Това е особена война, тъй като се води едновременно на

...
Това е особена война, тъй като се води едновременно на
Коментари Харесай

Пет сценария за изход от войната

Това е особена война, защото се води по едно и също време на три фронта - бойния, икономическия и осведомителния. Никой сюжет не е напълно добър - има единствено неприятни и по-малко неприятни. Кой от тях ще се реализира в този момент зависи и от това дали армията е по-силна от стопанската система.
В началото на всяка рецесия тя наподобява доста огромна, а суматохата заблуждава, че ще бъде и надали не безконечна. За благополучие всяка рецесия има начало, само че колкото и сериозна да е тя, има и край. Така е и с войната в Украйна - въпросът не е дали, а по кое време и по какъв начин ще се развие през това време.

Какво тъкмо ще се случи е мъчно да се предвижда по същите аргументи, които направиха експлоадирането на спора толкоз шокиращо: Нормалната политическа и икономическа логичност изключва даже и започването на война Това е спор, от който и в кратковременен, и в дълготраен проект всички забъркани губят Стратегията на всеки от главните участници в спора се промени извънредно доста - до неотдавна малко на брой допускаха, че Русия може да нахлуе, че Украйна ще се съпротивлява толкоз дейно, камо ли пък че светът (и най-много западната част от него) ще бъде толкоз обединен, бърз и безапелационен в отговора си.
Реклама
Това прави безапелационната прогноза сложна, само че не пречи да се очертаят вероятните развития на обстановката.

В идващите страници описваме пет вероятни сюжета за завършек на войната в Украйна. Те не са взаимно изключващи се, а допълващи се и всеки от тях има разнообразни подварианти. Обединяващото е, че никой от тях не напълно добър - има единствено неприятни и по-малко неприятни. Агресията на Путин в Украйна постави завършек на един десетилетен ред и връщане към статуквото няма. Дори и откакто Путин излезе от Кремъл по един или различен метод, връзките на Русия с останалия свят ще са изцяло разнообразни от до момента.
Сценариите за хода само че войната можете да видите тук: - - - - -
Това е особена война и тъй като тя се води по едно и също време на три фронта. Най-видимият (и злокобно тежък) е военният. Там развиването е относително закономерно и подлежащо на разумен разбор, въпреки че първичните прогнози както на съветските военни, по този начин и на западните коментатори за бърз триумф на Кремъл не се оказаха правилни.
Реклама
На военните дейности обаче беше отговорено с стопански наказания, които са толкоз съществени, че се трансфораха във значим втори фронт. За тяхното налагане оказа помощ цялостният триумф на Украйна да завоюва осведомителната война - тази за сърцата и мозъците на на практика целия свободен свят. Силният публичен напън направи глобите даже по-силни поради невижданото отдръпване на компании от Русия.

Кой сюжет ще се реализира в този момент зависи и от това дали армията е по-силна от стопанската система.

Тежките стопански наказания на Запада към този момент имат сериозен резултат върху компании и жители. Плащанията са блокирани, а президентът Владимир Путин разпореди интернационалните транзакции да стават в рубли, което на процедура е нарушение на комерсиалните контракти и изправя бизнеса пред нова неустановеност. Редица американски и европейски компании оповестиха, че приключват или замразяват активността си в страната. Москва ще се опита да национализира и продаде на други заинтригувани страни тези активи, само че това ще отнеме време и е несъмнено, че успеваемостта няма да бъде същата.

В кратковременен проект съветската стопанска система ще получи пагубен удар . Предвижданията на американската капиталова банка JP Morgan са, че през второто тримесечие ще се срине с 35% и със 7% за годината. Спадът на икономическото произвеждане ще бъде съпоставим с този по време на финансовата рецесия от 1998 година - износът се чака да се свие с към 13% през тази година, вътрешното търсене - с 10%, а вносът - с 30%.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Право 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика Реклама
Дългосрочният проблем за Кремъл е, че възходящата икономическа и политическа изолираност на Русия ще докара до по-нисък напредък в бъдеще . Американската банка чака растеж на Брутният вътрешен продукт през идващите години към 1%.

Другото огромно терзание за Москва е фрапантното понижаване на кредитния рейтинг на страната поради доста огромния риск от несъблюдение на отговорностите по облигациите. Morgan Stanley предизвести, че възможностите на Русия да продължи да заплаща външния си дълг понижават внезапно на фона на глобите и задаващата се криза в страната.

" Виждаме дефолта като най-вероятен сюжет ", разяснява в записка Саймън Уейвър, началник кредитни тактики за разрастващите се пазари в банката, представен от Bloomberg. " В случай на дефолт е малко евентуално той да бъде естествен, като Венецуела може би е най-уместното съпоставяне ", показва още той. Това може да се случи още на 15 април, когато завършва 30-дневният гратисен интервал по годишните лихвени заплащания, които съветското държавно управление дължи по доларови облигации с падеж през 2023 и 2024 година, споделя Уейвър. Според него Русия е като Венецуела, тъй като също има обилни петролни активи, които биха могли да са фактор единствено в случай че глобите бъдат отстранени.

Големият (най-вече в дословен смисъл) другар на Русия - Китай, даже да подлага на критика Съединени американски щати и НАТО поради военния спор, се въздържа да поддържа непосредствено Путин. Въпросът е може ли Москва да разчита на Пекин, с цел да понижи най-малко малко вредите за стопанската система си. Китай е наясно, че в случай че даде на Русия цялостен достъп до своята финансова система, рискува да бъде ударен от западни наказания , за което даже беше предизвестен от Съединени американски щати. Така че Китай евентуално ще помогне на Русия, само че не всяка цена, защото надали би желал още по-големи стопански проблеми със Запада от сегашните.
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама
Всъщност възможна интервенция от Китай е една от очакванията за деескалация в Украйна. Ако Пекин реши, че дейностите на Путин стартират от ден на ден да вредят на неговите ползи - от стопанска система до Тайван - китайското управление може да изостави сегашната двойна игра и да опита да постави спирачки на съветския президент. Не е изключено Пекин да заплаши да отдръпна жизненоважната си икономическа и дипломатическа поддръжка за Русия, като по едно и също време с това влезе в ролята на медиатор и търси допустим излаз от спора.

Това е разстановката на икономическия фронт. Ефектите от него ще се усещат по-силно през идващите месеци, само че в това време съветската войска ще се опита в идващите дни да превземе Киев и да реализира някой от удобните за Путин сюжети .

Пропуснали сме да развием един, на който доста хора се надяват, само че мъчно може да се реши до каква степен е евентуален - режимът на Путин в Русия да се срути внезапно под въшния напън върху стопанската система и вътрешното неодобрение на хората. Той все още наподобява съвсем необикновен, само че такова е и всичко във войната до този момента - самото нахлуването в Украйна, отговорът на украинците и мощните наказания на останалите страни.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР