Касовият успех на „Барбенхаймер“ отново събуди американския филмов мускул

...
Това е приказка за два филма и боксофис триумф: Барби“
Коментари Харесай

Това е приказка за два филма и боксофис триумф: „Барби“ и „Опенхаймер“ запазиха невероятна инерция през вторите си уикенди.

„Барби“ носеше няколко шапки този уикенд, като местната „Барби“ впечатли с 93 милиона долара брутен приход, а международната „Барби“ донесе около 122 милиона долара, което я прави издание номер 1 в света.

Това е най-голямото местно изпълнение за втори уикенд за Warner Bros., които продуцираха филма. (CNN и Warner Bros. са собственост на Warner Bros. Discovery.)

„Oppenheimer“ също имаше взривен уикенд, с общо 46 милиона долара на вътрешния пазар, според изчисления на компанията за медийни анализи Comscore, което довежда общата му световна печалба до почти половин милиард долара. Universal, който разпространи филма, изчисли, че Oppenheimer ще бъде най-големият несупергеройски филм на Нолан за всички времена в 40 региона и най-големият му филм в 28.

Най-важното е, че тези числа отразяват, че има не само висока енергия и вълнение за филми, но и апетит за изживяване в киносалона.

Хората се обличат като куклата Барби, за да присъства на филма за Барби на 21 юли 2023 г. в Ню Йорк. class= Хората се обличат като куклата Барби, за да посетят филма за Барби на 21 юли 2023 г. в Ню Йорк. Стефани Кийт/Гети изображения

„Барбенхаймър никога нямаше да се случи на вашия телевизор, просто не е“, каза Майкъл О’Лиъри, президент и главен изпълнителен директор на Националната асоциация на собствениците на театри в Съединените щати. „Трябва да отидете в театъра, за да го изпитате.“

Повторните гледания също подхранват приходите в боксофиса. Базираната в Средния Запад верига B&B Theaters изчисли, че в нейните 55 кина повече от 2100 души са гледали „Барби“ през първия уикенд и този уикенд, а почти 500 са се върнали, за да видят „Опенхаймер“.

Според О’Лиъри винаги е имало силна кинокултура в Съединените щати – не трябва да търсим повече от това „Холивуд“ да бъде взаимозаменяем с „филмовата индустрия“.

Но след като пандемията опустоши театрите и публичните прожекции, хората сега очакват с нетърпение „да седнат в театър с прожекционни и звукови системи от световна класа, да имат завладяващо изживяване заедно с други хора“, каза той.

„Барби“ и „Опенхаймер“ ще накарат все повече хора да отидат на кино, като им напомнят „най-доброто от това, което може да бъде театралното изживяване. Това е пробуждане“, добави той.

Фалшива лекарска бележка, публикувана от веригата киносалони B&B Theaters, която освобождава посетителите на театъра от други ангажименти, докато не гледат "Барби" и "Опенхаймер" на 21 юли 2023 г. Фалшива лекарска бележка, публикувана от веригата киносалони B&B Theaters, която освобождава посетителите на театъра от други ангажименти, докато не гледат и „Барби“, и „Опенхаймер“ на 21 юли 2023 г. bbtheatres/Instagram

О’Лиъри очаква филмите да се представят добре през следващите седмици, отбелязвайки, че през последните няколко години се наблюдава увеличение на много силните уикенди на задържане. Това може да се дължи отчасти на енергичното предаване от уста на уста, подклаждано от социалните медии.

„В основата си потребителите искат да отидат да видят завладяваща история, искат да бъдат забавлявани“, каза той. „Ако историите резонират с хората... те разказват на други хора.“

Изключителната оценка за тези творчески проекти означава, че продължаващите стачки на Гилдията на американските писатели и актьорския съюз SAG-AFTRA може да са тъмен облак над тези финансови успехи, според някои анализатори.

„Има натиск за разрешаване (тези трудови спорове), тъй като възможността за приходи се основава на наличието на филми и актьори, които да ги рекламират“, каза Пол Дергарабедиан, старши медиен анализатор в Comscore. „Засега имаме високопоставени филми, но този басейн ще пресъхне.“

Гилдията на писателите на Америка и членове на Гилдията на екранните актьори с поддръжници на пикет пред Fox Studios в Лос Анджелис на 21 юли 2023 г. Членове на Гилдията на сценаристите на Америка и Гилдията на актьорите с поддръжници на пикет пред Fox Studios в Лос Анджелис на 21 юли 2023 г. Ерик Тейър/Блумбърг/Гети изображения

Производствената безизходица, причинена от липсата на преговори от страна на студиата, води до вълнообразен ефект, при който датите на пускане на тези проекти също ще бъдат отложени. Според главния анализатор на Boxoffice Pro Шон Робинс това означава, че през втората половина на 2023 г. и през цялата 2024 г. веригите театри ще трябва „да следят времето на хоризонта за проблеми извън техния контрол“.

„Въпреки че е важно да отпразнуваме добрите моменти точно сега и да осъзнаем, че те могат да бъдат барометър за бъдещето, също толкова важно е да признаем борбата за равенство на толкова много хора, които играят роля в създаването на съдържанието, което виждаме на нашите екрани, големи и малки“, добави той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР