Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме Международен ден на мира

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.
Прочетете още
Разпусната е Първата българска легия



Първата българска легия е боен отряд, образуван в Белград от български доброволци по време на сръбско-турския спор от 1862 година. Според замисъла на своя уредник Георги Раковски, отрядът би трябвало да вдигне на въстание българите в Османската империя. На процедура легията взе участие в боевете за Белградската цитадела, само че в никакъв случай не навлиза в османска територия. След тримесечно битие, тя е разпусната още през септември същата година от сръбското държавно управление под натиска на Великите сили.

Освен Раковски, в Първата българска легия вземат присъединяване и натрупат опит редица видни български националреволюционери, включително и бъдещият основател на Вътрешната революционна организация Васил Левски.

Съгласно проекта за избавление на България, завършен дефинитивно в края на 1861 година, освободителното въстание на българите от двете страни на Стара планина би трябвало да стартира с нахлуването на полк отборни бойци от сръбска в османска територия през Княжевац до Търново. Поради дефицита на финанси и неналичието на лична база на българските революционери, осъществяването на желанията им зависи напълно от княз Михаил Обренович. Планът на сръбските управляващи е да употребяват Раковски и доброволците му за прогонване на османските гарнизони от сръбска територия. С помощта на сътрудниците си в Цариград (Стоил Балкански, Стоян Буйнов и други), Раковски стартира пропаганда и събиране на средства още през септември същата година. На апела му откликват както емигранти, по този начин и революционери от самата България. Към юни 1862 година в Белград се събират сред 80 и 95, а по някои данни – до 600 доброволци.

Отрядът получава названието „ легия “ при започване на юни 1862 година, когато взема присъединяване във въоръжените стълкновения с турците при Варош капия и Видин капия в Белград. Впоследствие отбранява сектор от сръбските позиции в града, а част от българските доброволци е изпратена в Крагуевац отпред с Ильо Марков. Провалът на Хаджиставревата буна обаче пресича проектите за въстание в България. Кражба на събраните средства и несполучливите договаряния за финансиране от българските общности в Браила и Виена оставят легията с доста малко оръжие и я принуждават да мине на сръбска държавна прехрана в края на август. Поставено под британски и съветски напън, на 21 септември държавното управление на Илия Гарашанин разпуска легията като изискване за помиряване с Османската империя.

21 септември – Международен ден на мира



Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, разгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации за ден, отдаден на укрепването на идеалите за мир. Международният ден на мира, е разгласен от Организация на обединените нации през 1981 година и наново признат през 2001 година с резолюция на международната организация за ден на ненасилието и прекъсването на огъня във всички точки на света.
Международният ден на мира се отбелязва според резолюция 36/67 от 1981 година, призната с концепцията този ден да съответствува с откриването на постоянната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. За първи път денят се празнува през септември 1982 година През 2001 година Общото заседание гласоподава резолюция 55/282 и утвърждава 21 септември за ден на ненасилието и прекъсването на огъня във всички точки на света.
Акцент на честванията на Международния ден на мира са прекратяването на огъня и прекъсването на военните дейности по света за 24 часа. По традиция Генералният секретар на Организация на обединените нации ще удари Камбаната на мира в Ню Йорк и ще призове воюващите по целия свят да приберат оръжията и да се опитат да намерят спокойно решение на споровете.

Традиционен апел за преустановяване на огъня във всички конфликтни зони насочи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш на гала в щабквартирата на международната организация в Ню Йорк, на която удари камбаната на мира във връзка идния идната седмица Международен ден на мира.

„ Изграждането на мирни и постоянни общества може да отнеме десетилетия, даже епохи. Мирът може да бъде прахосан единствено за момент при безразсъдни политики и дейности “, съобщи Гутериш.

И означи, че пандемията от Covid-19 усилва неимоверно риска от експлоадиране на война:

„ Трябва да накараме оръжията да замлъкнат и да се съсредоточим върху общия си зложелател – вируса. Пандемията изкара на напред във времето и експлоатира всички типове неравенства, освен във военните зони. Тя води до опълчване на общности и цели страни “.

За първи път е оповестена книгата на Дж. Р. Р. Толкин „ Хобитът “



“Хобитът ” е фентъзи-роман от британския публицист Джон Роналд Руел Толкин, в началото написан като приказка. Носи подзаглавието Билбо Бегинс или до такава степен и назад. За първи път е оповестен на 21 септември 1937 година и получава положителни критически мнения в Съединени американски щати, съставлява въведения към историята, която се разказва в книгите от Властелинът на пръстените (написани в интервала 1939 – 1948 година и издадени през 1954 година и 1955 г.)



Романът наблюдава приключенията на занимания Билбо Бегинс по време на неговото странствуване през Средната земя. В пътуването той е придружаван от група джуджета, както и от магьосникът Гандалф. Пътешествието им има за цел да върне на джуджетата тяхното кралство и голямото им богатство, които са откраднати от дракона Смог. В пътуването вземат участие тринайсетте джуджета: Торин Дъбощит (Дъбовия щит), Оин, Глоин, Дуалин, Балин, Бифур, Кили, Фили, Бофур, Дори, Бомбур, Нори и Ори.

Земетресение в Тайван през 1999 година



Наричано е още земетресение Чи Чи. Започнало е в 01:47 ч. локално време на 21 септември 150 км южно от Тайпе,Тайван. Броят на починалите е 2400, а към 10 000 души са ранени. Хиляди къщи са срутени, оставяйки над 100 000 души без дом. Земетресението е било с магнитут 7,7.

Родени на този ден са:



Стивън Кинг  – американски публицист. Роден е на 21 септември, 1947 година в Портланд, Съединени американски щати. Известен е най-много със своите романи на ужаса, които го трансформират в един от най-продаваните писатели на 20 век. Историите на Стивън Кинг нормално описват за елементарни хора – фамилии от междинната класа, деца, писатели – забъркани в злокобни и нормално свръхестествени прекарвания. Кинг е ценител на хорър жанра, както личи в книгата „ Танц на ужаса “ („ Danse Macabre “), в която разказва развиването на литературата и филмите от този род. Освен това Стивън Кинг написа произведения, които не съдържат свръхестествени детайли, да вземем за пример новелите „ Тялото “ и „ Рита Хейуърт и изкуплението Шоушенк “. Екранизациите „ Изкуплението Шоушенк “ и „ Зеленият път “ са номинирани за Оскар в категорията Най-добър филм. Продажбите на книгите на Кинг са към 300 – 350 милиона копия. Той написва няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един роман („ Петата четвъртина “) под псевдонима Джон Суитън. Кинг получава Националния орден на изкуствата за 2014 година на гала в Белия дом на 10 септември 2015.



Христо Танев  – български художник. Роден е на 21 септември 1943 година в Стара Загора. Танев твори главно в региона на живописта, архитектурния, индустриален и графичен дизайн, пространственото оформление и рекламата. Негово дело са повече от 500 непокътнати фирмени лога, както и гербовете и знамената на Стара Загора, Димитровград, Чирпан и Гълъбово. Между 1972 и 1986 година взема присъединяване в голям брой районни и национални изложения за живопис с платна, изпълнени в жанровете портрет, фигурална комбинация, пейзаж и натюрморт. Участва в представителни изложения на българското изобразително изкуство зад граница: Берлин, Букурещ, Катовице, Легннце, Москва, Осло, Самара, Улан Батор и други От 1976 година той членува в Съюза на българските художници, а от 1989 година – в Асоциацията за пластични изкуства към ЮНЕСКО. През 2003 година основава лична изложба за изящни и приложни изкуства в Стара Загора.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР