Това е онзи период от годината, в който много от

...
Това е онзи период от годината, в който много от
Коментари Харесай

Сухото вино победи сухия януари“ - правителството на Макрон се въздържа от месец трезвеност

Това е оня интервал от годината, в който доста от нас - с кървясали очи и няколко кг повече от прекомерно многото празнични наздравици - се заричат да не пият алкохол, най-малко за малко.

Това е така наречен " изсъхнал януари " и съгласно последователите му е по едно и също време здравословно и занимателно. Но за четвърта поредна година тя не съумява да получи формалната поддръжка на френското държавно управление. Елитният екип на президента Еманюел Макрон би трябвало да държи френските винопроизводители удовлетворени.

Практиката да се остане изтрезнял през първия месец от годината беше стартирана като публична акция от английската благотворителна организация Alcohol Change U.K. през 2013 година като част от здравните връзки, целящи да накарат хората да осъзнаят изгодите от намаляването на алкохола. Оттогава тя се повтаря всяка година и даже получава публична поддръжка от държавното управление на Обединеното кралство.

Популярността му се популяризира и в други елементи на света. В Съединени американски щати едно изследване откри, че през 2022 година към една трета от възрастните в питейна възраст са се въздържали от алкохол през първия месец на годината. Подобни акции бяха стартирани в Норвегия и Швейцария.

И във Франция здравни деятели стартираха своя лична акция за изтрезнял януари (известна като défi de janvier на френски език). Страната може и да има репутацията на страна с умерена и урбанистична просвета на пиянство - прословутата чаша вино с обяда, а не бири след работа - само че данните демонстрират, че Франция е в горната половина на таблицата, когато става въпрос за консумация на алкохол на глава от популацията в Европа.

Това е обвързвано както с човешка, по този начин и с финансова цена: Френското сдружение за публично здраве (SFSP) пресмята, че потреблението на алкохол е причина за 49 000 смъртни случая и 120 милиарда евро вреди за обществото годишно. Пиенето е обвързвано с голям брой опасности за здравето. Алкохолизмът може да аргументи цироза на черния дроб. Но даже инцидентното пиянство е обвързвано с по-висок риск от рак. Официалната позиция на Световната здравна организация е, че няма безвредно равнище на консумация на алкохол.

Затова не е чудно, че френските здравни групи като SFSP желаят публична държавна поддръжка за своите старания против алкохола. " Почти една четвърт от хората на възраст от 18 до 75 години надвишават индикаторите за консумация на [алкохол], насърчавани от Обществено здраве Франция от 2017 година насам ", отбелязва SFSP в писмо, оповестено в Le Monde.

Група от 48 специалисти в региона на пристрастяването са изпратили писмо до министъра на опазването на здравето на страната с сходно наличие. Те разказват " сухия януари " като " обществена готовност ", която цели повишение на осведомеността и която е подкрепена от обществеността и не е " морализаторска ".

" Би било повече от срамно, в случай че здравното министерство... продължи да стои настрани от нея ", допълват те.

Стефани Пиер, началник на отдел " Обществено здраве " във France Assos Santé, една от неправителствените организации, подкрепящи акцията, съобщи, че я възприема като " занимателно предизвикателство, без никакво обвързване или напън, без наказание ".

" Да направиш януари изтрезнял значи просто да се съгласиш да си зададеш въпроса " В положение ли съм да не пия в продължение на един месец? ". Лесно ли е или мъчно? ", прибавя тя.

Това не е първият път, в който експерти във Франция се обръщат към държавното управление - към този момент с нищожен триумф. Националното лоби на винопроизводителите има доста въздействие в страната, както от позиция на икономическата мощност, по този начин и на националния авторитет.

През 2019 година, в навечерието на първата френска акция за " изсъхнал януари ", Макрон организира публична среща с производителите. По това време изглеждаше, че държавното управление се готви да поддържа акцията за изтрезняване. Но винопроизводителите откриха възприемчива публика. След срещата един от производителите разгласи, че президентът е декларирал, че няма да поддържа акцията.

Тази година министърът на земеделието Марк Фесньо съобщи, че няма желание да се подписва под изсъхнал януари, като добави, че избира " мярката и умереността, а не възбраната ".

Но най-малко предходният министър на опазването на здравето Орелиен Русо (който в това време подаде оставка поради противоречивия проектозакон за имиграцията във Франция) съобщи, че няма да пие алкохол през този месец, само че не даде формален знак за това.

Наречете го на половина цялостна чаша.

Превод: Dir.bg
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР