания, поради което на доста места в системата свободните места стоят без титуляри с години.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР