Това е третият подобен инцидент в Дания за по-малко от

...
Това е третият подобен инцидент в Дания за по-малко от
Коментари Харесай

Пак изгориха екземпляри на Корана в Дания

Това е третият сходен случай в Дания за по-малко от седмица, откакто изгарянето на свещената книга на мюсюлманите в прилежаща Швеция провокира гнева на ислямския свят, съобщи.

Дания и Швеция обявиха, че осъждат изгарянето на Корана, само че не могат да го предотвратят според разпоредбите, защитаващи свободата на словото.

Миналата седмица протестиращи в Ирак подпалиха шведското посолство в Багдад.

Днешната проява в Копенхаген от група, наречена " Датски патриоти ", пристигна след изгарянето на Корана през вчерашния ден и предходната седмица пред посолството на Ирак. Две сходни прояви имаше и в Швеция през последния месец.

" Свободата на словото в никакъв случай не би трябвало да се употребява като средство за презиране на другите "

Вчера Министерството на външните работи на Ирак прикани управляващите на страните от Европейския съюз " бързо да преразгледат по този начин наречената независимост на изложение и правото на митинг " поради горенето на свещената книга.

Турция съобщи, че изрично осъжда " отвратителната офанзива " против Корана и прикани Дания да предприеме нужните ограничения, с цел да предотврати това " закононарушение от ненавист " против исляма.

Датското държавно управление също осъди палежите като " провокативни и срамни дейности ", само че изясни, че няма пълномощия да стопира протестиращи, които не проявават принуждение.

" Хората се възползват от разширената независимост на словото, когато стачкуват ", съобщи професорът по право в Копенхагенския университет Трине Баумбах в пояснение на датското законодателство. " Това не включва единствено словесно изложение. Хората могат да се показват по разнообразни способи, като да вземем за пример посредством изгаряне на предмети ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР