Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Подписва се Солунското примирие между Царство България и Антантата

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Подписан е Цариградският контракт сред Царство България и Османската империя.

Цариградският контракт от 16 септември 1913 година (29 септември по нов стил) е кротичък контракт сред Царство България и Османската империя, уреждащ границата в Тракия след намесата на Османската империя в Междусъюзническата война. България губи Одринско, само че задържа излаза на Егейско море сред Марица и Места. Отделна уговорка разрешава на българските бежанци да се завърнат в Източна Тракия. Тя остава неизпълнена, само че все пак договорът води до възстановяване на връзките сред двете страни, които стават съдружници през Първата международна война.

Открит е нов натурален сателит на Юпитер – Ананке



Ананке е натурален сателит на Юпитер, открит на 29 септември 1951 година от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, Съединени американски щати. Спътника носи името на Ананке, майката на Адрастея от римската митология. Името на спътника е открито през 1975 година, като преди този момент той е бил прочут като Юпитер 12. Спътникът е представител на групата на Ананке.

Подписано е Солунското помирение по време на Първата международна война



Солунското помирение е подписано на 29 септември 1918 година сред Царство България и Антантата, представлявани от Андрей Ляпчев и военачалник Луи Франше д`Еспере, за прекъсване на военните дейности посред им.
България би трябвало да демобилизира армията си, да се изтегли от заетите територии, да понесе частична военна окупация. Войските на запад от меридиана на Скопие – към 100 000 души, остават в плен на Антантата. Германските и австро-унгарските елементи би трябвало да изоставен страната.

Със Солунското помирение България излиза от Първата международна война и на процедура се лишава от възможностите си за национално обединяване. След това страната понася втора национална злополука, одобрена с Ньойския контракт. В същото време с него е предотвратена окупацията на страната от сръбски и гръцки войски.

Създава се Европейската организация за нуклеарни проучвания (CERN)



Организацията е ситуирана на границата на Швейцария с Франция, северозападно от Женева. Споразумението за основаването на ЦЕРН е подписано в Париж на 29 юни − 1 юли 1953 година от представителите на 12 европейски страни. Организацията е учредена на 29 септември 1954 година Понастоящем броят на страните членки към този момент е 20 (съотнесено към 2011 г.). Освен това, някои страни и интернационалните организации имат статут на наблюдаващи.

Основната функционалност на организацията е да обезпечи поддръжката на няколко ускорителя и друга инсталация, нужни за проучвания в региона на физиката на обикновените частици.

Днес означаваме и Световния ден на сърцето



В рамките на Световния ден на сърцето, отбелязван в целия свят, напъните на институции, здравни служащи, неправителствени организации и други са ориентирани към интензивно информиране на хората за заплахите и методите за предварителна защита на сърдечните болести. Всяка година те предизвикват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно).
Застрашени от сърдечни болести са и децата. При тях опасности съществуват както преди раждането, по този начин и през годините, когато детето израства. Тези рискови фактори са свързани с неправилното хранене, неналичието на физическа интензивност, а също по този начин ролята на неподходящата среда, породена от тютюнопушене, да вземем за пример. Освен това, децата могат да страдат и душевен, в случай че някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване.

Родени на този ден са:



Силвио Берлускони –  италиански политик, бизнесмен, осигурителен и медиен магнат. Роден е на 29 септември 1936 година в Милано. Той е най-дългогодишният министър-председател на Италия, като заема този пост надлежно в интервалите 1994 – 1995 година, 2001 – 2006 година и от 2008 до ноември 2011 година Лидер е на дясноцентриската партия Народът на свободата, която основава през 2009 година, като слива своята партия „ Форца Италия “ („ Напред, Италия “) с „ Национален алианс “ на Джанфранко Фини и други партии. През 1986 година Берлускони става президент на футболния клуб Милан, спасявайки го от банкрут.



Андрий Шевченко  – украински някогашен футболист. Роден е на 29 септември 1976 година в Яхотин, Съюз на съветските социалистически републики. Играл е като нападател. Рекордьор по вкарани голове за националния тим на Украйна. В момента е треньор на мъжкия внушителен тим на страната. Шевченко играе в Милан от 1999 до 2006 година, където се утвърждава като един от най-хубавите нападатели в света, вкарвайки 175 гола за росонерите. С екипа на Милан Шева печели всички шампионати на клубно равнище и става притежател на Златната топка за 2004 година През 2006 година усъвършенства върха за най-скъп трансфер в британската Висша лига откакто е притеглен от Челси за 44 милиона евро. Избиран шест пъти за Футболист на годината в Украйна.



Евгени Ерменков –  български шахматист. Роден е на 29 септември 1949 година в София. През април 2007 година ЕЛО рейтингът му е 2500, което е най-хубавото му достижение досега. Става интернационален занаятчия през 1974 година и гросмайстор през 1977 година Петкратен първенец на България по шахмат. Играе на 10 Балканиади по шахмат. Паралелно с изявите си като шахматист Ерменков е треньор по шахмат. През 1994 година е отпред на националния тим за дами на олимпиадата в Москва. Впоследствие работи като треньор в редица арабски страни. От октомври 2003 до декември 2010 година се състезава за Палестина.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР