Това е осмо поредно тримесечие, в което показателят нараства, а

...
Това е осмо поредно тримесечие, в което показателят нараства, а
Коментари Харесай

Евростат: България с най-високото равнище на заетостта от поне 14 години насам

Това е осмо следващо тримесечие, в което индикаторът нараства, а по отношение на предходното тримесечие (януари - март 2022 г.) се усилва с 0,3 процентни пункта. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа организация Евростат, оповестени през днешния ден на уеб страницата й. 

В България коефициентът на претовареност през второто тримесечие е достигнал 75 на 100 от трудоспособното население от 20 до 64 годишна възраст. Това е най-високото ниво на заетостта у нас от най-малко 14 години насам , съгласно наличните данни, като през второто тримесечие на 2009 година е била 68,6 на 100.

Застой на пазара на труда

Застоят на пазара на труда, включващ хората, имащи неудовлетворена потребност от претовареност, който е и един от главните съставни елементи на безработицата, е обхващал 11,5 на 100 от разширената работна мощ (на възраст сред 20 и 64 години) в Европейски Съюз през второто тримесечие на 2022 година. Това е спад спрямо записаните 11,9 на 100 през първото тримесечие, добавя Българска телеграфна агенция.

Българите, изпитващи неудовлетворена потребност от претовареност през второто тримесечие на годината са били 7,7 на 100 от разширената работна мощ, което е минимално понижение (-0,1 на сто) по отношение на предходното тримесечие. Това въпреки всичко е осмо следващо тримесечие на спад на индикатора, откакто през второто тримесечие на 2020 година той прибави 2,2 п.п. по отношение на тримесечие по-рано, достигайки 10,6 на 100.

Сравнение по страни членки на Европейски Съюз

Промените в равнището на претовареност сред първото и второто тримесечие на годината варират в другите страни членки на Съюза. Най-голямо нарастване е записано в Литва (+1,6 п.п.), Латвия (+0,9 п.п.), както и Ирландия и Словакия (+0,8 п.п. за всяка).

Въпреки че заетостта се увеличи в 20 от страните от Европейски Съюз, тя резервира равнищата си в Унгария и Словения, а в Хърватия и Белгия понижа (-0,5 п. п. за всяка), както и в Люксембург (-0,2 п. п.) и Кипър и Португалия (-0,1 п.п. за всяка).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР