Това е нещо страшно. Земетресението беше последвано от второ със

...
Това е нещо страшно. Земетресението беше последвано от второ със
Коментари Харесай

„Японците са дали изхода – качествено строителство“: Разруха след земетресенията в Турция


„ Това е нещо ужасно. Земетресението беше последвано от второ със същата мощ. Не съм си представял, че могат да се случат две такива поредни трусове “, разяснява в „ Тази заран “ проф. Николай Милошев, шеф на Института по геофизика, геодезия и география.

проф. Николай Милошев, шеф на Института по геофизика, геодезия и география
Снимка: Редакторски екип


„ Ние можем да кажем кои са сеизмичните региони, какъв е оптималният магнитуд, само че не знаем по кое време ще се случи. Това е международният проблем. Японците са дали изхода – би трябвало да се строи качествено “, добави той.

Снимка: Редакторски екип


„ Сгради с нарушени основи след мощните трусове са по-уязвими даже и при по-слаби земетресения “, посочи проф. Николай Милошев.

Според него българската нормативна уредба е добра и би трябвало да се съблюдава.

„ След земетресението от 1999 година стана ясно, че за икономии в постройките е употребен морски пясък, което е изрично неразрешено. В него имаше мидички – можете да си визиите какъв брой здрави са били постройките “, разяснява Георги Димов, някогашен общоприет консул в Одрин.

Георги Димов, някогашен общоприет консул в Одрин
Снимка: Редакторски екип


Той добави, че огромните опустошения след вчерашните ще бъдат разследвани.

„ Това унищожително земетресение ще бъде една от централните три тематики в югоизточната ни съседка. Другите две са отбелязването на 100-годишнината от основаването на Република Турция и президентските избори на 14 май тази година. Дилемата е дали президентът Ердоган ще се кандидатира за трети мандат “, разяснява някогашният консул в Одрин.

„ Трябва да се помогне в първите 72 часа. Тогава е най-благоприятно да бъдат извадени допустимо повече хора под руините. 12 спасители на БЧК с пет подготвени кучета са изпратени в Турция “, добави Ясен Сливенски, шеф на „ Мениджмънт на бедствията “ към БЧК.

Ясен Сливенски, шеф на „ Мениджмънт на бедствията “ към БЧК
Снимка: Редакторски екип


„ Най-успешно е да се употребяват избавителни кучета, термокамери и звукови камери “, добави той.

„ Хората са в потрес. След две седмици стартира да се усеща посттравматичен синдром. Много хора имат потребност да бъдат насочвани към професионална грижа. Турция е огромна страна със мощна стопанска система, само че запасите могат бързо да бъдат изчерпани “, сподели още Ясен Сливенски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР