Това е шестият ден на стачки и протести от средата

...
Това е шестият ден на стачки и протести от средата
Коментари Харесай

Франция под блокада: Поредна масова стачка заради пенсионната реформа на Макрон

Това е шестият ден на стачки и митинги от средата на януари и синдикатите споделят, че ще бъде най-големият до момента. Очакват се повече от един милион души на демонстрации в Париж и други градове. 

Правителството на Макрон не демонстрира правила да отстъпи от желанията си за промени в пенсионната система. Пенсионната промяна е афиширана от държавното управление като жизненоважна мярка за отбрана на разпределителната пенсионна система на Франция. Тя се оказва обаче извънредно непопулярна измежду обществеността. Правителството на Франция разгласи, че пенсионната система в страната върви към злополука, защото съотношението сред работещите и пенсионерите бързо понижава. От четирима работещи на пенсионер преди 50 години съотношението е спаднало до към 1,7 на пенсионер сега. Очаква се да спада още през идващите години. 

Въпреки опитите на държавното управление да обявява промяната като изключително нужна, синдикатите са недоволни и плашат с екалации и " слагане на страната на колене ". В идващите дни ще има апели за удължение на стачките в основни браншове като произвеждане на електрическа енергия и газови терминали.

Досега, макар целия звук и спорадичните спирания, акцията е предизвикала дребни вреди на стопанската система, а в това време законопроектът минава през Народното събрание.

Това е седмата френска пенсионна промяна, откогато през 1982 година президентът Франсоа Митеран понижи възрастта за пенсиониране на 60 години. Всеки идващ опит да се обърне тази смяна докара до всеобща съпротива на улицата, макар че в множеството случаи промяната съумява.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР