Това е, което се обадих вчера да кажа на господин

...
Това е, което се обадих вчера да кажа на господин
Коментари Харесай

Асен Василев прикани здравния министър да подаде оставка

Това е, което се обадих през вчерашния ден да кажа на господин Борисов, сподели Василев и отхвърли да е определял в телефонен диалог с Бойко Борисов въпросът с оставката на шефа на " Пирогов " като " нелепост ", цитира думите му БНР.

Василев беше безапелационен, че в случай че бюджетът не бъде признат тази година, това автоматизирано значи, че политиката, която води, не се приема от партиите, които поддържат държавното управление, и ще подаде оставка.

Депутатът от ГЕРБ и ръководител на енергийната комисия Делян Добрев сподели през вчерашния ден, че забавянето на бюджета не било проблем, откакто бюджетът за 2023 година бил признат през юни.

Асен Василев се срещна през днешния ден с ръководителя на бюджетната комисия и зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев (ДПС), с който уговори график за разискване на измененията в данъчните закони и на бюджета за 2024 година Срещата се организира ден откакто ГЕРБ оповестиха, че няма да вземат участие в полемики на плановете държавното управление поради, съгласно тях политическото, уволнението на шефа на " Пирогов ". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов назова случилото се " жесток акт към докторите и всички останали ".

Асен Василев счита, че верният метод за всеки един министър е да има безспорна автономия в политиката, която той води и хората, които назначава. Ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, че би трябвало да бъде подкрепено, верният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира страната, сподели Василев.

По-рано през днешния ден министър Хинков отбрани позицията си за промяна на ръководителя на Института " Пирогов " с аргумента, че все още загубата на " Пирогов " от 31 млн. 408 хиляди лева, се е нараснала със 7 милиона и че размерът на личния капитал на сдружението е под размера на записания, което значи, че то е декапитализирано. Здравният министър означи, че когато получи отчет, в който са открити нарушавания, е задължен да предприеме нужните дейности, тъй като в противоположен случай може да бъде упрекнат в занемареност. Одитният отчет е възложен и на прокуратурата, АДФИ, Сметната палата и на ДАНС, които от своя страна са подхванали по-нататъшни дейности, сподели Хинков.

Господин Василев доста ясно сподели като министър, че в случай че един министър не събира поддръжка от подкрепящото го болшинство за политиките си, би трябвало да подаде оставката, сподели на собствен ред Йордан Цонев.

Цонев означи, че с Василев са се разбрали новата стратегия за приемането на бюджета да стартира с към този момент признатите от комисия данъчни закони, след което идната седмица да се премине към бюджета за 2024 година, оставащите данъчни закони и дребните бюджети (на ДОО и НЗОК) на второ четене. Идеята е да може преди Коледа да бъде признат и огромният бюджет, тъй че страната да стартира умерено годината, добави финансовият министър.

Председателят на бюджетната комисия означи, че с министъра не са дискутирали нищо съответно по бюджета и налозите.

Във връзка с митингите на работещите в областта на културата Василев посочи, че в случай че някой в страната желае 50 на 100 нарастване на заплатите при 5% планувана инфлация, това явно няма да се случи.

" Бюджетът за просвета е повишен доста по отношение на предходната година - над 50 млн. лева са за театрални изкуства и с 28,5 млн. лева за музеи, читалища и библиотеки. Не виждам защо стачкуват ", сподели министърът.

По-рано през днешния ден под наслов " Народ без просвета е народ без бъдеще! " културни дейци от София и страната стачкуваха пред постройката на Министерството на културата с претенции за законови промени, които да подсигуряват нарастване на бюджета за просвета.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР