Това е най-голямата изборна надпревара в Европа, но обикновено много

...
Това е най-голямата изборна надпревара в Европа, но обикновено много
Коментари Харесай

Възходът на антиевропейските сили може да донесе хаос в Европарламента след изборите

Това е най-голямата изборна конкуренция в Европа, само че нормално доста гласоподаватели остават безразлични към нея. Избирателната интензивност на вота за Европейски парламент понижава непрекъснато откогато той се организира за пръв път през 1979 година

Може ли този път да бъде друго? Следващите европейски избори ще се състоят през май 2019 година, по-малко от два месеца след деня на Брекзит. Никога до момента тези избори не са били определяни като толкоз решаващи от толкоз огромен брой европейски водачи, написа " Гардиън ".

По време на сполучливата си предизборна акция във Франция, президентът Еманюел Макрон се дефинира като водач на антипопулистките антиевропейски сили. Неговите съперници са нетърпеливи да влязат в борбата. Матео Салвини, вицепрмиер и вътрешен министър на Италия, съобщи, че изборите ще бъдат " референдум сред Европа на елитите, на банките, на финансите, на имиграцията " и " Европа на хората и труда ".

 

Унгарският министър председател националист Виктор Орбан сподели, че вотът ще бъде късмет да се каже довиждане " не просто на демократичната народна власт а на елита от 1968 година ".

Партии като " Лига " на Салвини, " Алтернатива за Германия " и " Национален общ брой " на Марин льо Пен се чака да се показват добре. Скорошно изследване сподели, че " Национален общ брой " (преди " Национален фронт " ), е надминала партията на Макрон и разполага с поддръжка от 21% против 19 на 100 за " Република, напред! " на президента.

В Брюксел се въртят три сюжета: забележителен растеж за антиевропейските партии, непредвидени победи за проевропейците и нещо сред тези две варианти. " Бъркотията е най-вероятният резултат ", разяснява източник от Европейски Съюз, определяйки това като последица от " напредъка на популистите, само че към момента мощното болшинство на 400 проевропейски евродепутати ".

Тази " неразбория " евентуално ще докара до завършек на така наречен огромна коалиция сред двата блока, представляващи дясноцентристите и лявоцентристите, която господства Народното събрание и сега разполага с 54% от всички 751 места в институцията.

Дясноцентристката Европейска национална партия отслабва в следствие от неприятно показване в няколко страни (включително във Франция), и също така е разграничена по въпроса какво да се прави с партията на Орбан " Фидес ", до момента в който страната от ден на ден отстъпва от демократичните свободи.

Междувременно групата на социалистите и демократите се чака да загуби места, защото нейните партии членки не престават да се показват зле в огромна част от Европа. Тя също така ще бъде мощно наранена от загубата на 20 евродепутати лейбъристи, откакто Англия излезе от Европейски Съюз.

Краят на огромната коалиция ще направи идващия Европейски парламент по-сложен и евентуално ще са нужни най-малко четири партии, за приемането на законодателство. Според анализатори, пишещи за Carnegie Europe, той ще наподобява на парламентите в Дания или Холандия с повече партии и повече разновидности за коалиция.

" Има огромен риск от парализа ", разяснява Хедър Грейб, шеф на Open Society European Policy Institute. " Докато провокациите пред Европейски Съюз се натрупат, може да стане невероятно да се прокара законодателство през Народното събрание ".

Европейските избори дефинират освен състава на Народното събрание, един от двата съзаконодателя на Европейски Съюз дружно с могъщия съвет на министрите. Резултатите също така оказват помощ за определянето на това кой ще заеме най-висшите позиции в Европейски Съюз. През 2019 година председателските места в Европейската комисия и Европейския съвет ще би трябвало да се заемат от нови хора.

Евроизборите са тест за градуса на вътрешната политика. " Много хора употребяват европейските избори, с цел да покажат жълт или червен картон на държавните управления ", споделя Янис Еманулидис, шеф на изследванията в European Policy Centre. Според него успехите за антиевропейски партии " основават напън на национално равнище ", което значи, че разграничените държавни управления на 27-те страни членки на Европейски Съюз е още по-малко евентуално да се спогодят по противоречиви въпроси като промяната на еврозоната или миграцията, които по всяка възможност ще бъдат в центъра на вниманието по време на акцията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР