Това е елемент на договорка, която е нужна да бъде

...
Това е елемент на договорка, която е нужна да бъде
Коментари Харесай

Аркади Шарков: С промяната в ЗЗО се осигурява стабилност на управлението на НЗОК

„ Това е детайл на сделка, която е нужна да бъде направена сред двете политически обединения в обединението. Очевидно има търкания, явно има промени в последния миг и нищо не е предрешено. “ Това сподели пред БНР съветникът на здравния министър и здравен икономист Аркади Шарков във връзка проваления избор на шеф на НЗОК.

Той добави, че е потребност непоклатимост на ръководството и напомни, че през вчерашния ден е импортирано, което да разреши да продължи да ръководи краткотрайно изпълняващия длъжността до избора на нов шеф.

„ В тази посока непоклатимост има. Освен в случай че народните представители не желаят да счупят сглобката, дано обезпечат успокоение на здравния бранш, защото той е гръбнака на националната сигурност. Политическите борби са такива. Трудно е да си отпред на подобен вид орган. 7 милиарда лв. към този момент парите, които ще бъдат ръководени и най-важно е да прави салдото. Бъдещият шеф ще би трябвало да може да съблюдава салда и да не накланя везните в една или друга посока ", сподели още Шарков.

По отношение на бюджета за медикаменти той съобщи, че обичайно всички страни са недоволни от бюджета, само че значимото е да са еднообразно недоволни. „ Защото в случай че има едни, които са по-доволни от други, тогава ще има нарушаване на салдото както сред перата, по този начин и сред заинтригуваните страни. Наистина има повишаване на средствата за медикаментите, тъй като има нахлуване на доста новаторски молекули. Има повишаване и на средствата за болнична помощ заради навлизането на доста новаторски лечения. Единствено обвързването на средствата за лечебните заведения с повишаването на заплатите не е добре обосновано, тъй като единствено част от тях имат подписан Колективен трудов контракт.  

Той добави, че ще има повишаване на настояванията на общинските лечебни заведения. „ Идват локални избори. Ще има както разумни претенции, по този начин и политически. Общинските лечебни заведения са лечебните заведения, които са в недобро финансово положение “, посочи Аркади Шарков.

Той разяснява и тематиката за дефицита на медикаментите. „ Продължава неналичието на медикаменти, само че това не е единствено в България, а в целия Европейски съюз. 67 са продуктите, които се водят в недостиг “, сподели Шарков.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР