Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Създадена е една от най-великите хевиметъл групи - “ Metallica“

Това е рубриката, в която ще ви напомним, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Създадена е групата „ Металика ”

Американската траш/хеви метъл група Metallica е основана на 28 октомври 1981 година от 18-годишния Джеймс Хетфийлд и 17-годишния датски тенисист Ларс Улрих, който се преместил със фамилията си от Копенхаген в Калифорния и имал занимание да свири на барабани. Впоследствие към тях се причислява втори китарист - Дейв Мъстейн, а малко по-късно остарелият другар на Хетфийлд и някогашен член на предната му група (Phantom Lord) Рон Макгавни на бас китарата, който скоро по-късно е сменен от Клиф Бъртън. На 1 април 1983 година към групата се причислява и Кърк Хамет.

След две години наличие на ъндърграунд сцената и няколко демо записа, идва 1983 година, когато музикантите издават първия си студиен албум „ Kill `Em All “. С него Metallica разпространяват траш метъла, като този албум тогава се е считал за най-тежката музика, издавана в миналото. Така стартира всичко за великаните на рока, които жънат големи триумфи към този момент 37 години.

Групата се трансформира във водеща в метъл жанра и през 80-те години следват още албуми и стотици концерти по целия свят.
Триумфът на Metallica е засенчен от гибелта на басиста Клиф Бъртън 1986 година, който умира откакто бусът, пренасящ групата на турне в Швеция, катастрофира. Останалите членове на Металика се отървават единствено със стрес, само че Бъртън се озовава затиснат под буса. Групата е в цялостен потрес, само че въпреки всичко взема решение да продължи креативната си активност, като за задачата се причислява дългогодишният почитател на Металика Джейсън Нюстед.

С новия басист през 1988 година Metallica издават може би най-амбициозния си албум „...And Justice For All “. В него се намира инструментал, отдаден на починалия Клиф Бъртън, съдържащ част от написана от Бъртън поезия в края на парчето. Епосът „ One “, написан по антивоенната новела на Далтон Трумбо „ Johny Got His Gun “, е първото парче на Metallica, сдобило се с видеоклип.

След този албум следва дълъг интервал на мъртвило, преди да бъде публикуван през 1991 едноименният пети албум „ Metallica “, прочут повече като „ Черният албум “ - поради напълно черната си обложка и чиито песни стартират все по-често да се въртят по радиата и малкия екран. Част от него са „ Nothing Else Matters “ и „ The Unforgiven “. Този албум печели и доста нови фенове, които до този миг не са слушали групата.

През 2001-ва година Джейсън Нюстед напуща групата, а сега Metallica включва Джеймс Хетфийлд (вокали, китари), Кърк Хамет (соло китара), Ларс Улрих (барабани) и Робърт Трухильо (бас китара).

Общият брой на студийните албуми на метъл-кралете е 10, а през днешния ден те честват 37 години от своето начало.
Рок великаните заемат 7-мо място като най-продаваната група в историята на Съединени американски щати. В международен мащаб са продали към 110 милиона сертифицирани копия от своите албуми, а хипотетичните продажби възлизат на към 140 милиона копия. Поради това, а и заради грандиозните турнета продължаващи с години, Бог Хетфийлд и компания към днешна дата са и едни от най-богатите създатели на музика по принцип.

Групата държи и един различен връх. За първи път в историята на Съединени американски щати една и съща група оглавява класациите при продажба на свои 5 следващи албума. Този връх става факт през есента на 2008 година, когато излиза деветият им албум, озаглавен „ Death Magnetic ”, който е с платинен статус в 17 страни. Интересно е да се означи и, че след сензационните си представления в Антарктика Metallica влизат в Книгата на върховете на Гинес, бандата е вписана като първата и единствена група, която е всеобщо слушана за година на всичките седем континента.

Христофор Колумб открива остров Куба

На 28 октомври 1492 година Христофор Колумб доближава крайбрежията на остров Куба при първата експедиция за търсене на западен път към Индия.

Колумб потегля от пристанището Палос де ла Фронтера в Испания с екипаж от 90 души на борда на три кораба - " Санта Мария ", " Пинта " и " Ниня ", към Канарските острови. На 6 септември 1492 година корабите отплават, с цел да търсят западен път към Индия, пресичат Атлантическия океан и на 12 октомври 1492 година доближават суша - Бахамските острови. Това става формалната дата на откриването на Америка. На идващия ден екипажът слиза на брега на остров, наименуван от Колумб Сан Салвадор.

От 14 до 24 октомври 1492 година експедицията изследва редица острови от Бахамския архипелаг, а от 28 октомври до 5 декември - сектор от североизточното крайбрежие на остров Куба.

Президентът на САЩ Гроувър Кливланд открива Статуята на Свободата

На днешния ден през 1886 година в Ню Йорк президентът на Съединени американски щати Гроувър Кливланд публично открива Статуята на Свободата, която е подарък от Франция по случай стогодишнината от оповестяването на независимостта на Съединените американски щати.

Статуята на Свободата е проектирана от френския ваятел Фредерик Огюст. Тя е един от най-популярните американски знаци и като цяло въплъщава свободата и устрема към нея. От 1886 година до откриването на самолета, е първият американски знак, който милиони емигранти виждат, прекосявайки океана от Европа и пристигайки в Америка. Посещава се от над три милиона души на година. Обявена е за народен монумент през 1924 година, а влиза в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО през 1984 година.

Монументът е висок 46.5 м и е подложен върху платформа (55.5 м) на Острова на Свободата в устието на река Хъдсън. На главата на женската фигура има 7-лъчева корона, символизираща седемте морета и континенти. Общо 25 прозорчета припомнят за съкровищата на света. Жената държи в дясната си ръка факла (а и американското знаме след 13 юни 1927 г.), а в другата - Декларацията за независимостта от 4 юли 1776-а. Под краката й са раздраните вериги на робството.

С времето Статуята на Свободата се трансформира в знак на задачите Съединени американски щати, наричана Miss Liberty (Госпожа Свобода) или Lady Liberty (Лейди Свобода, Свободната дама). Статуята има стотици копия с по-малки размери, измежду които: покрай Айфеловата кула на остров в Сена, в един от парковете на Париж, в региона на Токийския залив, в Сиатъл.

През дългия си живот Статуята на Свободата е затваряна няколко пъти за ремонт. Достъпът на обществеността до балкона към факела е неразрешен от съображения за сигурност от 1916 година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР