Това е история за 4 милиона евро. Става дума за

...
Това е история за 4 милиона евро. Става дума за
Коментари Харесай

Афера с корнишони. Как фирма осъди компания, свързана с близки на Зоран Заев, но не може да си вземе парите

Това е история за 4 милиона евро. Става дума за бизнес, връзки с властта и съмнителни правосъдни процедури. В основата ѝ стои (неизпълнен) контракт за произвеждане на корнишони. Всичко се случва в Северна Македония и забърква името на някогашния министър председател на страната Зоран Заев.

Австрийска компания печели арбитражен спор против северномакедонска компания за несбъднат контракт за произвеждане и извънреден експорт на стерилизирани корнишони. Присъденото обезщетение е за близо 4 млн. евро . Дългът обаче към този момент е на практика несъбираем.

Главните настоящи лица са австрийската компания AMMA , локалният производител “Дена артикул ” - компания, обвързвана със фамилията на някогашни министър председател на страната Зоран Заев, и съмнителни правосъдни процедури, споделя северномакедонската работа на “Свободна Европа ”.

“Дена артикул ” е благосъстоятелност на Атанас Костов . Той е шурей на някогашния министър председател на страната Зоран Заев - женен е за неговата братовчедка. Според австрийския арбитраж Костов е нарушил контракта си с АММА, тъй като е продал корнишони на компанията " Глобал Трейд " и по този начин е ощетил колегата си. Фирмата покупател на продукцията е благосъстоятелност на брачната половинка му Елена Заева - Костова.

Атанас и Елена Костови не дават отговор на въпросите на Свободна Европа по случая.

Бившият дипломат на Виена в Скопие Георг Вуцас насочва директни рецензии към македонските съдилища поради невъзможността австрийската компания да си събере дълга. Той упорства за промяна на съдии и прокурори.

Бившият министър председател Заев реагира на изказванията на дипломата, отхвърля да има нещо общо с бизнес разногласието и заплашва със съд.
Производство на корнишони и интернационален спор за милиони евро
Историята стартира през 2016 година, когато компанията АММА, Австрия, подписва контракт за съдействие и извънреден експорт на буркани с корнишони с “Дена артикул ” - сдружение в Северна Македония.

През 2020 година обаче австрийската компания открива, че е получавала погрешни данни от македонския си сътрудник за създадените количества, като част от тях вместо на АММА са продадени на локалната компания “Глобал Трейд ” . Тя на собствен ред ги изнася за Германия . Това се схваща, откакто от “Дена артикул ” по простъпка изпращат на АММА имейли за кредитни вести, предопределени за немска компания - сътрудник на “Глобал Трейд ” в износа.

През август 2021 година АММА си желае назад задатък от над 2 млн. евро, заплатен на производителя на корнишони по контракта за извънреден експорт. Срокът за погашение е месец. Такова няма, а компанията завежда арбитражно дело във Виена. През октомври същата година обаче “Дена артикул ” към този момент е трансферирала чиновниците си в “Глобал Трейд ”, дружно с цялото произвеждане. В компанията, с която АММА има контракт, остават единствено трима чиновници.

През 2022 година, когато към този момент тече арбитражното дело във Виена, македонската компания трансформира и адреса си.
Решение на арбитража. Брат против брат
Решението на арбитражния съд във Виена е над 150 страници. Един от основните очевидци на австрийската страна е Зоран Костов - брат на притежателя на “Дема артикул ” Атанас Костов.

Зоран Костов е отговарял във компанията на брат си до 2021 година за сортирането, пакетирането и товаренето на всички корнишони. Той дава доказателства пред арбитража за търговия на компанията в нарушаване на клаузата за ексклузивност, записана в контракта с АММА. Става дума за близо 2300 тона продукция.

Съдът във Виена отхвърля всички доводи на Атанас Костов и компанията му, в това число, че брат му е дал погрешни показания поради спор в фамилията. Така идва и арбитражното решение през януари 2023 година - “Дема артикул ” би трябвало да заплати на АММА обезщетение от 3 866 473 милиона евро за нарушение на съглашението за ексклузивност. До 29 август 2023 година сумата към този момент е набъбнала до 4 353 087 евро.
Схеми за отбягване на заплащане
Само две седмици преди решението на арбитражния съд обаче - на 21 декември 2022 година, “Дена артикул ” си сменя името и седалището, демонстрира информация в регистрите на Северна Македония. Започва и прекачване на благосъстоятелност. Това затруднява АММА да си получи парите. Компанията завежда каузи на локална територия - и против “Дена артикул ” на Костов, и против “Глобал Трейд ” на жена му.

Емилия Заева - Костова, като се изключи че е първа братовчедка на някогашния министър председател на Северна Македония Зоран Заев, е притежател на “Глобал Трейд ”. Това е компанията, до която стигат предопределените другояче по контракт за АММА корнишони. Името на компанията е близко с това на компания на Зоран Заев, поради която през 2008 година, до момента в който още е кмет на Струмица, е задържан за корист със служебното си състояние. По-късно е оправдан по времето на тогавашния президент Бранко Цървенковски.

Оказва се, че в интервала, в който стартират проблемите с АММА - най-много през 2022 година, - “Дена артикул ” задлъжнява на “Глобал Трейд ” с почти същата сума, на която първата компания е наказана от австрийците.

Затова и от АММА желаят от македонски съд да спре процедурите по прекачване на имущество сред фирмите на Костови, които биха довели до това австрийците да не могат да си вземат парите.

За адвокати е недоверчив и фактът, че тъкмо преди края на арбитражната процедура се появяват двете платежни нареждания от нотариуса, с които “Глобал Трейд ” работи. Иска се незавабно заплащане на дълга на “Дена артикул ”, като втората компания не възразява.

„ Обстоятелството, че сред първия и втория ответник, като свързани сдружения, ненадейно поражда нужда от наложително осъществяване, ясно сочи предумисъл за планувани дейности за прекачване на имуществото за увреждане на интереса на кредиторите “, написа в желае от AMMA против двете компании.

Две разнообразни македонски съдилища взимат противоположни решения по исковете на АММА против сдруженията на семейство Костови и гледище за краткотрайните ограничения, които да спрат против прехвърлянето на имущество. Това дава мотив за безкрайни нови правосъдни процедури.
Как се печели време
Според македонските закони, с цел да влезе в действие решението на интернационалния арбитраж, то би трябвало да мине през македонските съдилища. Гражданският съд в Скопие удостоверява решението от Виена. “Дена артикул ” апелира пред Апелативния съд.

Тази процедура продължава повече от половин година и през това време представителите на австрийската AMMA се пробват да предотвратят отчуждаването на имуществото на компанията на Атанас Костов. В противоположен случай какъвто и да изходът от процеса, няма да могат да получат компенсацията.

Междувременно текат и процедури по заведени наказателни каузи против двете македонски компании, само че решенията още веднъж са спорни. Такива са и дейностите на институциите, когато поясняват какъв брой дълго могат да са в действие краткотрайни ограничения против прекачване на имущество сред компании, които са в производства поради задължения. Апелативен съд взема решение най-после, че срокът е 15 дни след излизането на арбитражното решение във Виена. Това значи, че срокът е изминал още на 18 януари.

Пред Свободна Европа от съда споделят, че са спазили “разпоредбите на гражданското произвеждане ”, конституцията и интернационалното право.
Реакция няма
Атанас и Елена Костови по този начин и не дават отговор на въпроси на Свободна Европа по случая, макар че най-малко Костов в началото твърди, че е подготвен да приказва след августовската си почивка. Това не се случва.

Още през юни тогавашният австрийски дипломат в страната Георг Вуцас изпраща писмо до медиите, в което насочва остри рецензии към македонското правораздаване, упорства за премахване на “всички пристрастни съдии и прокурори ”, лишаване на права на нотариуси, забъркани в тази ситуация и така нататък

Бившият министър председател Зоран Заев реагира на общественото послание на Георг Вуцас. Той изцяло отхвърля присъединяване си във въпросния бизнес спор. И предизвести някогашния дипломат, че спомене името му в този подтекст, ще го даде под съд накърняване на достойнството и положителното му име.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР