Това е първият коментар на Иванов след решението на ГЕРБ

...
Това е първият коментар на Иванов след решението на ГЕРБ
Коментари Харесай

Христо Иванов: Прекъсването на разговорите не е опция. Трябва да има кабинет с втория мандат

Това е първият коментар на Иванов след решението на ГЕРБ да замразят диалозите с Политическа партия, с които бе реализирано съглашение за ротационно държавно управление с 18-месечен небосвод. Припомняме, че Бойко Борисов и Мария Габриел станаха от масата за договаряния, откакто отделилия се от Политическа партия народен представител Радостин Василев популяризира дълъг запис от среща на Политическа партия, в която се приказва за “изпиране на Борисов ”, основаване на комисия за имунитета, която да отсрочи въпросът с няколко месеца, в случай че имунитета на Борисов бъде пожелан. 

 

Днес представители на ГЕРБ желаеха Христо Иванов и Демократична България да дадат своя коментар, а в пост във Фейсбук Делян Добрев го дефинира като “единственият ключ ” за излаз от политическата рецесия. 

 

Според думите на Иванов  тази обстановка би трябвало да се търси състав на държавно управление, в който да не влизат водачи и политически лица, а " формула, близка до това, което се назовава експертен кабинет ". По-рано през днешния ден някогашният министър председател Иван Костов съобщи също в ефира на БНР, че има консенсус за съставянето на експертно държавно управление. ой предложи да се събере ПГ на " ПП-ДБ " и да реши кого излъчва и какъв мандат му дава, с цел да води договаряния с ГЕРБ.

 

Иванов уточни, че " естественият работещ канал за връзка на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС е акад. Николай Денков " и той би трябвало да продължи диалозите сред обединенията за общ кабинет.

 

Предвид упованието президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в идващите дни, а може  и още на следващия ден, той разяснява, че може да няма към този момент време за сериозна проверка на формулата за кабинет с ГЕРБ.

 

" Николай Денков и Мария Габриел още на следващия ден да се съберат и да проведат един диалог и към този момент да излязат от това безпределно сменяне на формулата и на неизясненост във връзка с какво ГЕРБ биха подкрепили ", прикани Христо Иванов.

 

" Конституционната промяна ще е първият и най-съществен тест за този кабинет. Ако той мине през него, тъй че тази промяна да се случи, той може да оцелее и да продължи да работи дълго ", счита още той. 

 

Според него казаните неща в записите, свързани с държавната администрация, са добър мотив да се организира диалог за това по какъв начин би трябвало да се модернизира българската администрация.

 

“Да, това значи, че българската администрацията евентуално ще би трябвало да бъде съкратена, само че това би трябвало да е политически диалог и ние ще настояваме на това ”, добави Иванов. 

 

Съпредседателят на Демократична България акцентира, че шефовете на службите би трябвало да бъдат назначени след решения, взети само в София.

 

" В рамките на законодателните промени във връзка с тези решения, вкарването на Народното събрание във вземането на тези решения, подсигурява, че те няма да зависят от никого еднолично и няма да могат да бъдат взети в някаква затворена стая, в консултация с някой различен ", уточни още Христо Иванов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР