Това е най-бързо намаляващата нация в света, която младите хора

...
Това е най-бързо намаляващата нация в света, която младите хора
Коментари Харесай

Индипендънт“: В най-бързо намаляващата нация в света, древният Пловдив обръща тенденцията

Това е най-бързо намаляващата нация в света, която младежите напущат, заселвайки се в други страни на Европа, раждаемостта понижава фрапантно, даже сирийските и афганистанските бежанци я заобикалят, търсейки по-изгодни места в света. България е изгубила близо 2 милиона от своите 9 милиона поданици от края на комунизма преди 30 години. Корупцията хвърля черна сянка върху столицата София.

Но в античния тракийски град Пловдив, Катя Стайкова заразява със безоблачен оптимизъм, до момента в който се стрелка из града със своя бляскав черен мерцедес. Водещ специалист по връзки с обществеността, тя излъчва убеденост и активност на човек, роден в Пловдив, градът, който тази година е Европейска столица на културата дружно с италианския Матера.

„ Вярвам, че непрестанният поток от отрицателни вести има за цел да управлява хората “, споделя Стайкова. „ Това е методът да ги накараш да бездействат като им внушиш безизходност “.

Оазис на оптимизъм и шанс в район, налегнат от несгоди, Пловдив е блажен с по-топло време от столицата София, както и с прелестен релеф и хълмове, които притеглят младежи от цяла Европа. Противно на по-голямата част от Балканите, Пловдив към този момент обърна наклонността и пораства година след година и даже притегля чужденци от далечни страни. Нагласата в града в духа на „ можем да се оправим със всичко “, може да бъде за урок на доста други умиращи източноевропейски градове.

 876f0598-3830-7f6d-1f2c-8c455eb35a04

„ Решихме да локализираме бизнеса си тук “, споделя Мелиса Манш, 24-годишна перуанка, готвач, преместила се в Пловдив с българския си брачен партньор, с цел да започват шикозно заведение, предлагащо комбинация от латиноамериканска и балканска кухня. „ Гастрономическият пазар тук стартира да се развива “, изяснява тя.

Техният ресторант, Tams House, е ситуиран в Капана, в миналото срутен и зарязан лабиринт от тесни пешеходни улички със занаяти от 19-ти век, възобновен през последното десетилетие като хипстърски парадайс, цялостен с галерии, магазини и кафенета.

Миналата година популацията, наброяващо 360 000, набъбна с 2 500 души, споделя заместник-кметът на града. Това е близо три пъти повече от темпа на повишаването на столицата. С реновирани антични елементи, изпълнен с питейни заведения, кафенета и магазини, с изящната си архитектура и парковете, както и с 50 км велоалеи, градът е привлекателно място за младежите. Населението, което е разнообразно по състав, включва гръцки, турски, арменски, еврейски, съветски и ромски етнически малцинства.

Градските управляващи считат, че ключът към триумфа и притегателната мощ на Пловдив са работните места, и изключително няколкото индустриално-търговски зони, построени отвън центъра на града преди повече от 20 години. Започнали като производства на италианска и немска конфекция, те в този момент дават работа на 30 000 души в леката промишленост като автомобилни елементи, както и в осведомителните технологии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР