Това е лесно направен бюджет - лесните решения се взимат,

...
Това е лесно направен бюджет - лесните решения се взимат,
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Лесно направен бюджет, който ни отдалечава от Еврозоната

Това е елементарно изработен бюджет - лесните решения се взимат, а сложните не и се оставят за напред в бъдещето. Такава оценка на сметките на Асен Василев направи пред Нова телевизия някогашният финансов министър Симеон Дянков. Той въпреки всичко смекчи рецензията признавайки, че в актуалната история на България това е и най-късно изготвяния бюджет.

Ако сметките обаче не престават да се вършат по този метод, Дянков не чертае позитивни вероятност и най-много разчита в това знак отсрочване на приемането на България в Еврозоната.

Като образец за елементарно решение той даде взимането на облагата от държавните сдружения, с което се запълва дупката в бюджета, само че се лишават браншове като енергетиката и оръжейната промишленост от опция да влагат. Не са изключени и банкрути на държавни сдружения. Трудното решение за връщането на ДДС-ставката от понижените й стойности за редица браншове към естествените нива от 20% не се взима.

Симеон Дянков се надява някои от тези планове и надлежно политики, които се вършат зад тях, да бъдат изменени в пленарна зала. Според него в случай че се върне Данък добавена стойност на предходните равнища от 20% в бюджета ще се влеят 400 милиона до края на годината, а пък в случай че се прекратят енергийните помощи за бизнеса - 800 млн. лева

Ако тези ограничения не се вземат и идната година, то публично министърът може да се откаже от влизането на страната на Еврозоната за идващите две години. Което пък ще значи, че автоматизирано отиваме на януари 28 година, изясни Симеон Дянков дълготрайната си прогноза.

Освен това съгласно Дянков обществото ни е разграничено фактически по въпроса за въвеждането на еврото у нас. Затова и подобен референдум, като този на " Възраждане " има добра почва у нас. Освен това на този въпрос политиците от дълго време не са дали отговор ясно, а е трябвало. Затова и в този момент на този въпрос ще дава отговор Конституционния съд.

Симеон Дянков разкритикува и политиците от Политическа партия и ГЕРБ, които " на открито приказват едно, а вътре са уклончиви " и дават разнопосочни сигнали за Еврозоната очевидно правейки реверанс към електорални настройки. Според Дянков единствено Демократична България и Движение за права и свободи са двете партии единствено, които поредно работят, работят и приказват за влизането на страната в Еврозоната.

Има очевидно към този момент и консенсус сред първите две партии кой да бъде гуверньор на Българска народна банка. Фактът, че до приключване на крайния период през вчерашния ден не беше импортирана независима кандидатура на ПП/ДБ за нов шеф, демонстрира, че очевидно ПП/ДБ ще поддържат повторната номинация на Димитър Радев, която бе направена от ГЕРБ. Шансовете са за него, уточни Симеон Дянков.

Той поддържа изцяло решението страната ни да се опита за продаде оборудването за АЕЦ " Белене ", което съхраняваме към този момент години, на Украйна. Такава договорка е добра за България, въпросът е по какъв начин тези пари ще се употребяват - за попълване на дупки в бюджета, или ще се влагат в енергетика, предизвести финансистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР