Това е предпоставка те да останат в страната, казва проф.

...
Това е предпоставка те да останат в страната, казва проф.
Коментари Харесай

Български учен дари 60 000 лева за развитие на талантливи деца

Това е причина те да останат в страната, споделя проф. Мартин Дечев

Изследователските стратегии за възпитаници са основополагащи за построяването на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, споделя проф. Мартин Вечев
(снимка: персонален архив)

Проф. Мартин Вечев, основател на института INSAIT, подари 60 000 лева на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към ИМИ-БАН. Дарението ще бъде употребявано за подготовка на децата и  реализиране на триумфи на национални и интернационалните научни състезания и олимпиади.

„ Изследователските стратегии за възпитаници като УчИМИ на ИМИ-БАН и STARS на INSAIT, както и олимпиадите, са най-важните извънкласни действия, в които мощните възпитаници на България би трябвало да вземат участие. Те са основополагащи за построяването на хора, които умеят да измислят технологиите на бъдещето, а освен да ги ползват ”, показа проф. Вечев.

По неговите думи, тези начинания са в синхрон с задачата на INSAIT да развива българските гении и да основава предпоставки те да остават в България.

УчИМИ е основан през 2000 година и поддържа развиването на млади гении в региона на математиката и информатиката. Дарените средства ще подкрепят провеждането и на обичайните действия на Института като: Ученическата конференция, Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България и Лятната изследователска школа.

Проф. Вечев не за първи път подарява средства на Института по математика и информатика – в края на 2022 година той подари 40 000 лв. за подготовка на националните тимове по олимпийска информатика. Личното подаяние обезпечи провеждането на национални лагер-школи по спортна информатика през 2023 година, които са значим детайл за развиването на българските гении в региона на информатиката.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното съревнование за възпитаници в света на информатиката, е основана по самодейност на България. Първата олимпиада се организира през 1989 година в гр. Правец и в нея вземат участие 13 страни. Днес броят на страните участнички е 87, а България се подрежда на пето място по брой медали във безконечната класация със извоювани 27 златни, 51 сребърни и 45 бронзови медали.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР