“Това е отворена дискусия, но беше важно да бъде публична.

...
“Това е отворена дискусия, но беше важно да бъде публична.
Коментари Харесай

Кирил Петков: Регулаторите държат 3/4 от цялата власт в държавата

“Това е отворена полемика, само че беше значимо да бъде обществена. Защото имам възприятието, че доста пъти в тези кулоарни изявления се хвърлят нещо като димки, които отвличат вниманието на хората, тъй че да не се приказва за действителните неща.

В случая и сътрудниците реагираха остро, тъй като действително какво се случва - до момента имахме номинална стратегия, тя е значима, тъй като законите са значими. Да, гласувахме Конституцията, направихме доста хубави закони, само че в случай че те нямат кръв и плът и не бъдат облечени с действителни хора - остават едно благопожелание ”, сподели Петков.

 

Според него, предлагайки подписването на меморандума, от ПП-ДБ са споделили на сътрудниците си от ГЕРБ и Движение за права и свободи - “хора, в този момент би трябвало да създадем развой, в който не ние да спечелим, само че вие би трябвало да загубите власт ”. Петков разкритикува изказванията на некоалиционните сътрудници, че с меморандума се цели завладяване на цялата власт.

“Въпросът е от кой сега я има, щом ние желаеме да я вземем? ”. Според съпредседателя на “Продължаваме смяната ” ГЕРБ и Движение за права и свободи държат действително 100% от властта в лицето на регулаторите, службите, правосъдната власт, администрацията и локалната власт.

 

“Ние написахме нещо, само че на втората страница. Ако ме слуша господин Борисов, да знае, че скърбя, че не го записах в първите 2 реда, тъй като той щеше да се ориентира по-лесно. Не желаеме политически лица в тези регулатори ”, уточни още веднъж Петков. 

Външният министър не е алена линия, сподели още той. По думите му от ПП-ДБ не имат вяра, че ръководството има задоволителна самодисциплина, без европейски институции да доближи до промени. “Колегите от ГЕРБ и Движение за права и свободи постоянно са по-мотивирани, когато външните сътрудници имат ясно мнение, че това, което вършим е вярно ”. 

 

Според Кирил Петков Денков е значим за партията, а не за съответната позиция “външен министър ”. На нея може да се гледа като на “инструмент ” за промените в прокуратурата, в правосъдната власт и в службите. “Важно ни е да запазим опцията да координираме с европейските институции, не просто Кирил да се обажда на някой в Брюксел, а някой от позиция, тъй че да сме сигурни, че промените, които сме заложили, се случват ”. 

 

Напрежението, което се следи напоследък измежду участниците в така наречен “сглобка ” по линия на регулаторите, съгласно Петков съставлява вододелът в напъните на ПП-ДБ:

 

“Сега за пръв път се опитваме да създадем по този начин, че тази “зависима-независима ” система да бъде пропукана от институционалност и да бъдат поставени естествени хора там. Законово казахме добре, само че в този момент въпросът е хората, които ще влязат във Висш съдебен съвет и в прокурорската квота, в случай че те не престават да са подвластни, ние ще имаме номинална смяна и нулева ефикасна стратегия и жителите ще кажат - но, то нищо не ми се промени в живота ”, предвижда Петков.

 

Според него обществото би трябвало да одобри обстоятелството, че в страната има една “перманентна власт ”, която е най-малко 3/4 от цялата власт, за която обаче не гласуваме. “В момента аз споделям по този начин - в случай че ние не създадем смяна в тази перманентна власт, няма смисъл ние да сме в политиката ”.

На въпрос за вътрешнопартийния разнобой и какъв е пътят на ПП-ДБ, които настояват, че няма да са част от тази система, Петков отговори, че двете партии стават ясни гаранции за назначенията в регулаторите, службите и правосъдната система. “Имаме голяма отговорност, в случай че инцидентно нашите сътрудници във властта решат, че и те са подготвени да предадат половината от контрола, който имат. Нашата отговорност е да запълним, с хора които не са “наши ”, хора които могат да пренебрегват кой ги избрал и кой им се обажда и да работят напред ”. Готови сме да отстъпим във всичко, с изключение на да дадем контрола на ГЕРБ и Движение за права и свободи ", сподели още Кирил Петков. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР