Това е рецидив и от страна на ГЕРБ през годините.

...
Това е рецидив и от страна на ГЕРБ през годините.
Коментари Харесай

Адв. Камен Добрев пред ФАКТИ: Борисов сраства държавата с партията

" Това е рецидив и от страна на ГЕРБ през годините. Не е за първи път Борисов да употребява държавен запас за своята предизборна акция и пропаганда ". Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ адв. Камен Добрев от гражданско съдружие БОЕЦ.

Сдружението е подало сигнал в Централната изборна комисия (ЦИК) против премиера Бойко Борисов, зам.-министъра на районното развиване Николай Нанков и вицепремиера Томислав Дончев за противозаконна пропаганда и корист с власт при комичните обиколки на министър-председателя с прословутата джипка.

" Дали би имало резултат? Централната изборна комисия във времето е посочила, че е политическа подвластна и по-скоро съм песимистичен и на мнение, че може би няма да има резултат от страна на ЦИК. Но откровено се надявам, че Върховният административен съд ще признае правото на нашето съдружие, като гражданско съдружие да апелира решението на ЦИК, въпреки да не сме партия или коалиция, която ще взе участие в идните парламентарни избори. Впрочем, подобен сигнал, с сходно наличие, през вчерашния ден в края на деня разбрах, че и от политическа партия Българска социалистическа партия също са подали в ЦИК. Сезиран е и Съвет за електронни медии, които също имат задължението да наблюдават доставчиците на медийни услуги. Нарушенията не са просто на Изборния кодекс. Първо имаме това, което ви споделихте доскоро, че се употребява държавен запас за предизборна партийна акция, което стана всеобщо и никому не прави усещане. Отделно от това, имаме данни, че тези мероприятия, така наречен инспекции, където се събират хора в нарушаване на Изборния кодекс, се вършат без да е налице координиране по Закона за събранията, митингите и манифестациите, което е обвързване. Изборният кодекс препраща към този закон. Отделно от това, тези визити на Борисов, неговите инспекции със зам.-министри като Николай Нанков, Томислав Дончев (вицепремиер), в действителност ги отразяват в медиите отвън времето за партийна реклама, което слага в неравностойно състояние всички останали партийни играчи. Те не заплащат за това медийно отразяване, а изрично се касае за пропаганда. Изявленията, които се вършат на тези събрания, на тези инспекции, водят недвусмислено до този извод ", разяснява юристът.

Той напомни, че и по време евроизборите, и по време на локалните избори се е правело същото нещо. " Нашето съдружие беше сезирало, че Бойко Борисов беше посетил една партийна среща на ЕНП с държавния аероплан (б.р. от София до Загреб е летял). Борисов и ГЕРБ прекатурнаха изобщо визиите ни за политически морал и за това по какъв начин се вършат избори ", напомни адв. Добрев.

Той приказва и а министрите водачи на листи на ГЕРБ:

" Това са хора, които имат трудови отговорности. По Кодекса на труда това е тежко трудово дисциплинарно нарушаване - не уплътняването на работното време. През работно време кметове, зам.-кметове, регионални шефове, министри и зам.-министри извършат политическа пропаганда за идните избори. По всевъзможни правила на трудовото законодателство това е нарушаване, тъй като тези им благоприятни условия не са вменени в трудовото им обвързване. Никой не ги задължава те да излизат в отпуск. Биха могли да излязат в неплатен отпуск или да го вършат това нещо (да агитират) отвън работно време. Ако излязат в неплатен отпуск, това не значи, че структурата, която те съставляват, ще спре да действа. Съответното кметство си има зам.-кмет, министерствата си имат зам.-министри. Защо плащаме за над 50 зам.-министри и ръководители на институции? Точно, с цел да заместват титулярите, когато тях ги няма - когато са заболели или възпрепятствани ".

" Занапред Изборният кодекс би трябвало да бъде дописан, тъй като той не познава в такива мащаби такова заобикаляне на политическия морал. Не че преди ГЕРБ имаше кой знае какъв, само че с идването на ГЕРБ, както и за тези избори изключително, се прекатурнаха всячески визиите ни за политически възможно - по какъв начин се вършат избори ", съобщи още адв. Камен Добрев.

Той бе безапелационен, че санкциите, които по принцип се постановат за такива нарушавания по време на предизборна акция - от 300 до 1000 лева (при второ нарушаване от 1000 до 3000 лева.), би трябвало да бъдат увеличени, както и да се плануват други наказания. " Очевидно това няма да спре до края на акцията. Те даже не осъзнават, че злоупотребяват с обществения запас, с обществените средства. От своята джипка Борисов раздава средства. Същото се случва и с европейските средства. Борисов просто сполучи, че в последните 10 години беше интервал, в който фондовете се отвориха за нашата страна и единственото, което той може да покаже, са градежите, които са с помощта на европейските фондове. Нищо повече ", сподели деятелят на гражданско съдружие БОЕЦ.

" Срастване на страната с партията. Това, което прави Борисов, е тъкмо това. 50 лева (на пенсионерите), които " той дава ", 1000 лева на медицинските експерти на първа линия " той дава " ", добави адв. Добрев.

" Чух, че Влади Горанов влиза още веднъж в листите на ГЕРБ. Вчера излезе решение на първа инстанция на Административен съд София-град, с което се отхвърли жалбата на " Еврофутбол " против акта на Хазартната комисия. В претекстовете на съда категорично се сочи, че шефът на Хазартната комисия и министърът на финансите (б.р. тогава Владислав Горанов) носят директна отговорност за това, че в продължение на 5 години сдруженията на Васил Божков са ощетявали държавния бюджет със сума в порядъка на няколко милиарда поради по-ниска ставка, която те са тълкували, че следва да дължат. При тези претекстове, се пита къде е Гешев? Къде спи Гешев? ", запита юристът от БОЕЦ.

" Тази адмирация, че Пеевски надали не се бил отдръпнал, аз не я споделям. За мен статуквото си остава такова, каквото е. Просто Пеевски сега няма никаква полза да влиза в Народното събрание, доколкото защитата му от НСО беше свалена с помощта на нас всички протестиращи и поради Росенец. Той към този момент не е належащо да е в Народното събрание, откакто няма безвъзмездна защита ", счита адв. Добрев.

" Горанов ще се връща, Младен Маринов се кани да се връща - дали от ГЕРБ, дали от Движение за права и свободи, какво значение има? То няма никаква разлика. Цветан Цветанов, за който през вчерашния ден Върховна касационна прокуратура отхвърли да прегледа нашата тъжба за неговите жилища, за симулативните покупко-продажби на занижени цени, и той се връща в политиката. Нека се замислим - постигнахме ли и какво с тези митинги от лятото до момента? Не постигнахме нито една оставка, не успяхме да въведем промени в Изборния кодекс, машинното и електронно гласоподаване още веднъж няма да се случи. Или най-малко електронното гласоподаване. В този ред на мисли може би ние би трябвало да си дадем сметка къде сгрешихме, с цел да не повтаряме още веднъж грешките си отсега нататък, тъй като този народ се буди доста постепенно, тромаво и и не дай си Боже може да са му нужни години, с цел да се разсъни още веднъж. Дано не съм прав ", сподели в умозаключение адв. Камен Добрев от гражданско съдружие БОЕЦ.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР