Това е стара идея за една национална минималната заплата и

...
Това е стара идея за една национална минималната заплата и
Коментари Харесай

Експерти разясниха идеята за минимална работна заплата по отрасли

Това е остаряла концепция за една национална минималната заплата и такива по браншове, която варира, означиха и икономистът Лъчезар Богданов, и някогашният обществен министър Иван Нейков в утринния блок на Българска национална телевизия.
Нейков акцентира, че синдикализацията понижава през годините, има доста браншове, в които няма синдикати и няма кой да води договарянията за заплати и тогава излиза нуждата от националната минимална заплата.
Вече трета година стана, откогато сме утвърдили Конвенция 131 на МОТ, която демонстрира по какъв начин тъкмо да бъде определяна минималната работна заплата. Ние сме я утвърдили и не я прилагаме, изясни Иван Нейков.
И разясни, че не сме основали механизъм за национална минимална заплата, а приказваме за основаването на такива в редица браншове.
В последна сметка към какво се стремим - стремим се българската стопанска система, която е догонваща и се надяваме да реализира напредък. При напредък да подвигаме минималната заплата, само че когато имаме рецесия, когато имаме потрес на пазара на труда, както беше 2008-9, както е в този момент, не желаеме тъкмо в този момент да вдигнем административно заплатите, тъй че бизнесът да си каже: " Ми, то по-добре да уволняваме хора ", разяснява Лъчезар Богданов.
Договарянето за заплащането на болничните е значим за финансовата непоклатимост на Национален осигурителен институт, тъй като тя не е добра и в случай че не е републиканският бюджет Национален осигурителен институт няма да може да си извърши функционалностите, предизвести Иван Нейков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР