Това е Уилфред Ндиди. 25-годишен нигерийски национал, който вече близо

...
Това е Уилфред Ндиди. 25-годишен нигерийски национал, който вече близо
Коментари Харесай

Уилфред Ндиди пред DIEMA SPORT 2: Ако не бях футболист, щях да съм...

Това е Уилфред Ндиди. 25-годишен нигерийски национал, който към този момент близо шест години е в сърцето на полузащита на Лестър Сити във Висшата лига. Той дойде в Мидландс половин сезон, след сбъдването на една от най-големите приказки в историята на британската игра – купата на лисиците. Задачата му бе да размени един от най-хубавите настоящи играчи в света – Нголо Канте. И се оправи!

Но Ндиди стартира футболния си път доста обратно във времето и доста надалеч от Англия, в родния си град Лагос.

Честно казано, до момента в който растях в Нигерия не мислех за това дали ще съумея да се трансформира в професионален състезател. Не знам дали ме разбирате, само че аз просто играех с необятна усмивка на лицето си. Наслаждавах се на играта и работех крепко. Така и се появи опцията да заиграя на високо равнище. Така израснах – без да се надявам някой ден да бъда част от Висшата лига, а с усмивка на разположение, полагайки старания да се развия и радвайки се на играта.

Най-важният урок, който научих като дете, беше да не се опасявам от никого. Без значение какви са растежът и размера на тялото на съперника ми, не биваше да се опасявам. Докато бях дребен и растях имах един треньор, който ме пускаше да играя против доста по-големи и по-силни момчета. И даже когато те ме пращаха на земята, той крещеше: „ Трябва да си мощен, би трябвало да издържиш “. Това е един от огромните уроци, които трябваше да науча като дете. Колкото и огромен и мощен да е футболистът против теб – не се опасявай!

Като всеки човек, който осъзнава цената на триумфа и какъв брой труд е належащо да се вложи, с цел да бъде реализиран, халфът на Лестър счита, че развиването на качествата на терена, за всеки млад гений, е не по-малко значимо от развиването на качества, отвън него.

Дисциплината е от доста огромно значение за всяко дете, което се занимава с футбол. При мен беше малко по-различно, тъй като аз бях част от академия, в която имахме и учители, само че и тренировки. Структурата беше обща, не се постановяваше първо да вървиш на учебно заведение, а по-късно на друго място, с цел да тренираш в тим. Аз бях в една академия в Лагос, която като конструкция наподобява доста на академията Aspire в Катар. Там имаш подготовка, по-късно има време от деня, в което да се погрижиш за уроците си. Така беше в моя случай, за други може би е друго, само че мисля, че е доста значимо всяко дете да съумява да балансира двете неща. Да мисли и за футбола, само че и да не подценява образованието си.

И Ндиди въобще не подценява своето. Още преди няколко години той стартира да следва висше обучение в De Montfort University в Лестър, но…

Честно казано ученето е по-трудно, само че аз се оправих. Имах курс с 10 предмета, прекосих го и съм доста удовлетворен.

Началото на новия сезон във Висшата лига за Лестър бе мъчно. Отборът загуби преимуществото си от 2 гола против Брентфорд, след това бе надвит от Арсенал, а в третия кръг се стигна до ново проваляне, позволено, след поврат – този път от Саутхямптън.

Началото на сезона е много… пробвам се да намеря точната дума… това просто не сме ние, като тим. Ние знаем равнището си, знаем какво можем, знаем какви са стандартите, които сами се си задали, само че в първите три мача нещо не беше наред. През по-голямата част от тях владеехме топката, доминирахме в хода на мача, а откакто вкараме гол, се дърпаме обратно и допускахме изравнителни голове и обрати като цяло. Всички са доста тъжни от протичащото се, само че това е нещо, с което към момента можем да се оправим, и сезонът ни да продължи обикновено. към момента има малко време да преодолеем това в началните стадии на сезона.

Ние би трябвало да работим над всичко дружно, като цяло да сме задружни, да се опитваме да се поддържаме и всеки от нас да окуражава останалите да прави повече. Гледайки към бъдещето ние знаем, че имаме качества, знаем, че можем да реализираме положителни резултати. Така че ние би трябвало да можем да разчитаме един на различен, да си имаме вяра, че можем да печелим. Според мен това е единственият метод да достигнем до задачите си.

Следващият дуел за лисиците е посещение против Челси, който стартира с победа против Евертън, след това остана на крачка от триумфа против Тотнъм, а предходната седмица бе надвит от Лийдс с 3:0. Това е противник, против който Уилфред Ндиди знае по какъв начин да бележи голове…

Мачът с Челси ще бъде сложен, тъй като за тях през уикенда резултатът бе неприятен също. Знаем, че ни чака тежко посещение и също по този начин ще бъде още един късмет за нас да дадем всичко, на което сме способни и това да ни донесе резултат. Ще забележим какво ще се случи, ние работим доста интензивно, опитваме се да намерим по какъв начин да изправим грешките, които сме допускали до момента. Нямаме самообладание за срещата и се надявам, че ще успеем да вземем добър резултат.

Да реализираме първа победа против Челси би било от голямо значение за нашата самонадеяност. Това ще ни помогне доста да останем спокойни за в бъдеще, тъй като ние имаме качества, знаем това и знаем, че можем да реализираме положителни резултати против тези противници. И в случай че вземем трите точки в този мач, това ще вдигне равнището ни на самочувствие.

За всеки футболист, и професионален състезател изобщо, от голямо значение е и персоналната отмора. Какво обича да прави Ндиди в свободното си време, когато не е директно зает с тренировките в Лестър? И какво мисли за идния месец ноември, когато ще се организира Световното състезание, от което неговата татковина Нигерия остана на крачка?

Харесва ми да бъда вкъщи и да извозвам време със фамилията си. Обичам да играя футбол на конзолата и от време на време виждам филми. Много обичам комедиите.

Честно казано не желая да си мисля за международното състезание. Ай-ай-ай. Ние загубихме шанса си да играем в Катар, само че не знам какво да чакаме от Мондиала. Ще бъде малко необичайно, тъй като ще е през ноември. Обикновено в този интервал са едни от най-натоварващите мачове, ще забележим какво ще стане, само че се пробвам да не мисля доста това, тъй като не се класирахме. Ще бъде друго за нас, тъй като сме привикнали да играем в този интервал, а в този момент ще има пауза и чувството за нас ще бъде доста друго.

И най-после го помолихме за следното:

Довърши изречението: „ Аз съм Уилфред Ндиди и в случай че не бях професионален футболист, щях да се занимавам с… “

Счетоводство или бизнес…
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР