Това е история за имигранти от Корея, донесли със себе

...
Това е история за имигранти от Корея, донесли със себе
Коментари Харесай

Моркови по корейски: съветско мезе с азиатски привкус

Това е история за имигранти от Корея, донесли със себе си метод за мариноване на моркови и по какъв начин те бързо стават едно от обичаните мезета в Съветския съюз.

От дете си припомням оня лют, сладостен мирис с нотки на чесън, който усещах, до момента в който преминавам през пазара на път за щандовете с туршии. Сред алените глави маринован чесън и дългите къдрици от черема, постоянно ме привличаха тънките резенчета моркови. Това бяха морковите по корейски или корейска морковена салата.

Ястието се появява още в императорска Русия с помощта на корейските имигранти. В годините на Сталин, обаче, множеството корейци са депортирани от домовете си в Далечния изток в Централна Азия.

В обичайна корейска кухня обичайно се мариноват репички, риба и месо. Корейските имигранти вземат най-разпространения руски зарзават – моркова, и го мариноват с обичаните си подправки. Така се появяват морковите по корейски. Ястието мигрира със фамилиите на руски корейци и става известно из цялата страна, откакто корейските домакини стартират да го продават на пазара.

С времето ястието е приспособено към усетите на руските жители. Една от измененията е, че то става не толкоз пикантно. А през днешния ден морковите по корейски са неразделна част от празничната софра и ежедневното меню.

Много съветски домакини подготвят това ядене вкъщи. Така, в границите на стотина години се появяват доста негови вариации, а и доста дребни трикове при приготвянето му.

За да нарежете морковите вярно, ви е нужно особено ренде или апарат. Ако не разполагате с подобен вкъщи, можете да нарежете морковите на тънки линии и на ръка. Работата е трудоемка, само че си коства!

За маринатата нормално се употребяват захар, оцет, подправки като пипер и кориандър. Най-важното е да начукате чесъна или да го смачкате с преса. В някои предписания се прибавя и соев сос, сусамови семена и сусамово олио. Морковите се поръсват главно с горещо олио. За повече усет, можете при пърженето да добавите и лук.

Морковите по корейски се сервират като мезе или като гарнитура. Освен това те постоянно са страхотна добавка към сандвичи, дюнери или салати.

Продукти за 10 порции:  Юлия Мулино

Големи моркови – 1 кг

Захар – 1 ч.л.

Сол – 1 ч.л.

Оцет – 2 с.л.

Черен пипер – на усет

Кориандър – ½ ч.л.

Червен пипер – ½ ч.л.

Куркума – ½ ч.л.

Майорана – ½ ч.л.

Кимион – ½ ч.л.

Чесън – 5 скилидки

Лук – 1 глава

Слънчогледово олио – 80-90 мл

Начин на подготвяне:

Обелете огромните моркови.  Юлия

Нарежете ги на тънки линии, както ви е комфортно. Ако нямате подобаващ апарат, можете да ги нарежете на ръка.  Юлия Мулино

Осолете морковите и ги намачкайте с ръце, с цел да станат меки и сочни.  Юлия Мулино

Загрейте олиото и сложете в него лука, нарязан на едро, и семена кориандър – те придават усета на мазнината. След това извадете лука и подправките от тигана.  Юлия Мулино

Изсипете захарта по средата на купата с морковите. Там сложете и намачкания чесън. Добавете подправките.  Юлия Мулино

Излейте горещото олио върху чесъна и смесете салатата добре с ръце. Добавете оцет и още веднъж разбъркайте. Традиционно се употребява елементарен оцет, само че аз избрах оризов. За по-здравословна версия на ястието, пробвайте да употребявате ябълков оцет.  Юлия Мулино

Сложете морковите в подобаващ съд за предпазване и го затворете добре, с цел да може всички моркови да се покрият със сок. Можете да употребявате и буркан. Оставете морковите да се мариноват за най-малко три часа, а най-добре за цяла нощ. Съхранявайте ги в ледник за интервал до 2 седмици.  Юлия Мулино

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР