Това е най-уютното градче в Ярославска област, мечтата на туриста:

...
Това е най-уютното градче в Ярославска област, мечтата на туриста:
Коментари Харесай

Ростов Велики: какво можете да видите в града-кремъл

Това е най-уютното градче в Ярославска област, фантазията на екскурзианта: забележителности с невероятна хубост са събрани на повърхност от единствено 230 кв. м.

Как да стигнеш от Москва: с рейс (някои потеглят напряко от летищата „ Домодедово “ и „ Шереметиево “ и пътуването е 3-5 часа) или с електричка от Ярославската гара  (време за пътешестване: 2:40-3:40).

Кога да не вървиш: през първата седмица на януари и първата седмица на май (в Русия това са публични ваканции и тук ще гъмжи от хора)

Не желаеме да обидим ростовчани, само че в случай че разгледаш ростовския кремъл, то можеш да приемеш, че програмата най-много е изпълнена. Между другото не бъркай Ростов Велики с Ростов на Дон, който се намира на 1500 км от тук.
Кратък лист на това, което би трябвало да се направи:


„ Комсомолская истина “/Global Look Press

– За влезеш в Успенския събор

– Да послушаш звъна на камбаните

– Да си купиш бижута, основани по ростовската техника финифт

– Предварително да гледаш руския филм „ Иван Василиевич сменя специалността си “

– Да обходиш крепостните стени по периметъра и да схванеш, че точно тук Иван Василиевич и Жорж Милославски се избавят от царските охранители

– Да се полюбуваш на гъските в езерото край Владичия двор (а през зимата тук можеш да покараш кънки)

– Да пийнеш сбитен или медовина в Митрополитската ябълкова градина и да похапнеш църковни печива

– Да си направиш селфи на фона на езерото Неро
Защо Ростовския кремъл е фалшив


Legion Media

Кремъл има в доста староруски градове. В предишното животът е бил концентриран главно точно вътре в укрепените замъци. Високите стени с бойници и наблюдателни кули са били съществени отбранителни постройки и са били предопределени за отбрана от врага. 

Ростовският кремъл се е строил, когато към този момент не е било належащо градът да се отбранява. Поради тази причина привидната солидност на стените и общата мощност са по-скоро стилизация. Дори вратите тук са прекомерно необятни и в случай че е имало опасност, те просто е нямало да устоят блокада.

Освен това самата функционалност на този кремъл е друга – това е резиденция, която е издигната от ростовския митрополит Йона III през 1650-80 години. 

Сега това наподобява необикновено, само че православната епархия в Ростов е  учредена от първия киевски митрополит Михаил съвсем незабавно след покръстването на Рус – през 991 година и затова е една от най-древните наред с Новгородската. В църковната подчиненост Ростов има голяма власт – тогава му се подчиняват и Ярославската, и Московската, и Владимиро-Суздалската и други църкви от прилежащи губернии и области.

В края на XVI век в Рус се появява самостоятелна от Константинопол патриаршия с център в Москва, ростовската епархия се издига до митрополия, а на митрополита му е нужна своя резиденция.
Какво има в кремъл
Ростовкият кремъл всъщност е разграничен от стени на три елементи. 



/Legion Media

А – Съборен площад


Legion Media

В центъра на площада се издига храмовият Успенски събор. Това е най-древната сграда в кремъла. Той се появява повече от 100 години преди резиденцията – през 1510-те години. От архитектурна позиция храмът доста припомня Успенския събор на Московския кремъл.



Legion Media

През предишния век реставратори намират фрагменти от фрески от XII век – по-рано на това място има различен белокаменен храм, погубен от пожар, само че явно част от стените са се запазили и новата черква е построена върху тях. 

Непременно обърни внимание на единствено на стенописите, само че и на запазилия се иконостас от XVIII в. в бароков жанр. 

Съборът има и огромна звънарница, която е долепена до стената. 
Б – Архиерейският двор


Getty Images

На процедура това е дворът на „ владиката “, т.е. на митрополита. По неговия специфичен проект постройките се построяват към градинката и езерцето. Още през 1883 година в Бялата палата (номер 12 на рисунката) е открит музей на църковните антични обичаи, който работи и до момента. 

А в Самуиловия корпус (номер 10) в този момент е ситуирана картинна изложба, където е показано и древноруското изкуство. В най-голямата палата – Червената (номер 13) можеш да видиш историческа експозиция и да посетиш ресторанта с съветска кухня.

Трудно ти е да се представиш ресторант в кремъл? Е-е, ще се учудиш още повече, когато научиш, че тук има даже и хотел (номер 8)! Зданието от XVII век, с каменeн първи етаж и втори дървен етаж от дълго време посреща посетители на митрополита. А в този момент е налично за резервации на  и то на прекомерно налична цена. 



Александра Гузева

Влез и в музея на ростовската финифт – това е локален живописен жанр – фини рисунки върху бял гланц. Традиционният рисунък са цветята. Майсторите на тази техника вършат гривни, огърлици, обеци и доста други неща.
B – Митрополитската градина


Legion Media

Това като че ли е най-приятното място в кремъла, където можеш без да бързаш да поседиш на пейката и да се полюбуваш на ябълковите дървета и езерцето. Това място припомня райската градина в Ерусалим. Между другото Йона III като цяло се управлява от Свещения град, когато замисля своята резиденция. И църквата до звънарницата на Успенския събор е отдадена на Влизането на Господ в Ерусалим.



Getty Images

В градината има павилион, където можеш да опиташ църковни печива (препоръчваме ти изварените пирожки!) и питиета лично произвеждане. Можеш да пийнеш благоуханен сбитен или слабоалкохолна медовина – от нея и митрополитът не би се отказал!

Входът в кремъл коства 70 рубли, входът в Успенския събор е безвъзмезден, а за останалите музеи и църкви на кремъл би трябвало да си купиш обособени билети. Общият билет за всички обекти коства 800 рубли.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР