Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България

...
Това е много сериозен въпрос и за съжаление в България
Коментари Харесай

Станишев подкрепи Истанбулската конвенция

Това е доста сериозен въпрос и за жалост в България дебатът по Истанбулската спогодба безусловно се изкриви. Това разяснява пред публицисти ръководителят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и евродепутат Сергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e ръководител на Националния съвет на Българска социалистическа партия,... към профила преди съвещанието на Националният съвет на Българска социалистическа партия.

Социалистите разискват на пленум през днешния ден позицията на партията по Истанбулската спогодба. Преди 10 дни от Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия се оповестиха срещу ратификацията на конвенцията.
Измислени или мощно пресилени страхове или тълкования на конвенцията, на които има явен отговор от Съвета на Европа, изместват същинския проблем за насилието над дамите, разяснява Станишев. Той уточни, че единствено през последната година три дами са били убити от техните сътрудници след многократни недоволства за принуждение. Статистиката и изследванията приказват ясно, че една четвърт от дамите в България под една или друга форма са подлагани на принуждение, добави Станишев.

Разбирам загрижеността, която показва Изпълнителното бюро, малко бях изумен от тази незабавна реакция директно след празниците и толкоз безапелационна, разяснява той. Станишев уточни, че единствено преди месец на съвета на ПЕС и Българска социалистическа партия е подкрепила резолюцията, в която има експлицитен текст в поддръжка на Истанбулската спогодба. По думите му тези неща, които се споделят за конвенцията, просто ги няма.

Станишев уточни, че в конвенцията се вкарва понятието "социален пол ", само че това е превод на понятието gender, с което се изясняват обществено, културно избраните функции на двата пола мъже и дами. Това е идея, развита преди десетилетия и е в огромна степен общоприета, разяснява той.

Има стандарти и разбирания, разнообразни в другите общества, за това какво би трябвало да бъде държанието на една жена и на един мъж, тяхната подчиненост в обществото, това се натрупа от хилядолетия, само че има динамичност - в последна сметка до преди един век дамите не са можели да гласоподават и това е било обичайното схващане за ролята на женския пол, изясни Сергей Станишев. И до момента съществуват стандарти, които споделят, че дамата би трябвало да си стои у дома и да готви и мъжът й надали не да бъде неин притежател, добави той.

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има подобен спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и по тази причина е изразил пред управлението на Българска социалистическа партия своята паника и угриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР