Това е основната международна тема в днешния англоезичен печат, коментира

...
Това е основната международна тема в днешния англоезичен печат, коментира
Коментари Харесай

Всички осъждат решението на Тръмп за Ерусалим

Това е главната интернационална тематика в днешния англоезичен щемпел, разяснява Българска телеграфна агенция.

Съобщавайки за преобладаващо отрицателните реакции в света на този ход - освен в арабския и ислямския свят, само че даже и измежду съдружниците на Съединени американски щати, английският "Файненшъл таймс " напомня, че мнението на интернационалната общественост отдавна е, че статутът на Ерусалим (като заветен град на три религии) би трябвало да бъде избран посредством мирни договаряния.

Светините в Ерусалим са място за поклонничество на евреи, християни и мюсюлмани, което прави политическите разногласия за него още по-експлозивни, показва вестникът.

"Статутът на разделения град е извънредно сензитивна тематика и ориста му е един от най-острите въпроси в израелско-палестинския кротичък развой. Израел счита Ерусалим за своя неделима столица и претендира за суверенитет върху целия град. Но интернационалната общественост счита Източен Ерусалим за окупирана територия, а палестинците го смятат за бъдещата си столица ", написа "Файненшъл таймс ".

Дори съдружниците на Съединени американски щати намерено предизвестяват за заплахите от признаването на Ерусалим за столица на Израел, написа вестникът и цитира вчерашното изказване на външната министърка на Европейски Съюз Федерика Могерини пред държавния секретар Рекс Тилърсън след срещата им в Брюксел.

"Ние считаме, че всяко деяние, което подкопава напъните за възобновяване на мирния развой, ориентиран към т.нар.- двудържавно решение, би трябвало безусловно да бъде избягвано. Трябва да бъде открит метод за установяване посредством договаряния на статута на Ерусалим като бъдеща столица на двете страни (израелска и палестинска), тъй че да бъдат задоволени аспирациите и на двете страни ", предизвести Могерини.

Друг лондонски вестник - "Гардиън ", също предизвестява , че предстоящото през днешния ден решение на Тръмп за Ерусалим ще зачеркне десетилетия на американска президентска дипломация и може да предизвика безредици из целия Близък изток.

Макар че Тръмп от дълго време оповести желанието си да реалокира посолството, последователността на развоя на събитията през вчерашния ден - първо Тръмп отхвърли да подпише за следващ път отлагането на преместването, а след това стартира да звъни на районните водачи (в Близкия изток), с цел да ги уведоми за решението си, - като че ли преднамерено целеше да драматизира казуса, и то по най-деструктивен метод, отбелязва "Гардиън ".

В друга авторска публикация по въпроса всекидневникът написа, че признаването от Тръмп на Ерусалим за израелска столица ще бъде злополука и ще попари очакванията за мир, тъй като ще значи признание на израелската враждебна окупация на града, която докара до разделянето на небогати и богати поданици.

Бедните и онеправданите, несъмнено, са палестинците, живеещи там. Признаването на сегашната израелска позиция по отношение на града ще сътвори големи и нови неразрешими проблеми, без да взема решение същинските проблеми, пред които Ерусалим е изправен, написа създателят.

Отбелязвайки, че в днешния международен климат под опасност е целият интернационален правов ред, "Гардиън " написа още: "Тръмп е творение на десницата и другар на зловредните "финансисти ". Затова можем да разберем за какво той приказва за "омилостивяване " на Израел посредством легализиране на неговите териториални завоевания. Това обаче ще докара до връщане назад в безпорядък и убийства, които ще подпалят пожара на политическа и морална злополука в един град, обичан от света. "

Лондонският "Индипендънт " показва, че в случай че Тръмп разгласи Ерусалим за столица, това ще значи сбъдване на фантазията на Израел и призрачен сън за арабите.

След три пагубни войни в Близкия изток мъчно можем да си представим нещо по-провокационно и рисково, или даже изцяло безумно, от това американците да реалокират посолството си от Тел Авив в Ерусалим. А тъкмо това счита да направи Доналд Тръмп. Може би трябваше да чакаме това - луди президенти вършат луди неща, написа създателят на вестника.

Няма ли и сега задоволително войни в Близкия изток, които да основават грижи даже на лудия Бял дом? Тръмп от дълго време взе страната на сунитите в шиитско-сунитския спор, само че в този момент рискува да нажежи ситуацията още повече, като разгневи и едните, и другите с признаването на Ерусалим за столица на Израел, акцентира "Индипендънт ".

Може ли Тръмп да чака друго топло посрещане и обичаен танц със саби в Рияд по-късно си решение? Ще желаят ли саудитците да купуват тези оръжия за милиарди от Америка, в случай че тя съобщи Ерусалим на израелците, пита риторично вестникът, и дава отговор: Съмнително е...

"Вашингтон пост " отбелязва , че предстоящото през днешния ден решение на Тръмп за Ерусалим ще постави точка на дългогодишната американска политика в Близкия изток, което се признава от високопоставени представители на Съединени американски щати, и може да унищожи напъните на Белия дом за мир и да провокира безредици в района.

Цитирайки чиновници от Белия дом, вестникът позволява, че в предстоящото през днешния ден изказване на Тръмп е допустимо той да разгласи за още 6 месеца отсрочването на решението за преместването на посолството с аргумента, че чисто софтуерно това ще отнеме най-малко три или четири години.

Така той в действителност ще признае какъв брой комплициран е въпросът. Ако не подпише следващото отсрочване, както са правели редица американски президенти към този момент години наред, финансирането на посолството (в Тел Авив) от Държавния департамент ще бъде прекъснато, отбелязва вашингтонският ежедневник. Цитират се публични американски източници, съгласно които още даже няма набелязано място за новото посолство, която би трябвало да подслони към 1000 души дипломатически личен състав, които в този момент работят в Тел Авив.

Преместването им в Ерусалим е комплицирано и от съображения за сигурност, и това не може да не се вземе поради. Същите чиновници са споделили, че даже и да бъде преместено, посолството в Ерусалим няма да бъде в източната му - палестинска - част, с цел да не бъдат надълбоко засегнати палестинците и да се съблюдава така наречен "зелена линия " отпреди 1967 година

"Вашингтон пост " цитира и изказването на някогашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренан, съгласно който признаването на Ерусалим за столица на Израел и преместването на американското посолство там е "безразсъден външнополитически ход с исторически измерения ". В изказване в интернет той показва, че това "ще навреди на американските ползи в Близкия изток за години напред и ще направи района още по-взривоопасен ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР