Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се
Коментари Харесай

На този ден: “Тиха нощ, свята нощ“ навършва 203 години

Това е рубриката, в която ще ви напомним какво се е случило на днешния ден - любопитни обстоятелства и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

В нощта на 24 против 25 декември 1818 годита е изпълнена за първи път коледната ария Stille Nach , или Тиха нощ, свята нощ. Това става по време на литургия в църквата „ Свети Никола “ край Залцбург.

И до през днешния ден това е най-известната обичайната известна коледна ария в немскоезичния свят. Автор на истинския текст, написан на немски език, е австрийският духовник Йозеф Мор, а мелодията е композирана от органиста и преподавател по музика Франц Грубер.

Към днешна дата песента е преведена на повече от 320 езика и диалекта в целия свят. Тя е приета от ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на Австрия.

На тази дета през 1973 година се срутва предшественикът на Интернет - компютърната мрежа ARPANET. Това става, откакто програмен бъг кара целия трафик да се рутира през сървъра на Харвардския университет и да блокира сървъра.

ARPANET е първата в света функционираща компютърна мрежа от типа комутация на пакети по протокол TCP/IP, предходник на Интернет. Разработена е от DARPA, държавна организация към Министерство на защитата на Съединени американски щати.

Комутацията на пакети е понастоящем основа за предаване на данни в световната мрежа.

Първото известие по ARPANET е изпратено от Калифорнийски университет, Лос Анджелис на 29 октомври 1969 година

През 1978 година спускаемият модул на руския уред Венера 12 доближава повърхността на Венера . Модулът прелита на 34 00 км от Венера. Оборудването включва устройства за премерване на температурата, осветеността и химическия състав на атмосферата. Един от бордните уреди записва мълния. Налични са две цветни телевизионни камери, които не проработват — защитните капаци и на двете камери не се отварят. Анализаторът на повръхностен материал също не проработва. Резултатите от химичния състав на атмосферата демонстрират високо наличие на Ar36 по отношение на Ar40, както и съществуването на въглероден окис на ниски височини.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР