Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Преди 102 години за първи път учениците тръгват на датата 15 септември в България

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Първият образователен ден - 15 септември



Това е първият образователен ден в България. Датата 15 септември всяка година провокира усеща и страсти както у децата, по този начин и у техните родители. Това е денят, в който учениците се завръщат в класните си стаи, с цел да придобият нови познания и умения, които ще запомнят за цялостен живот. Първият учебен звънец постоянно е нещо вълнуващо, нещо, което няма по какъв начин да забравиш до края на живота си. Това се отнася най – към този момент за първокласниците, за които стартира една нова страница от живота им. Тя е изпълнена с доста случки, нови другарства и уроци от техните учители, някои от които остават у тях вечно.

До 1921 година учениците са се завръщали по чиновете си на 1 септември. През 1919 година на власт идва Александър Стамболийски и неговата партия “Български аграрни национален съюз ”. Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя напълно предстоящо преценява политиката си с техните потребности и занаят. Това става повода през 1921 година Стамболийски да вземе решение за смяна на първия образователен ден. Измества го с две седмици напред, а точно на 15 септември. Обяснението за това решение било просто – с цел да могат децата да оказват помощ на родителите си за прибирането на реколтата.

Екипът на  TrafficNews , желае сполучлива нова образователна година на всички възпитаници!

България е оповестена за Народна република



Народна република България е формалното име на България от 15 септември 1946 година до 15 ноември 1990 година През цялото си битие Народна република България се ръководи от Българската комунистическа партия (БКП), официално подпомагана от Българския аграрни национален съюз (БЗНС) и обществено-политическата организация Отечествен фронт, които служат за прикритие на тоталитарната същина на режима.

Излиза първият брой на списание „ Везни “ на Гео Милев



Списание „ Везни “ е българско списание, издавано в София от поета Гео Милев в интервала от 1919 година до 1922 година Списанието бързо става естрада на символизма и експресионизма в България. Първият брой на списание „ Везни “ излиза на 15 септември 1919 година На страниците на „ Везни “ с определени фрагменти се показват и редица съвременни философи и естети като Фридрих Ницше и Артур Шопенхауер, Фридрих Шлегел и Август Шлайхер, Едгар По, Оскар Уайлд и други Списанието печата произведения във всички литературни жанрове, без да поддържа специфични рубрики. Единствената непрекъсната графа е Критичен обзор, а епизодично се появяват рубриките Книги, Театър, Музика. Поезията в списанието е напълно модернистична и най-вече лирическа, като има съмнение сред двете основни течения – символизма и експресионизма.

XXVII летни олимпийски игри се откриват в Сидни, Австралия

XXVII летни олимпийски игри се организират през 2000 година в Сидни, Австралия. Сидни е определен за хазаин на Игрите през 1993, като останалите претенденти са Пекин, Берлин, Истанбул и Манчестър.

Ето ги и българските оценки от олимпиадата:

 Златни медали:

Таню Киряков (стрелба) – револвер, свободен пример

Мария Гроздева (стрелба) – състезателен револвер

Гълъбин Боевски (вдигане на тежести) — кат. до 69 kg

Армен Назарян (класическа борба) — кат. до 58 kg

Тереза Маринова (лека атлетика) – троен скок

Сребърни медали:

Георги Марков (вдигане на тежести) — кат. до 69 kg

Алан Цагаев (вдигане на тежести) — кат. до 105 kg

Румяна Нейкова (гребане) – скиф

Петър Мерков (кану-каяк) – 1000 и 500 м едноместен каяк

Серафим Бързаков (свободна борба) — кат. до 63 kg

Бронзови медали:

Йордан Йовчев (гимнастика) – земя и халки

Родени на този ден са:



Принц Хенри  – херцог на Съсекс. Известен е още като принц Хари. Член е на английското кралско семейство и наследник на престолонаследника на английския престол принц Чарлз и починалата принцеса Даяна. Той е шести по ред за заместничество трона на Англия – след татко си, брат си, принц Уилям, племенника си Джордж, племенницата си Шарлот и племенника си Луис. В началото на 2020 година той и неговата брачна половинка Меган Маркъл се отхвърлят от кралските си трофеи, откакто декларират, че желаят да водят спокоен и самостоятелен живот, надалеч от кралската корона. Това тяхно решение е признато доста спорно от хората на острова.



Китодар Тодоров  – български артист. Роден е на 15 септември 1974 година в София. Завършва НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ през 1998 година Познат е на публиката с предаванията „ Пътеводител на историческия стопаджия “, „ Сладко възмездие “, „ Пълна лудница “ и други, а и с YouTube поредицата си „ Петък тъкмо в пет “, където той приема облика на български жители, олицетворяващи архетипите на българския нрав. Той също по този начин е и рекламно лице на „ Амстел “ и „ Хенди “. От 12.11.2019 година е създател на Gaming stream канал – KITOGAMING.



Нели Рангелова  – българска поп певица. Нели Рангелова е родена в Михайловград на 15 септември 1958 година Започва креативната си кариера през 1978 година с оркестър „ Бургас “ като бекграунд-вокалистка. През 1983 година приключва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория в класа на Цветана Възвъзова. По време на креативната си кариера има над 500 записани песни и печели доста награди, сред които Голямата премия на фестивала „ Златният Орфей “ в Международния конкурс за реализатори през 1982 година Същата година печели и Голямата премия на фестивала „ Нийуола “ в Индипендънс, щата Канзас, Съединени американски щати. През 1983 година печели „ Сребърна лира “ на интернационалния фестивал на известната ария „ Братиславска лира “ в Словакия. През 1984 година печели Втора премия на интернационалния фестивал на песента „ Сопот “ в Полша, а през 1987 година Нели Рангелова е измежду първите 10 реализатори в категория „ блус “ на състезанието в Нешвил с песента „ Ти и последният дъжд “. Лауреат е и на фестивалите „ Шиофок “ – Унгария и „ Филах “ – Австрия.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР