Това е сигнал - трябва обкръжението на Путин да намери

...
Това е сигнал - трябва обкръжението на Путин да намери
Коментари Харесай

Иво Иванов: Ако Владимир Путин има късмета да стигне до МНС - очаква го затвор, но не и смърт


" Това е сигнал - би трябвало обкръжението на Путин да откри метод да се раздели с него. Дали той ще замине някъде в чужбина да стане заточеник, което аз персонално нямам доверие да го направи, тъй като той не е от хората, които ще сложи ориста си в ръцете на други хора, само че сигурно Путин оттук насетне е нещо, което е извадено пред скобите и Европейският съюз, когато приказва, и европейските институции - за неговото явяване пред Съда, изобщо не го вършат официално. Залогът е подложен, чертата е премината и Путин повече няма да има място измежду интернационалните водачи ", добави той.

Решението от Хага пристигна през март, а като причина за него президентът на съда Пьотр Хофмански посочи " неспособността на Путин да упражнява надзор над цивилни и военни, извършващи дейностите ":  " Състав на Международния углавен съд издаде заповеди за арест към обстановката в Украйна на Владимир Владимирович Путин - президент на Руската федерация и Мария Алексеевна Лвова-Белова - прокурист за правата на децата поради хипотетични депортации на деца. Международното право не разрешава окупационните сили да трансферират цивилни от окупираните на други територии, а децата се употребяват със специфична протекция според Женевската спогодба ".

е " без никакво значение ", посочи представителят на съветското външното министерство Мария Захарова, която напомни, че Русия " не е " или по контракта, по който е основан Международният углавен съд.
" Смятаме самата режисура на въпроса за възмутителна и неприемлива. Русия, както и редица други страни, не признава юрисдикцията на този съд ",потвърди и Дмитрий Песков, а ръководителят на Държавната Дума Вячеслав Володин дефинира като " експанзия против Русия " " всяка офанзива против президента й ".

В коментар на документа,, Мария Лвова-Белова написа, че е " ужасно, че интернационалната общественост " прави оценка " тази работа в помощ на децата " - " че не ги оставяме във военни зони; че ги извеждаме; че сътворяваме положителни условия за тях; че ги обкръжаваме с обич ".

" Съгласно четвъртата спогодба от Женева, по която Русия е страна - е нелегално да местиш деца в твоята страна по време на спор ", посочи Натаниъл Реймънд - изпълнителен шеф на Лабораторията за филантропични проучвания в Йейлския университет. 
" Съгласно тези правила децата в окупирани територии могат да бъдат преместени единствено в трета неутрална страна, само че не и на територията на държавата-окупатор. Само тъй като Русия го е сторила, без значение от изискванията, при които са държани децата - това е нарушаване на специфичния им предпазен статут ".

В Русия е в ход и наказателно следствие против издалия заповедите за арест Карим Хан:

" Това е един извънредно тъмен мотив - за първи път съдии от Международния углавен съд усещат нужда да издадат заповед и против водач, и против висши държавни чиновници на непрекъснат член на Съвет за сигурност, които би трябвало да са пазители на Хартата на Организация на обединените нации ".

По думите му, за военните закононарушения няма период на отминалост, тъй че заповедта би трябвало да е годна даже и след края на войната на Русия.
" Не бива да разрешаваме закононарушенията от експанзия да останат ненаказани! ", сподели основният прокурор на Киев Андрий Костин, който дефинира като " историческо " решението на Съда - и за Украйна, и за цялата интернационална правна система.

" Невъзможно е да се извърши сходно незаконно действие без висшия началник на терористичната страна! Разделянето на деца от фамилиите им, укриването на деца на територията на Русия, хвърлянето им в отдалечени райони - всичко това е явна държавна политика на Русия и държавно зло ", Володимир Зеленски, който също приветства решението на Съда. То беше посрещнато позитивно и от редица страни, в това число Съединените щати.

" Международният углавен съд не е приет в интернационален проект - от нас също, само че считам, че той направи доста мощен ход ", Джо Байдън. Чуха се и предизвестия - да вземем за пример, от сръбският му сътрудник Александър Вучич:  " Мисля, че разпореждането за арест на Путин, без да задълбочавам в правните въпроси, ще има неприятни последствия. То демонстрира голямото отвращение да се приказва за мир ". 

" Без подозрение задачата е да утежни опцията на съветския президент да комуникира с други водачи, които ще имат на разум, че беседват с човек, упрекнат във военни закононарушения ", сподели президентът на Сърбия, която дружно с България е една от страните по Римския контракт.

" Ако президентът Путин посети някоя от над 130-те страни, които са подписали това интернационално съглашение, то той ще бъде задържан във всяка една от тях ", Жозеп Борел. А дали страната ни би задържала съветския водач, президентът Румен Радев отговори:  " Вие знаете, че връзките сега сред страните членки на Европейски Съюз и Русия не са такива, че да допускат посещаване на президента на Руската федерация. "

И макар, че през март от Унгария оповестиха, че няма да арестуват Владимир Путин, в случай че той влезе на нейна територия, макар че страната е утвърдила Римския статут - от Брюксел продължава да се чуват апели:  " Ние би трябвало да координираме напъните си в следствието по интернационалните закононарушения, осъществени в Украйна! ", сподели еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс.

" Осиновяването вследствие на нелегално похищение е закононарушение. Офисът на висшия комисар за бежанците в Русия, както и самостоятелната телевизия " Дождь " също идентифицираха украински сираци в съветски домове за деца. В някои от тях децата са подлагани на така наречен " военно-патриотично образование ", изтъкна  Вера Йоурова по време на спор в Европейския парламент, отдаден на отвличането на украински деца в Русия и провел се броени дни, откакто. 

" Третираха ни като животни! Бяхме затворени в обособени здания. Повтаряха ни всеки ден, че родителите ни са се отказали от нас ", сподели Виталий, който е бил месеци наред в Херсон, а 13-годишната Даша добави:  " В лагера идваха на ревизия от Москва и желаеха да пеем съветски песни. Ако не - изпращаха ни при шефа ".
" Караха ни да ставаме на съветския химн. Ако не - пишеха се пояснения ", добави 15-годишния Юра.

" Когато 12-годишният Саша принудително е обособен от родителите в Украйна и настанен в съветски лагер-затвор, той си споделя " никой не се нуждае от мен ", " ще имам ново съветско семейство ". А има хиляди деца от Украйна, които като него са жертва на военни закононарушения ", разказа по време на дебата в Европейския парламент министърът по европейските въпроси на Швеция Йесика Русвал.

" Владимир Путин и Мария Лвова-Белова би трябвало да понесат персонална и политическа отговорност за тези действия! Позорно е, когато агресор желае да сътвори усещане, че избавя деца посредством противозаконна депортация! И това церемониално натурализиране като руснаци на украинчета ", добави от трибуната немският евродепутат от ЕНП Михаил Галер.

А португалският му сътрудник от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Педро Маркес се обърна непосредствено към съветския водач:  " Господин Путин, Вие преминахте границите толкоз доста пъти с тази война, че ще бъдете запомнен с най-лошото. Но недейте да добавяте още една ужасна глава към историята като отвличате деца. Те не са ваши врагове! Не са и бойци! Те са почтени деца, които ще бъдат белязани за цялостен живот от дейностите ви! "

Германският евродепутат от Зелените Сергей Лагодински пък сложи акцент над дейностите на Лвова-Белова:  " Когато слушам по какъв начин комисарят по правата на детето на Руската федерация приказва за осиновяването и русификацията на украински деца, това демонстрира какъв брой значима е заповедта на Съда. Тя не е просто знак, а и инструмент против цялостната липса на схващане ".

" Няма по-гнусно принуждение от това, упражнено над деца! Макар да знаем, че издадените интернационалните заповеди за ареста на Путин и Белова са единствено инструмент за политически напън. И въпреки всичко дано изтъквам Едмънд Бърк, че " с цел да победи Злото, задоволително е Доброто да не прави нищо! ", сподели италианският евродепутат от Партията на консерваторите и реформистите Никола Прокачини, а естонският му сътрудник от Идентичност и народна власт Як Мадисон насочи апел:  " Въпросът е по какъв начин можем да накараме всички държави-членки на Съда да спазят заповедта за арест, защото чуваме от някои, че даже и Владимир Путин да отиде в тях, те няма да го задържат. Трябва да има последици за тях от Европейски Съюз и Европейска комисия - стопански наказания! Иначе не би имало смисъл от интернационалното право! "

" Не считам, че това ще са последните заповеди за арест, които ще бъдат издадени, тъй като има доста необятен кръг от обстоятелства, които приказват за нарушение на международно-правна уредба ", разяснява  Христо Христев - учител по европейско право в Софийския университет " Свети Климент Охридски ":

" Очевидно Русия не води цивилизовано война в Украйна. Нали, обстоятелства, свързани с посягане над спокойно население, цивилна инфраструктура, нарушение на разпоредбите по какъв начин се третират военнопленници ".

" Решението на съда в Хага да издаде доживотна заповед за арест на президента Путин би трябвало да бъде изпълнено от всички европейски страни. След това решение Владимир Путин може да встъпи в Европейския съюз единствено на път към Хага. Това решение е закъсняло, само че е заслужено ", съгласи се евродепутатът ни от ЕНП Александър Йорданов.

Страната ни имаше представители  в Европейския парламент, на който беше подписана резолюция-призив към Москва за освобождението на съветските опозиционери.

" Владимир Кара-Мурза беше наказан на 25 години затвор за хипотетична държавна измяна. Неговото закононарушение за тази неуместна присъда - да приказва намерено от името на милиони, които не са съгласни с войната в Украйна ", сподели евродепутатът ни от " Обнови Европа " Илнах Кючук.

По мотив присъдатауточни:  " Едва ли може да се приказва за някаква осъзната и рационална цел. По-скоро става дума за почистване на сметки (...) Второ, това несъмнено е демонстрация на персонално отношение. Системата се обиди на Кара-Мурза, тъй като той нарушава кардиналната и основополагаща концепция, на която е построена Путинова Русия. Принципът се назовава " Корупционно пазаруване на преданост " - властта ти позволява да крадеш, до момента в който си предан. В момента, в който започнеш да дразниш системата, тя вади от сейфа директория, в която написа, че еди-кога си си направил еди-какво си. А в случай че се държиш както би трябвало, системата не вади досието ".

" Това възмутително правосъдно решение е поредна проява на политическата корист със правосъдната система в Русия. Солидарни сме с Владимир Кара-Мурза, Алексей Навални, Иля Яшин и всички тези руснаци, преследвани и хвърлени в пандиза или сплашвани за това, че се борят за правата на индивида и против режима. Русия би трябвало и да обезпечи достъп до здравни грижи на всички в пандиза ", прикани европейският здравен комисар Стела Кириакиду.

" В Русия не останаха доста хора, които обществено да подлагат на критика войната и най-много да заявяват взаимност с Украйна. Владимир Кара-Мурза е един от тях - самоуверен журналист, воден от своето предпочитание да сътвори по-добра страна. Подобно на нашата цел, неговата е Свободна Русия! ", акцентираха по време на полемиката немският евродепутат от Зелените Виола декор Крамон-Таубадел, а ирландският евродепутат от Левицата Мик Уолес добави:  " Призоваваме Русия да освободи Навални и Кара-Мурза! Призоваваме Комисията да моли и за освобождението на Джулиан Асандж! Никой не би трябвало да лежи в пандиза, тъй като споделя истината! ".

" Ноктите на Путин стават все по-дълги и се забиват все по-дълбоко! В момента, в който чуваме, че е виновен за закононарушения против човечеството в Украйна - той се пробва да запуши устата на опозицията в Русия ", акцентира шведският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Евин Инсир.

На дебата членовете на Европейския парламент настояха отговорните за арестите и осъждането на опозиционери в Русия да бъдат вписани в санкционния лист на Европейския съюз, а пострадалите - предпазени по европейския закон за нарушение на човешките права. Искането за вписването посочи и евродепутатът от " Обнови Европа " Ги Верховщад:  " Още преди два месеца американците постановиха наказания по закона " Магнитски " по този случай. А ние още чакаме!Настоявам господин Борел и министрите на външните работи да одобряват наказания по " Магнитски " за случаите Кара-Мурза, Алексей Навални и всички политически пандизчии допустимо най-бързо! "  

По-рано висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността също упрекна Русия в " корист с власт ". Декларация от името на Жозеп Борел прочете представителят му Петер Стано:  " Ние изрично осъждаме безобразно тежката присъда. Това е следващата проява от страна на съветските управляващи за политическа корист с правораздаването за напън върху деятели, правозащитници и гласове, които се опълчват на противозаконната съветска експанзия против Украйна ".

" Криминализирането на рецензиите към дейностите на управляващите е знак на уязвимост, а не на мощ! Подкрепяме правото на всеки съветски жител на глас. Кара-Мурза и още безчет руснаци имат вяра в Русия, в която се съблюдават фундаменталните човешки свободи ", присъедините се по тематиката и посланикът на Съединените щати в Москва Лин Трейси, която Еван Гершкович - американският публицист, упрекнат в шпионаж и заплашен от 20 години затвор.

" Нека още веднъж призовем за безвредното освобождение на Еван Гершкович от " Уолстрийт джърнъл " - публицистите би трябвало да могат да работят без боязън за живота си. И положението на хванатия притежател на премията " Сахаров " е тревожно. И той също би трябвало да бъде пуснат! ", изиска ръководителят му Роберта Мецола.

През март беше задъжан от Федералната работа за сигурност в уралския град Екатеринбург, до момента в който се е опитвал да получи информация, " класифицирана като държавна загадка ". Дейностите му там " нямат нищо общо с публицистиката ", Мария Захарова, а сътрудника й Дмитрий Песков посочи, че американският сътрудник е бил по-скоро " заловен на мястото на престъплението ".

Eвродепутатите приканиха Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида да организира неотложно следствие на случаите на нечовешко отнемане от независимост на съперници. Молба имаше и към Съвета на Европейски Съюз - за наказания против съветски съдии и прокурори, виновни за преследванията, както и за даване на филантропични визи от страните-членки.

А през април Московски съд издаде на оповестения за търсене в Русия Христо Грозев - създател на редица следствия на Bellingcat.

" Дейността, която развива Христо Грозев е на ръба на така наречен намерено интерпретиране на данни, които са чувствителни. И противоположното - нещо, което е покрай разследваща интервенция ",каза Иво Иванов от за българския публицист, който завоюва " Оскар " с филм за Алексей Навални:  " В реалност до момента с всички изявления, които имат през уеб страницата " Белингкат ", българският публицист и неговите сътрудници са на страната на формалното, легалното интерпретиране на обстоятелства. Нещо, което доста нервира Москва е, че те съумяха през годините, употребявайки в действителност открити данни и то неуместно оповестени от съветските служби - да разкрият невероятни връзки сред обстоятелства и акциите на съветските служби в чужбина, което направи Грозев нелицеприятен за Москва и Кремъл ", добави Иванов. По думите му, " новото в обвиняването, което му се насочат този път е, че той е влезнал нелегално на съветска територия, т.е. те към този момент желаят да го разгласят да го обвинят в открит шпионаж ".
" Искат да го замесват така наречен несполучлива интервенция на украинските служби за рекрутиране на съветски водачи, които трябваше да им бъде платено, с цел да изведат самолети от Русия и да кацнат с тях в Украйна. На процедура акцията авърши с неуспех и даже беше бомбардирано летището, където трябваше да дойдат съветските самолети. А всичко това демонстрира, че Москва насериозно е взела активността на Грозев и към този момент намерено, категорично се пробва да го отстрани, което е още един знак, че той би трябвало съществено да се грижи за своята сигурност, без значение къде се намира на Запад ".

И като приказваме за присъди от Русия - против Навални скоро потегля ново дело, което го заплашва с 30 години затвор, против Кара-Мурза - каква е задачата им? Уморяване на съперника зад решетките или заплашване на почитателите му отвън тях? 
" По-скоро стремежът е да се покаже на други такива сходни, в случай че има искащи измежду интелигенцията - да се изявят против режима какво ги чака. Битката е безкомпромисна, тъй като Навални и колегията към него не престават да водят дейна активност против корупцията в Русия и да разобличават даже и в този момент в тези сложни условия тези връзки. А корупцията в Русия, която Навални изобличаваше в най-невинните и форми - кой олигарх какви парцели е дарил на политик или назад какво е заграбено - личи доста ясно в хода на войната. Руската войска се провали и продължава да се проваля точно поради корупцията, колкото и режимът да се пробва да бъде наказателен, той има граници, в които не може да репресира личните си корупционери, а тъкмо те пък отслабатат режима. Така че тук е един циничен кръг, който няма излизане от него ", изясни Иво Иванов.

Подробности може да чуете в звуковия файл: 



Припомняме ви, че преди месец Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин за военни закононарушения.

При какви условия той може да бъде задържан? Какво мисли Европейски Съюз?

SPOTIFY

 

Съдържанието е предоставено от, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Материалът е продуциран от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР