Това е последната стъпка преди формацията официално да бъде обявена

...
Това е последната стъпка преди формацията официално да бъде обявена
Коментари Харесай

Едва сега ПП внасят в съда документите си за регистрация като партия

Това е последната стъпка преди групировката публично да бъде оповестена за партия

В сряда от "Продължаваме смяната " (ПП) са внесли в Софийския градски съд (СГС) нужните документи, с цел да бъдат публично регистрирани като политическа партия, написа.

Това е последната стъпка, при която, в случай че няма нередности, групировката публично ще бъде оповестена за партия. Всъщност, партията подава документите си единствено два дни преди да изтече срокът, в който може да го направи.

Сега съдът има едномесечен период да насрочи намерено съвещание с приканване на молителя и при присъединяване на прокурор да прегледа молбата. След това би трябвало да се произнесе в 14-дневен период от съвещанието.

Не е ясно обаче дали партията ще успее да получи регистрацията си в точния момент, в случай че има нови предварителни парламентарни избори, тъй като не е ясно по кое време биха били те, а и не се знае дали съдът ще бърза или ще насрочи съвещанието, а по-късно ще излезе и с решение в последния вероятен миг. Освен това не се знае и дали няма да им обжалване на решението, което ще забави процедурата.

По закон с цел да бъде записана една партия, би трябвало да бъдат извървени няколко стъпки. Първо би трябвало да се събере предприемчив комитет от най-малко 50 души, които да одобряват учредителна декларация с главните правила и цели на бъдещата политическа партия. След това декларацията се разгласява в най-малко един народен ежедневник и се открива подписка за набиране на членове-учредители. В период до 3 месеца от датата, на която е призната учредителната декларация, би трябвало да се организира учредително заседание на което би трябвало да участват минимум 500 жители с изборни права, които утвърждават правилник и управление. Учредителното заседание на Политическа партия се организира на 15 април, а законът планува до 3 месеца след него да бъдат подадени нужните документи в Софийски градски съд. Така партията е "хванала " последния миг преди регистрацията ѝ да стане несполучлива.

За регистрация политическите партии са длъжни да показват в съда: учредителна декларация; протокол от учредителното събрание; правилник на партията; лист, съдържащ трите имена, ЕГН, непрекъснат адрес и саморъчен автограф на не по-малко от 500 членове - учредители на партията; заявления за самостоятелно членство; нотариално заверени мостри от подписите на представляващите политическата партия; лист, съдържащ трите имена, ЕГН и непрекъснат адрес на не по-малко от 2500 членове.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР