Това е туризъм. Ти си плащаш за определени услуги и

...
Това е туризъм. Ти си плащаш за определени услуги и
Коментари Харесай

Момчил Дамянов за комерсиалните експедиции: Това е туризъм, тези хора не са алпинисти

Това е туризъм. Ти си плащаш за избрани услуги и нормално не си планинар. Това съобщи в предаването " "   Момчил Дамянов  - един от първите публично приети планински водачи в България и специалист в региона, разяснявайки ставащите все по-популярни така наречен комерсиални експедиции по най-високите върхове на света.
Припомняме, че българинът  Атанас Скатов   след рухване при слизане от Лагер 3 под втория по височина връх на Земята К2 точно при такава експедиция. Инцидентът провокира съществени полемики в алпиниското общество у нас, като някои сложиха под въпрос готовността на Скатов за сходно предизвикателство, каквото е зимното нанагорнище на К2. 
" Алпинистът се разграничава от естествените хора с това че той желае да върви напред, да пробива, да прокарва, да избира път, да взима решения. Това е удоволствието от алпинизма, а не толкоз самото катерене ", добави Дамянов.
Той описа и по какъв начин се случват самите експедиции:
" В началото екипът на фирмата-организатор прокарва въже на всички места, на които е мъчно и рисково - там, където човек може да падне. Екипират се лагери, тъй като клиентът няма силата и издръжливостта да се качи горе и да си опъне палатка. Това надминава неговото равнище. Обикновено тези лагери се заплащат - искаш палатка и чувал, искаш да дишаш О2 от 3 лагер - няма проблем, ти си го заплащаш. След като всичко това е направено - тогава могат да тръгнат клиентите нагоре по опънатите парапети и направените лагери ".
" В случая балонът се спука доста грозно, не трябваше да се стига до такива неща. Омерзен съм от всичко, което се случи след случая ", сподели Дамянов.
Той беше безапелационен, че на тези експедиции се взимат клиенти, които не дават отговор на условията и не са задоволително готови. " Това се случва с концепцията, че ще бъдат върнати (живи, бел. ред.). Той желае, индивидът, да се качи, знае какво би трябвало да направи, споделя, че ще го направи, само че не може. Лошото е, че такива хора са упорити и желаят да вървят единствено нагоре, в случай че ти не можеш да го спреш - той може и да се качи, само че да не може повече да слезе, тъй като е дал всичко от себе си на изкачването ", добави планинският лидер .
На въпрос за какво никой не приказва за шерпите - хората, които действително изкачват върховете и проправят пътищата за клиентите си, той отговори:
" Защото тези хора, които вървят там и изкачват върхове, те го вършат доста постоянно с цел да блеснат, с цел да кажат: " Ето, вижте какво направих ". Ако непрестанно върви информация, която демонстрира, че алпинизмът се прави от хората, които приготвят маршрута , а не от клиентите, клиентите няма да блеснат и надлежно ще има по-малко клиенти ".
Дамянов беше безапелационен, че шерпите не ги интересува, че никой не ги знае. " За тях е значимо когато пристигна сезонът - те да бъдат наети, да имат работа и да им се заплати добре. Те от това живеят от години ", добави той.
Защо умират толкоз хора в комерсиалните експедиции и може ли да се върне ореолът към осемихладниците - очаквайте целия диалог. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР