Това е третият период в живота ми, в който задълго

...
Това е третият период в живота ми, в който задълго
Коментари Харесай

Любка Биаджони: България има нужда от култура, от интелигенция, от добри политици и със сигурност, ако всички напускат страната, ситуацията тук няма да се подобри

Това е третият интервал в живота ми, в който задълго време минавам отсам и оставам да работя. Сега съм в България, с цел да приготвя моите концерти с оркестъра и с хора на София симфоникс, които ще се състоят в Германия. Имам чувството, че атмосферата е хубава и има доста музикален живот, което е доста типично за София, и считам, че хората имат потребност и от един прекрасен коледен концерт.

Втора част на диалога ни с Любка Биаджони във връзка на Коледното матине на Симфоничния оркестър, което е на следващия ден – 23 декември, в Народния спектакъл “Иван Вазов ” на БНР. Гост-диригент е маестро Биаджони, солисти са мецосопраното Даниела Панчевска и сопраното Емилия Кирчева. В концерта вземат участие Смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова и Детския радиохор, управителен от Венеция Караманова. В програмата ще чуете творби от Бах, Вивалди, Хендел, Корели, Шуберт, Верди.

Намирам, че е доста е тъпо това, че доста музиканти би трябвало да напущат страната, тъй като не могат да се осъществят тук, не могат да намерят преподаватели, които да допринесат това европейско равнище, което е нужно. Аз съм в действителност признателна и впечатлена от всички млади музиканти, като Георги Еленков да вземем за пример, които работят в България и остават тук, с цел да остане високото равнище.

Аз си припомням преди измененията на какво равнище беше Академията, преподавателите. Това е много надалеч от настоящето равнище. Както преди време споделяше моят професор Георги Робев. Явно, може би не всеки беше квалифициран за тази смяна и се вижда, че България е още в сложна обстановка, в сложни времена.

Ние не можем да помогнем нито финансово, нито политически, само че от позиция на културата, можем да допринесем един европейски дух.

Хората би трябвало да бъдат дейни, би трябвало да бъдат оптимисти, би трябвало да имат вяра в себе си, не да се чака да пристигна помощ от горната страна, а сами би трябвало да си оказваме помощ. Ние самите би трябвало да бъдем настоящи лица за тази смяна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР