Това е най-желаната програма, коментира просветният министър Училища от шест

...
Това е най-желаната програма, коментира просветният министър Училища от шест
Коментари Харесай

6 общини в Бургаско получават 713 000 лв. от МС за образователни ученически екскурзии

Това е най-желаната стратегия, разяснява просветният министър

Училища от шест общини в Бургаска област получиха средства от страната за просветителни екскурзии. Те са на обща стойност над 713 000 лева, сочи информация на „ Флагман “.

Траншовете са утвърдени на съвещание на Министерския съвет (МС) предходната седмица.

Тогава държавното управление на Николай Денков гласоподава до 11 933 544 лева за 346 общински учебни заведения в страната. Те са включени в един от модулите на Национална стратегия „ България – просветителни направления “.

На 7 юли 2023 година бе оповестен лист на утвърдените общо 400 учебни заведения. Сред тях има и 54 държавни, частни и неделни учебни заведения, за които не е нужен акт на държавното управление и ще получат средствата си от МОН, уточни пресслужбата на Министерски съвет.

Образователните направления се финансират при оптималната стойност 100 лв. за 1 ден на 1 участник (ученици, педагогичен експерти, здравно лице).

Един учебен маршрут може да е от 2 до 5 дни, включват се до 4 нощувки, храна, превоз, застраховка, визити на културно-исторически забележителности, музеи, занаятчийски работилници и други Планирани са разнообразни просветителни действия, полемики и просветителни игри в разнообразни научни области, срещи с изявени персони, локални експерти, които работят в посетения обект. Ще се финансира и закупуване на входни билети и такси за беседи в посетени обекти.

При визитите на място по определените просветителни направления учебното заведение може да обезпечи обучителна сказка, познавателни материали, презентации, демонстрации и други. Училищата избират обекти от пет тематични области: история и археология, география и стопанска система, биология, биоразнообразие и екология, изкуства, архитектура и литература, етнография, фолклор и занаяти.

Одобрените учебни заведения в община Бургас получават общо 432 850 лева, в Карнобат – 88 500 лева, в Несебър – 50 000 лева, Поморие – 44 000 лева, Созопол – 37 400 лева, и Сунгурларе – 60 500 лева

„ Тук единствено би трябвало да отворя още скоба и да кажа, че това е сега най-желаната стратегия от националните стратегии “ , разяснява просветителният министър Галин Цоков на държавното съвещание във връзка разискването на точката.

„ Има един проблем, че в последния миг предното държавно управление понижава бюджета на програмата от 21 милиона лв., планувани в публичното разискване, на към 11 милиона лв. и по тази причина единствено 346 учебни заведения съумяха към този момент да се включат в програмата, защото там едно от изискванията беше – на тези, които първи подадат своите документи. Но, чакат още десетки учебни заведения и можем да обмислим вид да се продължи финансирането на този модул на програмата, тъй като той съчетава визити на място, опознаване на България, дружно с просветителни екскурзии, което мисля, че е една доста значима и забавна форма на образование в актуалното обучение “, споделя още министърът съгласно стенограмата от съвещанието на Министерски съвет.

Коментар по тематиката прави и министър председателят Николай Денков: „ Специално желая да поздравя сътрудниците от Министерство на образованието и науката за това, че първо – вкараха тази нова стратегия, тя се вкарва за първа година. Второ, съумяха да провеждат в тези къси периоди, за мен това е доста добър образец по какъв начин да се увеличи ползата на децата към тематики, които биха могли да бъдат показани и доста забавно, и доста скучно, и според от това ще зависи и резултатът. Така че горещо ви предлагам да проведете, само че не тази седмица, може би идната, един диалог с Министерство на финансите и да видите дали има благоприятни условия да бъдат финансирани и другите учебни заведения, които са останали под чертата, както се споделя. “

Тук се включва и министърката на туризма Зарица Динкова: „ Ако може да участвам на тази среща, с цел да забележим дали по някакъв метод не бихме могли да усъвършенстваме разноските и да максимизираме изгодата. “
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР