Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Червената армия влиза в Аушвиц

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
На 27 януари 1924 година тялото на Ленин е положено в мавзолея на Червения площад. Монументалната гранитна постройка е дело на архитекта Алексей Шчусев.

Първоначално е издигнат от дърво във формата на куб единствено за 6 дни след гибелта на Владимир Ленин, за неговото заравяне. През пролетта на същата година е повдигнат отново дървен пантеон, като са пристроени трибуни. В настоящия си тип мавзолеят е приключен през 1930 година.

През 1953 година тялото на Йосиф Сталин е положено до това на Ленин. То остава там до 1961 година. От построяването му мавзолеят е употребен като естрада, на която се появявали ръководителите на Съветската страна и са следили тържества, шествия и паради на Червения площад.

Достъпът до мавзолея се реализира при строги ограничения за сигурност, през контролно-пропусквателен пункт. Не се позволява фото- и видеотехника, а посетителите имат опция да видят балсамираното тяло от разстояние.

Неколкократно в Москва се е обсъждала концепцията за унищожаване на тялото от мавзолея и погребението му.



На този ден през 1945 година Червената войска влиза в нацисткия концлагер Аушвиц в Полша. До освобождението на лагера, в продължение на 4 години и половина, в него са избити 1.1 млн. души. По- огромната част от тях са били евреи.

Депортираните в лагера са били вкарвани в газовите камери, изтощавани от апетит, карани са да работят безусловно до гибел и даже убивани в медицински опити. Повечето са умрели в газовите камери в комплекса.

Лагерът е в центъра на Холокоста, при който са убити над 6 милиона евреи.

В края на 1944 година немските управляващи подреждат прекратяване на убийството в газовите камери. По същото време руските войски настъпват на Запад. Огромните ресурси откраднати движимости от лагерниците са изнесени в Германия.

Решени да заличат доказателства за закононарушенията си, нацистите изпращат 56 000 от останалите пандизчии към други лагери като Берген-Белсен, Дахау и Заксенхаузен. Онези, които са били прекомерно слаби, с цел да вървят, са оставени в Аушвиц. Падащите по време на прехода са застрелвани.

Съветските войски намират в лагера едвам няколко хиляди оживели, когато влизат в Аушвиц на 27 януари 1945 година Заварват и стотици хиляди облекла, както и няколко тона човешка коса. Войниците по-късно си спомнят, че е трябвало да убеждават пандизчиите, че в действителност нацистите са си отишли.



На 27 януари 1967 година Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики и Англия подписват като междуправителствен документ, наименуван Договор за космоса. Официалното име на документа е „ Договор за правилата на активността на страните по проучване и потребление на галактическото пространство, в това число Луната и други небесни тела ”. Той се явява основа на интернационалното галактическо право. Към октомври 2011 година участници в Договора са 100 страни, а още 26 са подписали контракта, само че не е завършила ратификацията му.

Сред неговите правила на държавите-участнички е неразрешено да разполагат нуклеарно оръжие или всяко друго ОМП на орбита към Земята, базирането му на Луната или на всяко друго небесно тяло или на станция в галактическото пространство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР