Това е Жешов – един от най-зелените градове в Полша

...
Това е Жешов – един от най-зелените градове в Полша
Коментари Харесай

Полският град Жешов предлага устойчиво решение за горещите вълни

Това е Жешов – един от най-зелените градове в Полша... с помощта на напъните му за основаване на повече зелени пространства.

Те се оказаха добре пристигнали при скорошната гореща вълна, която подвигна температурите до 35 градуса по Целзий, много над междинните за града.
В нашия град има доста зелени площи, засадени дървета, където можем да потърсим заслон, когато има такива горещи дни.
Мария – жителка на Жешов

С локален екоактивист тествахме разликата сред измерените температури под дърво и на слънце.

„ Вече е 43 градуса. Градската политика се промени към по-добро. Засаждаме дървета, градската администрация засажда още повече, само че се грижи и за старите дървета “, изяснява Мирослав Рушала – екоактивист

Дърветата действат като естествени разхладители за градовете. Те основават микроклимат, който води до намаление на температурите.

Оставени на директна слънчева светлина, термометрите могат да покажат много над 50 градуса, само че под дърво техните показания са доста по-ниски.

„ 26 градуса. Разликата е съвсем 20 градуса “, споделя Рушала.

Покриването на града с допустимо повече зеленина е резултат от взаимната работа на локалната власт и неговите поданици.
Попитахме хората къде биха желали да има нови дървета. Това е значимо, тъй като жителите най-добре знаят къде има потребност от сянка, къде има потребност от зелени площи. Тази година Жешов ще бъде обогатен с още 1000 дървета.
Артур Гернан – представител на общинския съвет на Жешов

Поддържането и засаждането на дървета е един от методите за намаляване на резултатите от световното стопляне и горещите талази, които заливат Европа. Но и дърветата могат да станат жертва на измененията в климата и произлизащите от тях събития като горски пожари.

 

От Жешов, за Euronews, Магдалена Ходовник
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР