Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се
Коментари Харесай

На този ден: Българите превземат косовската столица, самолети бомбардират София

Това е рубриката, в която ще ви напомним какво се е случило на днешния ден - любопитни обстоятелства и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.
Прочетете още
На днешната дата през 1961 година общото заседание на Организация на обединените нации излиза с декларация за възбрана потреблението на нуклеарно оръжие. Осем години по-късно, още веднъж на 24 ноември, Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати ратифицират контракт за неразпространение на този вид оръжия. 

Открит е остров Тасмания



На 24 ноември 1642 година холандският мореплавател Абел Тасман стига до крайбрежията на острова, който през днешния ден назоваваме Тасмания. Той е първият европеец, разкрил острова. Първоначално го назовава на губернатора на Нидерландска Индия – Земя на Ван Димен. Матю Флиндърс и Джордж Бас за пръв път виждат, че тази земя в действителност е остров, до момента в който минават през Басовия пролив през 1798 – 1799 година

Преди към 42 000 години жители на острова станали туземците. Днес коренното население е разграничено на 9 етнически групи.

По времето на английската окупация и колонизация през 1803 година губернаторът на Нов Южен Уелс изпраща лейтенант Джон Боуен да основе дребен боен пост на острова. Той се открива на източния бряг на река Деруент, дружно с 49 души. Сред тях са 24 пандизчии, от които 3- дами. Целта е да се предотвратят всевъзможни възможни искания на френски откриватели, които по това време изследват южноавстралийското крайбрежие. Няколко месеца по-късно второ населено място е учредено от капитан Дейвид Колинс и неговите 308 пандизчии на западния бряг на реката. По късно то прераства в днешния Хобър – основният град на острова.

Островът попада на пътя на мощните западни ветрове, наричани Ревящите четиридесет. Това е и единственият австралийски щат, който не се намира в континенталната част – в действителност, островът е по-близо до Антарктида /само на 2 500 км./, в сравнение с до северните елементи на континента. За разлика от останалата част от Австралия, климатът там е релативно студен, с 4 сезона.

Днес Тасмания е известна като леговище на тасманийския демон. 



В предишното той е бил дом и на тасманийския вълк, който изчезва преди към 80 години, откакто е избит от държавните ловци. Въпреки че типът е разгласен за липсващ, учени настояват, че са следили няколко индивида в Северен Куинсланд.  След заселването на европейците е унищожена огромна част от биоразнообразието на острова.

Местното население пък е изцяло унищожено през 19 век. Напрежението сред европейци и туземци нараства, най-много болести конкуренцията в лова на кенгурута. През 1810 година откривателят Джон Оксли загатва, че избягали пандизчии нанасят „ доста жестокости ” на локалните. В отговор туземците атакуват ловците, пристигнали от Стария континент. Постепенно напрежението нараства.

Насилието ескалира след средата на 1820-те години в по този начин наречената Черна война. Докато коренното население е докарано до обезсърчение от намаляващите ресурси на храна, както и от отвличанията на дами и девойки, европейците подхващат набези като метод за възмездие и потушаване на локалната опасност. Според някои историци до въоръжения спор се стигнало най-много поради ненаситния вкус на многочислените пандизчии от мъжки пол, заселени на острова, към дамите на туземците.

През идващите няколко години нападенията на туземците зачестяват. Впоследствие губернатор Джордж Артур издава уведомление, съгласно което на колонизаторите е позволено да убиват кореняците, в случай че те се намират в собствеността им, или пък ги атакуван. Това води до 200 убийства на туземци единствено за 8 месеца, като възмездие за 15 жертви от страна на колонизаторите. След още 8 месеца броят се удвоява. Губернаторът афишира военно състояние, което остава в действие през идващите три години.

През 1832 година съвсем всички останали локални са прокудени на остров Флиндърс. Много от тях умират от инфекции. Четири години по-късно белите заселници провеждат акции за изтребване на локалните туземци. От тях остава единствено 1 живо момиченце, което било наречено Лала Рук и държано като атракция.Унищожаването на аборигенните на Тасмания се разказва като геноцид от доста историци.

Публикуван е един от най-важните писания на Дарвин



Чарлз Дарвин пръв дава концепцията за еволюцията на всички видове от общ предшественик. Според теорията му това се е случило с течение на времето чрез естественият тим. Фактът, че еволюцията съществува, е признат още до момента в който Дарвин е жив, само че теорията му за естествения тим стартира да се приема за главно пояснение на еволюционния развой през 30-те години на XX век. 

Теорията на Дарвин е в основата на актуалната биология. Тя е оповестена в " Произдодът на типовете ", който излиза през 1859 година. Като доказателства за изказванията си Дарвин разказва данните, които събира по време на пътешествието си с кораба „ Бийгъл “ от 1831 до 1836 г.

Българите завладяват столицата на Косово

На 1 ноември 1915 година стартира така наречен Косовска интервенция. Българските и сръбските войски водят сражения в продължение на повече от месец по време на Първата международна война. 

На 9 ноември българските елементи навлизат в Косово. Сръбската войска пробва контратака срещу Враня и Куманово, с цел да се съедини с англо-френските войски, само че е отблъсната. Шеста и Девета пехотна дивизия от Първа войска без особена опозиция превземат Прищина на 24 ноември. Косовската интервенция приключва на 4 декември с преодоляването на Дебър и Дяково. 

В последна сметка, при Косовската интервенция войските ни проникват на 170 км. в Южна Сърбия и Македония. Не е реализирана обаче една от главните цели - унищожаването на сръбските военни елементи. Макар и с огромни загуби, те съумяват да се изтеглят. 

В Косово е установено българско ръководство.

Втората бомбардировка над София 

През 1943 година столицата е атакувана от 60 бомбардировача и към 30 изстребителя. Те пускат общо 156 бомби. По време на офанзивата умират деветима души, а 29 са ранени. Един от тях е летецът Мито Дисов, чийто изстребител пада, откакто отсича опашката на един от бомбардировачите. Общо са свалени 20 противникови самолета. 

87 жилища в региона на Централната гара са опустошени от падналите бомби. 

Бомбардировките над България не престават съвсем 4 години - от 1941 година до 1944 г. Убити и оповестени за безследно изчезнали са общо 4208 души. Само в София са разрушени 12 657 цивилен публични и жилищни здания.

По време на бомбардировките в цялата страна умират 22 наши летци и един германец, паднал, до момента в който пази София. 

През 1943 година са бомбардирани 24 обитаеми места. Убити са 436 души. Американското и британското разузнаване обаче са на мнение, че поставените цели не са изпълнени, а резултатите от бомбардировките са незадоволителни. Основният фактор за това е защитата на българската авиация.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР