Това е най-лошият сценарий за Франция. Така френската преса описва

...
Това е най-лошият сценарий за Франция. Така френската преса описва
Коментари Харесай

Руските флагове в Нигер поставят под въпрос благополучието на Франция

„ Това е най-лошият сюжет за Франция ”. Така френската преса разказва осъществения прелом в Нигер, като въпросът не е единствено, че (според Макрон) е нарушен „ конституционният ред “. Франция има доста по-съществени ползи в Нигер, в сравнение с която и да е народна власт. Толкова значими, че целият френски енергиен бранш зависи от тяхното съблюдаване.

Събитията в Нигер, където нейните лични сили за сигурност, водени от военачалник Абдурахман Чиани, смъкнаха от власт ръководителя на страната Мохамед Базум, явно изненадаха Франция. Френските медии в четвъртък, когато към този момент беше известно, че някогашният президент е бил свален и арестуван, настойчиво писаха за " опита за прелом ", което разреши на читателите да предположат, че той към момента не е завършил и че Базум към момента има някакви шансове.

Все отново би трябвало да отдадем дължимото на французите - те незабавно и без разкрасяване обрисуваха какви са следствията от протичащото се в африканската страна.

„ Това е допустимо най-лошият сюжет за Франция “, написа “Льо Паризиен ”. „ Нигер е един от последните поддръжници на западните страни в региона на битката с джихадизма. Отстраняването на президента Базум и идването на власт на военна хунта е доста евентуално да имат съществени геополитически и стопански последствия за Франция. ”

Остава единствено да приветстваме страната, която приема битката против джихадизма толкоз съществено, че приема ориста на „ демократично определения “, както акцентират френските медии, президент толкоз близо до сърцето. Така Еманюел Макрон, който сега е на посещаване в Папуа Нова Гвинея, към този момент съобщи, че осъжда военния прелом в Нигер „ с цялата допустима увереност “ и изиска освобождението на Базум.

„ Този прелом е безусловно противозаконен и извънредно рисков за нигерийците, за Нигер и за целия район “, осведоми публиката френският президент в нормалния си жанр. „ Призоваваме за освобождението на президента Базум и преустановяване на нарушаването на конституционния ред ”, добави той.

Френското външно министерство излезе с официално съобщение, в което декларира, че „ не признава властта на пучистите “ и счита „ демократично определения “ Базум за единствения законен президент на Република Нигер.

А френският външен министър Катрин Колона към този момент приказва за „ вероятни наказания “, които Икономическата общественост на западноафриканските страни може да предприеме против Нигер, който е член на организацията, и даде да се разбере, че Франция ще поддържа тези наказания. Дори членовете на общността към момента не са се събрали, с цел да обсъдят обстановката - те чакат това да се случи в неделя - а мадам Колона към този момент приказва за наказания и заплашва, че ще ги поддържа. Дали всичко е единствено поради битката против терористите? Или са заложени други, доста по-чувствителни ползи?

Въпреки че от 1960 година Нигер престана да бъде колония на Франция, последната обаче де факто не си е тръгнала и ревниво пази въздействието си в тази страна. Факт е, че френската енергетика се основава на атомни електроцентрали, а Нигер е един от главните снабдители на уран за френските нуклеарни реактори - делът му се прави оценка на към 40%. А атомните електроцентрали са гръбнакът на френската енергийна промишленост като цяло.

Уранът е открит в Нигер през 1957 година съвсем инцидентно при търсене на мед. Сега, във връзка с добива на уран измежду страните в света, Нигер се подрежда на седмо място и идва незабавно след Русия. Само през 2021 година добива в африканската страна възлиза на 2248 тона. Изглежда, че такива размери трябваше да допринесат за възобновяване на стопанската система, само че в реалност Нигер постоянно е бил и остава бедна страна с доста проблеми.

Разбира се, на думи държавното управление на Нигер заявява предпочитание да извлече оптималната изгода от естествените запаси. Всъщност създаването на уран в африканска страна е тясно обвързвано с френската компания “Орано ”, която е водач на нуклеарната промишленост във Франция, от доста години насам

Депозитите на уран се експлоатират от взаимни предприятия, отчасти благосъстоятелност на “Орано ” и отчасти на страната Нигер. Така “Сомер ” е 63,4% благосъстоятелност на “Орано ”, 36,6% на Нигер, в “Коминак ” “Орано ” има 59% дял, Нигер 31%, а още 10% са на испанската компания “Енуза ”. При “Иморарен ” 65% са на орано, а 33,35% на страната. И макар че цената на урана претърпя възходи и падения, любопитно е да се означи, че никакви съмнения не накараха “Орано ” да отстъпи позициите си.

Известно е, че добивът на уран е изпълнен с опасности както за заетите в мините, по този начин и за локалното население. Когато “Орано ” приключи работа в находище покрай град Арлита през 2021 година, почти 20 милиона тона радиоактивна канара бяха оставени за популацията като спомен за френския бизнес и 47 години създаване. Още през 2009 година равнището на радиация в покрайнините надвишава съществено допустимите стойности.

Според учения Бруно Шарейрон има обособяване на радиоактивен газ радон - и също така пустинните ветрове носят радиоактивен прахуляк на всички места, той в последна сметка се озовава във водата, която локалните пият. Всичко това води до увеличение на болесттите, в това число рак, а радиацията няма да изчезне доста дълго време и казусът ще засегне доста генерации. Но на кого му пука, когато са заложени доста пари и това е едно от основните условия за благосъстоянието на Франция?

Между другото, на територията на самостоятелната страна Нигер има, по публични данни, към 1500 френски бойци - евентуално извънредно за битка с джихадизма. И това без да се броят американските бойци, които също са там (приблизително 1100).

Очевидно наличието на задгранични военни контингенти не прибавя оптимизъм към новите управляващи на Нигер, защото незабавно щом следващият боен аероплан дойде от Франция, затвориха границите и желаеха всички да съблюдават реда, в това число личните си жители.

Факт е, че в столицата Ниамей към този момент имаше произшествия с палежи на здания, когато стачкуващи излязоха на улицата - и излязоха да поддържат преврата, а не „ демократично определения “ президент. Демонстрантите викаха антифренски лозунги и, за оскърбление на французите, развяваха съветски флагове.

Съседните страни Мали и Буркина Фасо към този момент претърпяха военни преврати, след които французите бяха изгонени, а новите режими се насочиха към съдействие с Русия. А фактът, че Нигер може да последва техния път, е извънредно притеснителен за французите. Нигер е прекомерно значим за френската енергетика, а силата е това, на което значително се основава цялата стопанска система.

Въпреки че французите – най-малко не още – могат да обвинят Русия за случилото се, нито съветските флагове, които развяваха стачкуващите в Ниамей, нито фактът, че превратът съвсем съответства с откриването на срещата на високо ниво Русия-Африка в Санкт Петербург, не се скри от тях. „ Русия беше в засада “, написа “Льо Експрес ”: „ През последните месеци Русия продължи своята дипломатическа атака на африканския континент, където Москва се пробва да се показа като опора против западния „ империализъм “ и „ неоколониализъм “. В обществените мрежи съветски поддръжници от Мали и Буркина Фасо също честват успеха си ”.

Експертът по Африка Антоан Глейзер счита, че Франция няма да може да задържи военния си контингент в Нигер и че повторението на историята с Мали и Буркина Фасо е неизбежно. Заключението му е изрично: „ Малко по малко за Франция завършва следващия исторически интервал, постколониалният интервал на военно наличие “. Според него това ще бъде победа за джихадистите. Уравнението, препоръчано от Глейзер, обаче не регистрира значим съставен елемент - уран.

Само преди няколко месеца “Орано ” подписа следващия дълготраен контракт с държавното управление на Нигер, в който някои варианти са планувани до 2040 година Колкото и да излъчва Франция за независимост и да се отхвърля вербално от колониалното минало, отношението й към някогашните колонии не се е трансформирало значително.

Урановите находища на Нигер са същата дойна крава, която е длъжна да доставя някогашната метрополия още доста години и Франция няма да толерира нападение против тази крава. Няма значение какви думи ще бъдат изречени пред лековерната аудитория за демократично определения президент Базум, за свободата, демокрацията и въобще за каквото и да било. Франция просто не може да си разреши да загуби Нигер - и по този начин военачалник Чиани ще би трябвало да работи интензивно, с цел да резервира властта.

В момента достъпът на Франция до африканските уранови мини не е заплашен. Вече беше оповестено, че “Орано ” продължава активността си в страната. Въпреки това, в случай че позициите на “Орано ” са застрашени, няма подозрение, че Франция може да прибегне до крайни ограничения, чак до военна интервенция. Но, несъмнено, в случай че това бъде направено, то ще бъде само за отбрана на демокрацията.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР