Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни

...
Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни
Коментари Харесай

На този ден: 122 години от смъртта на Капитан Петко войвода

Това е рубриката, в която ще ви напомни, какви значими събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни обстоятелства и истории.

На 7 февруари 1940 година Военновъздушни сили открива българска редакция . В нея, по време на Студената война работи Георги Марков - журналистът, за който се допуска, че е бил погубен благодарение на чадър в Лондон. През 1989 година редакцията открива свое кореспондентско бюро в София. Редакцията бива закрита през 2005 година.

През 1992 година е подписан Договорът от Маасрихт, прочут още като Договорът за Европейския съюз . С подписването му - в началото от 12 страни - се слагат основите на Европейски Съюз в днешния му тип. 12-те членки са Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Обединеното кралство.

Договор за Европейския съюз влиза в действие на 1 ноември 1993 година, с което публично се основава Европейският съюз.

Договорът вкарва европейско поданство, което дава опция на жителите да живеят и да пътуват свободно сред страните членки. С него се вкарва и обща външна политика и политика на сигурност за да „ подсигурява общите полезности, фундаменталните ползи и независимостта на Съюза “. Развива се и тясно съдействие в региона на правораздаването и вътрешните работи. Договорът развива тясно съдействие в региона на правораздаването и вътрешните работи за да подсигурява сигурността и сигурността на европейските жители. Проправя се и пътят към основаването на единна европейска парична единица - еврото.

В момента броят на страните членки е 27, след напускането на Англия.



На днешния ден се навършват 122 години от кончината на Капитан Петко челник. Той е един от най-забележителните български хайдути, посветил своя живот на освобождението на беломорските българи. Роден е на 18 декември 1844 година в българско село, намиращо се покрай Дедеагач (дн. Александруполи). Едва 17-годишен става бунтовник, с цел да отмъсти за убитите си брат и братовчед, паднали от турците. На няколко пъти съумява да отблъсне цели чети, изпратени да го заловят. Две години по-късно обаче Петко и осемте му другаря биват пленени в неравна борба със 130 башибозуци и заптиета. Хвърлят ги в затвор, където биват измъчвани, само че съумяват да избягат.

През 1864 година Капитан Петко челник има към този момент нова чета. Одринският Вали паша, мощно смутен, праща против четата Осман ага, който по-рано е победил. Въпреки че превъзхожда в жива мощ 20 пъти хайдутите, Осман е обичай и компрометиран от Петко челник и пашата го хвърля в пандиза. Следват сполучливи сражения с турците в планините Карлък и Шапкъна, в покрайнините на Гюмюрджина.

През есента на 1864 година българският челник, притеглен от гърците за битка против Турция, напуща Беломорието и идва в Атина. Тук става слушател във Военното учебно заведение. Предприема революционна пропагандна обиколка в Македония, след което отпътува за Италия.

Пребивава в Александрия, в Марсилия и в Италия. През 1869 година още веднъж се завръща към четничеството. На 12 май 1869 г Капитан Петко челник събира четата и от Атина потегля по море към българския беломорски бряг.

Капитан Петко челник взима интензивно присъединяване и в Руско-турската освободителна война. Неговата чета от 300 души интензивно работи в тила на турската войска, обезоръжава цели войскови елементи и пази популацията от изстъпленията на дезертьори и бегълци. За по-малко от шест месеца бунтовниците водят девет борби с турските полицейски и военни елементи и откриват превъзходството си над тях.

След освобождението ген. Скобелев кани Петко челник да му гостува и след разпускането на четата войводата отпътува в Русия . Там е показан на император Александър II. Той го създава в чин капитан от съветската войска, дава му Орден за смелост „ Георгиевски кръст “ за присъединяване му във войната и имение от 160 000 декара в Киевска губерния, което Петко Киряков скоро продава и се връща в България.

През 1880 година той се заселва във Варна, където година по-късно се оженва за Рада Кравкова от Казанлък . Това е вторият му брак. На 12 май 1896 година по самодейност на Капитан Петко челник и други родолюбиви българи в град Варна за отбрана ползите на българското население, останало след Освобождението в рамките на Турция се основава тракийско емигрантско сдружение „ Странджа “, с което се слага началото на освободителната организация на българите бежанци от Тракия, ратуваща за целокупна България. Днес тя носи неговото име.

Петко челник е и измежду създателите на Демократическата партия във Варна През 1891 година Петко челник, който е русофил, е оклеветен за опит за атентат против министър-председателя Стефан Стамболов.

Хвърлен е и е изтезаван 100 и четиридесет дни, от 27 юли до 15 декември 1892 година, във варненската цитадела Ичкале, след което е интерниран в Трявна. След рухването на Стамболов на 18 май 1894 година той се връща във Варна. В началото на юни 1895 година в Станимака Петко челник и Георги Христов Маламата идват, изпратени от Македонския комитет, с цел да набират доброволци за чета.

Капитан Петко умира през 1900 в беднотия и мизерия . Погребан е във Варна. Въпреки че княз Александър на два пъти го насърчава да изиска от Народното събрание поборническа пенсия, такава му бива отказана.

От първия си брак с гъркинята Аспасия той има наследник, а съгласно някои източници - и щерка.



На днешната дата са родени Любомир Нейков, Аштън Кътчър, родният колоездач Спас Гюров и други.

Алпинистът ни Боян Петров щеше да отпразвува своя 46-и рожден ден през днешния ден . Алпинистът, който остана вечно на връх Шиша Пангма, има максимален брой покорени осемхилядници - общо 10. Той е и академик от Българска академия на науките, занимаващ се най-вече с екология на прилепите, херпетологията – разпространяване и биология на земноводните и влечугите. Изучава пещерите и пещерната фауна на България, Балканския полуостров и Китай, фауната на високите планини по света. Открил е повече от 20 нови за науката типа безгръбначни животни.



През 2018 година Боян Петров се насочи към най-ниския осемхилядник Шиша Пангма, като подготовка за нанагорнище на Еверест. На 29 април стартира независим опит за нанагорнище на върха, без да носи със себе си сателитен телефон. Метеорологичните условия са неподходящи. За финален път е забелязан с бинокъл от базовия лагер на 3 май, когато се придвижва към разположения на над 7000 метра лагер 3.

Издирването продължава 13 дни, само че Боян не е открит. Остават неизяснени редица условия към придвижването му по маршрута.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР