Това е третият текст от поредицата Там, където има само

...
Коментари Харесай

Там, където има само ГЕРБ и ДПС: Едно село за мен, едно за теб

Това е третият текст от поредицата " Там, където има единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи ". В четири текста ще бъдат разказани историите от секциите за гласоподаване в България, където има над 50 гласуващи и над 70% за партията победител - рискови стойности, които са сериозна причина за платен или следен избор. Един месец преди идващите парламентарни избори " Капитал " посети няколко сходни обитаеми места, в които няма географско или етническо пояснение за резултатите, и показва своите наблюдения.Първа част можете да прочетете. Втора част можете да прочетете.
Село Чолакова е празно. Четвъртък на обяд е и в селото, официално разграничено от жителите на " горна " и " долна " Чолакова, макар че в него живеят едвам 192 души по документи, мъчно се среща жива душа. За това до каква степен селото е живо свидетелства даже табелата на влизане, на която името е сбъркано и написа " Чолаково ". Единствената фактически работеща институция там е джамията. И въпреки популацията на Чолакова, област Пазарджик, да е напълно мюсюлманско и множеството прилежащи села с сходен етнически профил да гласоподават за Движение за права и свободи, на парламентарните избори през април ГЕРБ печели 87.5% от гласовете в селото - 119 от общо 136 дали своят вот.

На няколко километра от Чолакова се намира друго село, извоювано безапелационно от ГЕРБ - Грашево. Там общият брой гласове за партията са 538, или 75% от всички гласове. По средата сред Чолакова и Грашево се намира село Кръстава, което поздравява влизащите в него с тонове отпадък, изсипани тъкмо до табелата с името. Там електоралните настройки са надалеч по-балансирани - 270 гласа за ГЕРБ и 224 за Движение за права и свободи, което значи, че Кръстава не влиза в модела на " Капитал ",. В него обаче влизат две други прилежащи села - Рохлева и Горна Дъбева.

Общото сред всички тях е, че са в община Велинград, чийто кмет е Костадин Коев от ГЕРБ. Само едно село с над 70% за партията победител там е притежание на Движение за права и свободи - Бутрева. Картината наподобява радикално друга, когато се излезе отвън рамките на Велинград. Едва на няколко километра от Грашево и Чолакова се намира истински еднорог - село Медени поляни, община Сърница, в което Движение за права и свободи печели 100% от гласовете. В самата Сърница Движение за права и свободи печели приблизително над 80% от гласовете, а в една от четирите секции е близо и до втори " еднорог " - 99.56%.

Десет години откакто тогавашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов разгласи, че партията е направила " пробив в смесените региони ", те към този момент наподобяват авансово разграничени и разчертани на микрониво сред партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган. В този подтекст думите на Бойко Борисов след оповестяването на глобите по закона " Магнитски ", че връзките му с Делян Пеевски " постоянно са били свързани със смесените региони, където сме подпомагали разнообразни от ГЕРБ, т.е. кметове на Движение за права и свободи ", както и че последното им виждане е било " преди месеци ", звучат в друга светлина от тази, която министър председателят евентуално би желал. Още повече тъй като преди да напусне формалната политическа сцена Пеевски се кандидатираше точно от Пазарджик.
Фотограф: Йоан Запрянов Виж кой е кметът
" Тук съвсем няма останали хора, множеството са по чужбина. Води се, че сме към 100, само че в действителност не сме ", споделя Исмаил (името е сменено), гражданин на Чолакова. Поради дребното население селото няма право да си избира собствен кмет - той се назначава от кмета на община Велинград. Исмаил споделя, че сходно на множеството си съселяни, не харесва кмета на Чолакова, тъй като съвсем не върви на работа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР