Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се
Коментари Харесай

На този ден: Появява се първото европейско гето, бомби падат над София

Това е рубриката, в която ще ви напомним какво се е случило на днешния ден - любопитни обстоятелства и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На 29 март 1516 година изгонените от Венецианската република евреи са заставени да живеят в регион, прочут като Ghetto Nuovo. Те погрешно усвояват името на квартала, което последователно се трансформира в нарицателно. Днес " гето " значи място, където живеят група хора от дадена расова или етническа група, по обществени, правни или стопански аргументи.

До образуването на новия жилищен регион се стига, откакто през 1492 година е публикуван Едиктът от Гранад. Според него на евреите на територията на Кастилия и Арагон се дава правото на избор да останат да живеят там, само че да одобряват християнството, или да изоставен в четиримесечен период.

Вследствие на изгонването им от Испания, броят на евреите във Венецианската република нараства фрапантно. Още повече, евреите симпатизират на Османската империя, с която Венеция непрекъснато води война. Самият папа насочва молба до Съвета на десетте - държавният орган на Венецианската република, да бъдат изгонени евреите. Като компромисен вид е самостоятелен кварталът, намиращ на остров в региона на Канареджо.



Еврейското гето е заобиколено от канали. С останалата част на Венеция го свързват три моста, които през нощта биват затворени. Напускането на региона в късните часове е разрешено единствено на лекарите. Впоследствие се позволява на всички да напущат гетото, само че единствено в случай че носят специфични шапки и жълта емблема. На жителите на острова е неразрешено и да се занимават с друго, с изключение на с произвеждане, лихварство и медицина, или пък да имат благосъстоятелност.

Около 100 години по-късно в гетото живеят към 5 000 евреи. Налага се строителството на нови здания до 8 етажа, наричани Венециански небостъргачи.

Венецианското гето не е първото по рода си . Подобни места за евреи за съществували във Валядолид (от 1412), Болоня (от 1417), Торино (от 1425), Франкфурт (от 1458) и други градове.



На 29 март 1944 година София е бомбардирана от англо-американската авиация . През нощта сред 21:14 ч. и 21:34 ч. към 50 леки бомбардировача „ Москито “ осветяват столицата, а по-късно пускат към 70 бомби. Загиват 10 души, измежду които 7 селяни от село Слатина. Противовъздушна отбрана изстрелва 462 снаряда.

Бомбардировките над България не престават съвсем 4 години - от 1941 година до 1944 година Убити и оповестени за безследно изчезнали са общо 4208 души. Само в София са разрушени 12 657 цивилен публични и жилищни здания.

По време на бомбардировките в цялата страна умират 22 наши летци и един германец, паднал, до момента в който пази София.



На тази дата през 1986 година Римският углавен съд оправдава Сергей Антонов, упрекнат за атентата против папа Йоан Павел II. Българинът е задържан за съучастничество в опита за нападение против папата, осъществен от турчина Мехмед Али Агджа на 13 май 1981 година на площад „ Св. Петър “ във Ватикана. По това време Антонов е чиновник в бюрото на Българска гражданска авиация „ Балкан “ в Рим. Атентаторът Агджа показва като свои съучастници още двама българи – Желю Василев и Тодор Айвазов, които са чиновници на посолството на България в Италия, само че към този миг се намират в София.

Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът стартира през май 1985 година и приключва през март 1986 година. На него Сергей Антонов отхвърля да е познавал Агджа и да е взел участие в хипотетичния скрит план. Освободен е заради липса на доказателства.

На 1 август 2007 година Антонов е открит мъртъв в дома си на ул. „ Сердика “ в София от щерка му Ани. По тялото не е имало следи от принуждение. Смъртта е настъпила няколко дни по-рано.



На 29 март 2004 година България е призната в НАТО. Това е датата, на която документите по присъединението към Северноатлантическия контракт на седемте нови страни (България, Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния) са подадени във Вашингтон.

На 29 май 2003 година Народното събрание приема решение за присъединяване на България в Многонационалните взаимни оперативни сили в Ирак. През август същата година български пехотен батальон от 480 военнослужещи се разполага в Кербала, Ирак в границите на полската зона на командване.

На 18 март 2004 година Народното събрание на Република България ратифицира Северноатлантическия контракт, подписан за първи път от страните-основатели на пакта на 4 април 1949 година във Вашингтон.

На същата дата Република Ирландия става първата страна в света, която не разрешава тютюнопушенето на работното място, в това число в питейни заведения и заведения за хранене. Днес пушенето в страната е неразрешено на всички закрити обществени и работни места - даже в кабините на камионите. Заведенията в страната елементарно се разпознават по тълпите от пушачи, струпани пред тях.

Ако сте в Ирландия и търсите зона, в която можете да запалите цигара, уверете се, че не сте блокирали входа на някоя постройка. Освен това, не хвърляйте фаса на земята или в улука, даже и да виждате доста хора да го вършат. Ако ви спипат, можете да заплатите санкция над 100 евро. Пътуването до страната е добър миг да откажете цигарите, имайки поради и обстоятелството, че цената им там е тройна на тази, която сме привикнали да заплащаме.



Рожден ден на 29 март честват гръцкият композитор, чиято " Mythodea " е употребена от НАСА по време на задачите до Марс, Вангелис,



родният футболист, първенец на България и национал Венцислав Арсов, политиците Ахмед Доган и Красимир Каракачанов, един от най-хубавите полузащитници в националния ни тим Красимир Балъков,



волейболистът Христо Цветанов, певицата Десислава Добрева и други.



У нас днешният ден се празнува и като Ден на военноинвалидите и потърпевшите при осъществяване на воинските си конституционни отговорности. На тази дата през 1915 година е основан Съюзът на военните инвалиди и потърпевшите от войните в България. Съюзът е приемник на сдруженията „ Военноинвалид “, основани през 1912-1913 година На 1 декември 1950 година приключва активността си с решение на Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия. На 26 юни 1990 година е възобновен под името Съюз на военноинвалидите и потърпевшите от войните и в спокойно време. Почти година по-късно – на 06.03.1991 година десетина военноинвалиди и военнопострадали от Плевен се събират и организират учредително заседание, с което възвръщат Дружество „ Военноивалид “ и в града на Панорамата. За ръководител е препоръчан и определен Петър Димитров Петков– военноинвалид деец от Втората международна война. Към днешна дата в плевенското сдружението членуват 82-ма военноинвалиди и военнопострадали, а негов ръководител е Илиян Христов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР