Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се
Коментари Харесай

На този ден: Неповторимата Райна Кабаиванска на 87 години

Това е рубриката, в която ще ви напомним какво се е случило на днешния ден - любопитни обстоятелства и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На днешния ден от 2005-а година насам се отбелязва Международният ден на чая . Идеята за този всекидневен празник се разисква за пръв път на Международния обществен конгрес, който се организира през 2004 година в Мумбай, Индия. Година по-късно въпросът още веднъж се повдига от Центъра за Образование и Общуване на годишната среща на форума в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде оповестена за Международен ден на чая.

Целта на този ден е да се притегли вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният боязън на производителите на чай е все по-агресивната политика на огромните корпорации, които изкупуват суровината на доста ниска цена. Освен икономическа, самодейността има и своята обществена цел - популяризирането на чая като напитка.

Изборът на датата също не е инцидентен. На 15 декември е призната „ Световната декларация за правата на служащите в чаената промишленост ", а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето огромно количество с пресован британски чай, с което поставят началото на битката за самостоятелност в Съединени американски щати.

На 15 декември 1970 година галактическият уред Венера 7 прави сполучливо първото кацане на друга планета. Съветският уред каца на повърхността на Венера 120 дни, откакто е изстрелян от Земята. Той изпраща информация от планетата в продължение на 53 минути, включително 20 минути от повърхността.



През 1999 година в Япония е отлято най-голямото златно кюлче в света . То тежи цели 250 кг. То е с непорочност 999,9. Произведено е от дъщерна компания на Мицубиши Груп, а сега се намира в музей.



15 декември 1934 година е рождената дата на оперната ни певица Райна Кабаиванска . Днес родената в Бургас прима навършва 87 години.

От дребна стартира да свири на пиано и да пее в Детски хор „ Бодра промяна “. Завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория " Панчо Владигеров ". Печели стипендия за специализация и отпътува за Италия през 1958 година

Бележи грандиозни триумфи в изявите си на международните музикални подиуми, които и донасят международна популярност. Пее в операта „ Ла Скала “, Милано, която е измежду най-престижните международни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой спектакъл, Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в Нов български университет.

Голяма част от приходите от концертите Райна Кабаиванска подарява за стипендии за млади музикални гении. Талантливата българка основава и фонд „ Райна Кабаиванска “, който отпуска стипендии за млади български гении.

За своята блестяща кариера има редица награди и оценки, след които Кавалер на Ордена на Италия, музикант на годината и най-популярна персона на Италия.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР