Това е резултат от непрестанните действия на Община Русе в

...
Това е резултат от непрестанните действия на Община Русе в
Коментари Харесай

Община Русе спечели домакинството на Световното първенство по драконови лодки през 2025 г. на Международната федерация по кану-каяк

Това е резултат от непрестанните дейности на Община Русе в посока на усилване и подсилване на двустранните връзки с Китай – страната с най-мащабно разрастващата се стопанска система в международен проект, която вкара атрактивното съревнование в формалната стратегия на Международната федерация по кану-каяк.

Предложението Русе да бъде хазаин на шампионата по гребане е на кмета на общината Пенчо Милков и то беше признато от Общинския съвет в края на януари.

За късото време управлението и специалистите от администрацията съумяха да приготвят всичко, което е належащо и още през септември да се организира регата на езерото в Лесопарк “Липник” в с. Николово.

Именно в Русе и в частност на територията на спортната гребна база, ситуирана в Лесопарка на 10 км от града, се практикува и развива спортна спортна активност – кану-каяк, академично гребане, корабомоделизъм, състезателен лов на риба, триатлон, спорт и здраве навън и отдих, а през последните години се постановат и обичаи в реалити спортни формати, предопределени за русенци и посетители на града.

В езерото на Лесопарк „ Липник “ са сложени и върхове, вписани в книгата на Гинес. През 2019 година русенецът Теодор Цветков преплува 10 км със завързана към тялото дясна ръка, а единствено година по-късно същият рекордьор плува в продължение на 84 часа дистанцията от 220 км.

Повече от 2000 състезатели от 120 русенски клуба упражняват разнообразни спортове в Русе, като към 200 души във всички възрастови групи практикуват и развиват спортна и спортна активност.

Местността се употребява от жителите и гостите на Русе с изключение на за всеобщ спорт, и като място за отдих в почивни и празнични дни. Езерата са обичан ъгъл за лов на риба, а инфраструктурата на Лесопарка е подобаваща за организирането на всеобщи събития.

Това прави региона все по-привлекателен и бе повода Община Русе да кандидатства за домакинство на Световното състезание по Драконови лодки през 2025 година пред Международната федерация по кану-каяк.

Очакванията са Русе да посрещне за събитието повече от 4000 състезатели и над 10 000 посетители.

Предстои сключване на контракт с Международната федерация по кану-каяк, правене на план-проект за реализиране и осъществяване на механически и инфраструктурни условия от Федерацията, както и правене на план за всички спортни уреди и спортната база. Това включва ваканционно населено място за състезателите, изхранване, превоз и други

Календарът на Международната федерация по кану-каяк за домакинство на надпреварите по гребане с драконови лодки е:

- 2021 година Познан/Полша

- 2022 година Тернопил/Украйна

- 2023 година Ханджоу/Китай

- 2025 година Русе/България

Като хазаин Русе има обвързване да участва като посетител с делегация от двама или трима души най-малко на две от семействата в Познан и Тернопил за обмяна на опит.

Вече се водят диалози Лесопарк „ Липник “ да бъде вторият гребен център на България след гребния канал в Пловдив.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР